Hirdetés

Kerülje el a monitor csapdát!

|

Egyre többen szeretnék DVI-csatlakozóval monitorukat a PC-hez kapcsolni, de sajnos a kábel beszerzése után érhetik az embert meglepetések.

Hirdetés

Kollégánk nemrég problémába ütközött: régebbi típusú TFT-kijelzőjét csatlakoztatni próbálta viszonylag új Radeon X1600-as kártyájához, de monitora nem adott képet. Némi legózás után kiderült, hogy a megjelenítő csak úgy hajlandó működni, ha a csatlakoztatásához analóg VGA-kábelt használ - ez viszont egyáltalán nem nevezhető tökéletes eredménynek. Új DVI-kábel vásárlásával folytatódott a történet, de ezzel sem jártunk sikerrel: ekkor merült fel először, hogy a problémát rossz végéről fogtuk meg. Alapos vizsgálódás után rájöttünk, hogy valószínűleg a kábel típusa okozza a problémát.

 

DVI formátumok

A DVI átviteli technika a HDTV, EDTV, plazma- és egyéb csúcsminőségű megjelenítőkön, de akár a hagyományos tévéken is jobb minőségű képet eredményez, nem csoda hát, hogy ma már számos asztali DVD-lejátszón is található ilyen kimenet. Sajnos a DVI nem egyetlen szabványt jelöl, pontosabban nem egyféle lehetséges csatlakozást, hanem legalább háromfélét. Lássuk tehát a részleteket!

 

DVI-D: az igazi digitális videó

DVI-D kábelekkel hozzák létre a digitális videoforrások és a digitális bemenetű LCD-monitorok közötti kapcsolatot. Ez gyorsabb átvitelt és jobb minőségű képet eredményez, mint az analóg VGA szabvány. Minden grafikus kártya ugyanis először digitális videojelet hoz létre, amelyet a VGA-portnál analóggá alakít át. Ezután az analóg jel eljut a modern monitorhoz, ahol visszaalakul digitális jellé. A DVI-D kiiktatja az analógra való át-, illetve az onnan való visszaalakítási eljárást, ezzel javítja a kapcsolat minőségét a forrás és a kijelző között.

 

dvi-d.jpg
Azt gondolhatnánk, hogy a DVI egyszerűen csak DVI - pedig több szabvány is létezik. Képünkön egy DVI-D csatoló. Jól látható, hogy a jobb oldali részen csak egy egyenes érintkező van, azaz hiányzik onnan az analóg adatátvitelkor használt négy pöcök

 

 

DVI-A: a nagy felbontású analóg

A DVI-A kábeleket arra használják, hogy eljuttassák a videojelet egy analóg kijelzőre, például CRT-monitorra vagy HDTV-re. Bár a jel a digitális-analóg átalakítás során veszít minőségéből, még így is jobb képet ad, mint egy hagyományos VGA-csatoló.

 

 

dvi2vga.jpg
DVI-A csatlakozó, esetünkben egy DVI-VGA átalakító részeként. Jól megfigyelhetők az analóg csatlakozók, viszont a digitális jelek továbbítására szolgáló tűk hiányoznak

 

 

DVI-I: mindkét világ legjobbja

A DVI-I kábelek összetettebbek, mint DVI-A vagy DVI-D társaik, hiszen az analóg és a digitális összeköttetést egyaránt lehetővé teszik, azaz képesek a digitális jelet a digitális fogadóhoz, az analóg jelet pedig az analóghoz továbbítani.

 

dvi-i.jpg
DVI-I csatlakozó a teljes „kereszttel", azaz a kiegészítő analóg tűkkel. Ez a típus digitális és analóg jelet is képes átvinni, de ellenőrizzük, mihez kötjük: a DVI-D csatlakozós monitorokba a plusz analóg tűk miatt sajnos nem lehet bedugni ezt a kábelt!

 

 

Kábel Bábel

Mint ahogy az összes többi jelformátum sem, a DVI digitális és analóg formátumok sem cserélhetők fel. Ez azt jelenti, hogy sem a DVI-D kábel nem fog működni analóg rendszerben, sem pedig a DVI-A kábel digitális rendszerben. Sajnos az univerzálisnak tűnő DVI-I csatlakozókábel sem mindig jó; a rajta levő kettős csatlakozótüske-készlet miatt nem lehet bedugni a kevesebb bemenettel ellátott DVI-D és DVI-A aljzatokba.

Három különböző szabvány is van tehát, esetünkben ez okozhatta a gondot. Mi eddig csak DVI-D kábellel próbálkoztunk, az a bizonyos monitor viszont DVI-I típust igényelt, nem csoda hát, hogy a megfelelő csatlakozókábel beszerzése után máris feltűnt a kép rajta.

Tovább bonyolítja a szép digitális jövőt, hogy a DVI-I és DVD-D csatlakozásoknak van egy- és kétcsatornás változatuk is. Utóbbit, a szupernagy felbontású Dual Link DVI-csatolást jelenleg még csak kevés eszköz igényli, de a jövőben egyre inkább oda kell majd figyelnünk erre is.

 

A tanulság: legyünk óvatosak, ha DVI-csatolókábelt vásárolunk! Tapasztalataink szerint ez nem is olyan egyszerű dolog, hiszen a legtöbb esetben maguk a kereskedők sem tudják megkülönböztetni egymástól a különféle DVI-csatlakozókat és a hozzájuk való kábeleket.


dvikioszt.jpg

A különféle DVI-csatlakozók kiosztása. Ha a sima, valamint dupla kapcsolatot használó típusokat különvesszük, még több lehetőséggel kell számolnunk

 

Komolyabban érdekel az IT? Informatikai, infokommunikációs döntéshozóknak szóló híreinket és elemzéseinket itt találod.

Hirdetés
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://pcworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.