Hirdetés

Képek a karosszékből



|

Alábbi cikkünkben utánajártunk a digitális fotókidolgozás online lehetőségeinek. Megvizsgáltuk milyen előnyei vannak illetőleg mik a buktatók.

Hirdetés

A digitális fotózás megannyi lehetőséget rejt magában, legyen szó a felvétel elkészítéséről vagy az utómunkálatokról. Egyik legnagyobb előnye, hogy a nyaralás végeztével nem kell még napokig izgulni azon, vajon sikerültek-e a képek, ne adj' isten! fényt kapott a tekercs, és oda az egész. Ehelyett azok rögtön megtekinthetők, és helyszűke esetén a gyengén sikerült képek szelektálásával pillanatok alatt helyet szabadíthatunk fel az újabbak számára. A digitális gépek megjelenése a hobbifotósok mellett az otthoni színes, elsősorban fotónyomtatásra alkalmas nyomtatók térnyerésének is kedvezett, így szinte minden pillanatok alatt megoldható házilag is. Sokan persze még ma sem rendelkeznek erre alkalmas nyomtatóval otthonukban, aminek számos oka lehet. Előfordulhat, hogy egyesek helyszűke, netán a kellő kihasználtság hiánya miatt döntenek úgy, hogy nem vásárolnak otthonukba ilyen eszközt - de időnként nekik is szükségük lehet arra, hogy digitális képeikből papíralapú fotó legyen. Nekik sorban állás helyett a digitális képek kidolgozásának legkényelmesebb módját, az online fotóelőhívást ajánljuk. Ez a módszer nemcsak kényelmi szempontból előnyös, de a pénztárcánkra is jótékony hatással bír. Kézenfekvő, hogy a nagyüzemi gyártás jóval olcsóbb az otthoni, kisszériás előállításnál. Ez az állítás a képkidolgozásra is helytálló: egy nem kellő körültekintéssel kiválasztott nyomtató esetén könnyen a duplájába kerülhet egyetlen fotó, mint amennyit egy kioszkban kérnének érte, ezért esetenként még azok számára is megfontolandó a külső segítség igénybevétele, akiknek egyébként van saját nyomtatójuk. Az interneten keresztül történő előhívás gyakran még annál is kedvezőbb, mint ha befáradnánk a boltba, és ott vennénk igénybe a szolgáltatást. Ennek oka, hogy ilyenkor a műveleteket szinte teljes egészében a PC végzi, és csak minimálisan kötjük le az értékes emberi munkaerőt.

 

resizeofscreen.png

 

Kétféle online előhívást különböztethetünk meg: az első esetben a felhasználó elküldi a kidolgozandó képeket, majd pár nap múltán futár, esetleg a postás meghozza a kész fotókat. Ez a variáció kétségkívül a legkényelmesebb, ám nem feltétlenül pénztárcabarát. Tudnunk kell, hogy a képek kiszállításának költségét rendszerint ránk terheli a megbízott cég, viszont egy bizonyos értékhatár felett (általában 5000 forint) a szállításért nem kell külön fizetnünk. Ebben az esetben már elmondható, hogy a szolgáltatás nemcsak kényelmes, de költséghatékony is. A második eshetőség az, amikor kis tételben, esetleg gyorsabban szeretnénk a képekhez jutni. Ekkor is a világhálón küldhetjük el a felvételeket, majd a megbeszélt időpontban befáradunk a boltba, és átvesszük az elkészült anyagot. Általánosságban elmondható, hogy az így feladott rendelések teljesítési ideje egy munkanap, de több helyen expressz előhívást is kérhetünk: természetesen felár fejében. Alapesetben a rendelés menete a következő: regisztrálunk a kiszemelt bolt honlapján, feltöltjük képeinket, kiválasztjuk a méretet és a papír minőségét (fényes vagy matt), ezután megadjuk a darabszámot, majd az átvétel módját, végül pedig véglegesítjük a rendelést. A képek feltöltése egy kaptafára megy, s csak kisebb eltérések vannak az üzletek között. Egyes boltok többféle feltöltési lehetőséget kínálnak (FTP-n keresztül, levélben, tömörített formában vagy webes felületen): ezek közül mindenki kedve szerint választhatja ki a számára legszimpatikusabbat. Az igényesebb kivitelű boltok oldalain megjegyzéseket fűzhetünk a képekhez, amelyekben különleges kérésekkel - például a vörös szem eltávolításával - fordulhatunk hozzájuk. Próbavásárlásaink során ezeket a kéréseket többnyire figyelembe vették, és díjmentesen el is végezték a kért változtatást, míg egy esetben külön opcióként volt választható, képenként 15 forint fejében.

Boltok

Fotomax

A Fotomax cég széles körű szolgáltatásokkal áll a vásárlók rendelkezésére: az egyszerű papíralapú képek mellett számos ajándékötlettel is szolgálnak. Így rendelhetünk egyedi képpel díszített párnát, órát, gyertyát, valamint egyéb érdekességeket. Az előhívandó képeket egyesével vagy ZIP formátumú tömörített állományként tölthetjük fel. A feltöltött képeknek JPEG, BMP, TIFF vagy PNG formátumúnak kell lenniük, és az együttes méret nem haladhatja meg az 1000 megabájtot - utóbbi kitétel betartása nem hinnénk, hogy bárkinek gondot okozna. Az előhívásnál a hagyományos 3:2-es képarány mellett a 4:3-as digitális szabvány is választható. A Fotomax 600 forintban húzta meg a rendelés alsó határát, vagyis legalább ekkora összegért mindenképpen választanunk kell, különben a rendszer nem engedi át a kívánságunkat. A kész képeket egyedülálló módon vastag kartonborítékban kaptuk kézhez, ami véleményünk szerint kellő biztonságot nyújt fotóinknak utazás közben.

resizeofimg_7221.jpg

Fotokép és Vista

A Fotokép és a Vista internetes oldalakon is megtalálható a digitális fotókidolgozás mint szolgáltatás - ők azonban nem saját laborral dolgoznak, hanem mindkettő ugyanannak az alvállalkozásnak adja ki a munkát. Előbbiből következik, hogy a minőség teljes egészében megegyezik, ám az árak eltérőek. A képek csomagolása félig-meddig szintén azonos, mivel az alvállalkozó csomagol, ám a Fotokép az egyszerű mezei boríték mellett még egy további légpárnás borítékba helyezi be a kész fotókat, ezért a postai forgatagban is nagyobb biztonságban tudhatjuk őket. Meg kell jegyeznünk azonban, hogy az egyszerűbb borítékban is sértetlenül kaptuk kézhez fotóinkat. Az átvett képek minőségében semmi kivetnivalót nem találtunk, ám egymás mellé helyezve őket, érdekes felfedezést tettünk. Az általunk 10×15-ös méretben rendelt öt kép mérete jelentős eltérést mutatott. A borítékban találtunk 10×13-as, 10×14-es és 10×16-os képet - ám az eredetileg rendelt és a számlán is szereplő 10×15-ös méretűt egy darabot sem!

 

A cikk teljes terjedelmében június PC Worldben olvasható!

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.