Hirdetés

Kerülje el a monitor csapdát!



|

Egyre többen szeretnék DVI-csatlakozóval monitorukat a PC-hez kapcsolni, de sajnos a kábel beszerzése után érhetik az embert meglepetések.

Hirdetés

Kollégánk nemrég problémába ütközött: régebbi típusú TFT-kijelzőjét csatlakoztatni próbálta viszonylag új Radeon X1600-as kártyájához, de monitora nem adott képet. Némi legózás után kiderült, hogy a megjelenítő csak úgy hajlandó működni, ha a csatlakoztatásához analóg VGA-kábelt használ - ez viszont egyáltalán nem nevezhető tökéletes eredménynek. Új DVI-kábel vásárlásával folytatódott a történet, de ezzel sem jártunk sikerrel: ekkor merült fel először, hogy a problémát rossz végéről fogtuk meg. Alapos vizsgálódás után rájöttünk, hogy valószínűleg a kábel típusa okozza a problémát.

 

DVI formátumok

A DVI átviteli technika a HDTV, EDTV, plazma- és egyéb csúcsminőségű megjelenítőkön, de akár a hagyományos tévéken is jobb minőségű képet eredményez, nem csoda hát, hogy ma már számos asztali DVD-lejátszón is található ilyen kimenet. Sajnos a DVI nem egyetlen szabványt jelöl, pontosabban nem egyféle lehetséges csatlakozást, hanem legalább háromfélét. Lássuk tehát a részleteket!

 

DVI-D: az igazi digitális videó

DVI-D kábelekkel hozzák létre a digitális videoforrások és a digitális bemenetű LCD-monitorok közötti kapcsolatot. Ez gyorsabb átvitelt és jobb minőségű képet eredményez, mint az analóg VGA szabvány. Minden grafikus kártya ugyanis először digitális videojelet hoz létre, amelyet a VGA-portnál analóggá alakít át. Ezután az analóg jel eljut a modern monitorhoz, ahol visszaalakul digitális jellé. A DVI-D kiiktatja az analógra való át-, illetve az onnan való visszaalakítási eljárást, ezzel javítja a kapcsolat minőségét a forrás és a kijelző között.

 

dvi-d.jpg
Azt gondolhatnánk, hogy a DVI egyszerűen csak DVI - pedig több szabvány is létezik. Képünkön egy DVI-D csatoló. Jól látható, hogy a jobb oldali részen csak egy egyenes érintkező van, azaz hiányzik onnan az analóg adatátvitelkor használt négy pöcök

 

 

DVI-A: a nagy felbontású analóg

A DVI-A kábeleket arra használják, hogy eljuttassák a videojelet egy analóg kijelzőre, például CRT-monitorra vagy HDTV-re. Bár a jel a digitális-analóg átalakítás során veszít minőségéből, még így is jobb képet ad, mint egy hagyományos VGA-csatoló.

 

 

dvi2vga.jpg
DVI-A csatlakozó, esetünkben egy DVI-VGA átalakító részeként. Jól megfigyelhetők az analóg csatlakozók, viszont a digitális jelek továbbítására szolgáló tűk hiányoznak

 

 

DVI-I: mindkét világ legjobbja

A DVI-I kábelek összetettebbek, mint DVI-A vagy DVI-D társaik, hiszen az analóg és a digitális összeköttetést egyaránt lehetővé teszik, azaz képesek a digitális jelet a digitális fogadóhoz, az analóg jelet pedig az analóghoz továbbítani.

 

dvi-i.jpg
DVI-I csatlakozó a teljes „kereszttel", azaz a kiegészítő analóg tűkkel. Ez a típus digitális és analóg jelet is képes átvinni, de ellenőrizzük, mihez kötjük: a DVI-D csatlakozós monitorokba a plusz analóg tűk miatt sajnos nem lehet bedugni ezt a kábelt!

 

 

Kábel Bábel

Mint ahogy az összes többi jelformátum sem, a DVI digitális és analóg formátumok sem cserélhetők fel. Ez azt jelenti, hogy sem a DVI-D kábel nem fog működni analóg rendszerben, sem pedig a DVI-A kábel digitális rendszerben. Sajnos az univerzálisnak tűnő DVI-I csatlakozókábel sem mindig jó; a rajta levő kettős csatlakozótüske-készlet miatt nem lehet bedugni a kevesebb bemenettel ellátott DVI-D és DVI-A aljzatokba.

Három különböző szabvány is van tehát, esetünkben ez okozhatta a gondot. Mi eddig csak DVI-D kábellel próbálkoztunk, az a bizonyos monitor viszont DVI-I típust igényelt, nem csoda hát, hogy a megfelelő csatlakozókábel beszerzése után máris feltűnt a kép rajta.

Tovább bonyolítja a szép digitális jövőt, hogy a DVI-I és DVD-D csatlakozásoknak van egy- és kétcsatornás változatuk is. Utóbbit, a szupernagy felbontású Dual Link DVI-csatolást jelenleg még csak kevés eszköz igényli, de a jövőben egyre inkább oda kell majd figyelnünk erre is.

 

A tanulság: legyünk óvatosak, ha DVI-csatolókábelt vásárolunk! Tapasztalataink szerint ez nem is olyan egyszerű dolog, hiszen a legtöbb esetben maguk a kereskedők sem tudják megkülönböztetni egymástól a különféle DVI-csatlakozókat és a hozzájuk való kábeleket.


dvikioszt.jpg

A különféle DVI-csatlakozók kiosztása. Ha a sima, valamint dupla kapcsolatot használó típusokat különvesszük, még több lehetőséggel kell számolnunk

 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.