Hirdetés

Két gép, fél ár: hibridek 100 ezer forint alatt



|

Notebook és tablet együtt, kevés kompromisszummal, ráadásul olcsón? Nem lehetetlen, megnéztünk három olcsó, windowsos hibrid PC-t.

Hirdetés

Sokan azzal a kifogással utasítják el a windowsos táblagépet, hogy hardveres billentyűzet nélkül produktivitásra éppúgy nem alkalmas, ahogy egy androidos modell sem, ráadásul 7-8 colos kijelzőn a klasszikus asztal és a windowsos programok használata sem leányálom. Ha azonban feljebb lépünk egy kategóriát, máris 10 colos Windows 8.1 táblagépeket találunk, sőt, a gyártók itt már hardveres billentyűzetet is adnak a táblagépek mellé. Innentől hibridekről beszélünk, melyek a billentyűzetbe dokkolva ugyanúgy használhatók, akár egy kis notebook, amikor pedig csak tartalmat fogyasztanánk, egy mozdulattal táblagépet varázsolhatunk belőlük.

Hirdetés


A 10 colos hibridek már pusztán ezért is vonzók, ám mindezt tetézi, hogy a gyártók igyekeztek az árakat alacsonyan tartani, így tesztünkhöz három olyan modellt szereztünk, amelyek billentyűzettel, Windowszal és Office 365-tel sem kerülnek többe 100 ezer forintnál. Megnéztük, mire számíthatunk, amennyiben 100 ezer forintért olyan megoldást keresünk, amely ha kell, notebook, ha kell, táblagép.


Bizonyított alapok

100 ezer forintnál olcsóbban nehéz komplett hibrid gépet építeni, pláne olyat, ami ráadásul erős, megfelelően masszív, és üzemideje sem botrányosan rövid. A megoldás ezúttal is az Intel Bay Trail platformja, amely átlagos feladatokhoz bőven elegendő. Az Intel HD Graphics nem esik kétségbe az egyszerű játékoktól és a full HD-videótól, az üzemidő pedig egy átlagos méretű akkumulátorral is eléri a 10 órát.


Csalódás lenne, ha teljesítményben és szolgáltatásokban ugyanazt kapnánk, mint a 8 colos, 40 ezer forintos Windows-tabletektől. Szerencsére ettől nem kell tartani. A processzorteljesítmény és az integrált grafikus vezérlő nem sokkal erősebb ugyan, de érezhetően sokat számít, hogy ezekben a gépekben már 2 GB rendszermemória dolgozik, a tárhely pedig minimum 32 GB, de a 64 GB sem ritka.


A hibridek egyik felhasználási módja a notebook, így elvárható, hogy ne csupán egy szem microUSB-csatlakozót kapjunk. Az általános repertoárba a microUSB mellett egy normál méretű USB-csatlakozó, egy HDMI-kimenet és egy mSD-kártyahely is beletartozik. Ezeket jól ki lehet használni, és például asztali használatra egy teljes értékű billentyűzetet és egeret is használhatunk.


Acer Aspire Switch SW5

A legerősebb mágnest az Acer hibridjében találtuk, aminek ezúttal örültünk: a csatlakoztatás és a szétválasztás egyaránt egyszerű, mégis stabil. A zsanér kicsit merev, de ez könnyen megszokható, és nem is feltétlenül hátrány, ráadásul az egész gép masszív, mégis elegáns. Kinézetre a Switch SW5-ről senki sem hinné el, hogy egy 100 ezer forintos gépről van szó, pedig így van: ugyan sok rajta a műanyag borítás, de ezek minőségiek, a keret fém, a kijelzőt pedig Gorilla Glass 3 védi a karcoktól. A billentyűzet a kis méret ellenére is kényelmes, csak egy-két helyen kellett az Acer mérnökeinek összezsúfolniuk egy-két gombot. A touchpad a lehető legnagyobb, és több ujjal is vezérelhető, de a pontossága nem túl jó. Ellenben a kijelző a HD felbontás ellenére szép képet ad, és nagyon jó hír, hogy az Switchnél előre, a kávába kerültek a hangszórók.

Acer Aspire Switch SW5: a műanyag borítás ellenére masszív, kiváló megépítésű, szép hibrid



Teljesítmény és üzemidő tekintetében a Switch egy kicsivel lemarad az Asus T100TA mögött, a pár százalékkal szerényebb számítási teljesítményt azonban ellensúlyozza a gyorsabb tárhely és az üzemidő; mindkettő átlagon felüli, azonban a rengeteg előtelepített szoftvernek nem örültünk. Az Acer Aspire Switch SW5 nem kompromisszummentes hibrid, de olcsósága ellenére minőségi, és nagyon jól használható mindenféle módban, ezért neki ítéljük a tesztgyőztes címet.


Asus Transformer Book T100TA

Hazánkban a 100 ezer forintos Windows-hibridek piacát anno az Asus alapozta meg, és azóta is komoly szereplője, amit többek között a rengeteg modelltípus is mutat. Ebben az árkategóriában is többféle kiépítés közül választhatunk: tesztünkre egy olyan Transformer Book érkezett, amelyben ugyan nem a legerősebb a CPU, cserébe 64 GB tárhellyel gazdálkodhatunk, ami elfogadható kompromisszum. A T100TA kemény billentyűzetet és igen vaskos zsanért kapott, amely jelentősen megnöveli a gép vastagságát, és súlyban is kicsit többre kell számítanunk, cserébe a tablet dokkolva stabil, és kényelmesen használható ölben is.

Asus Transformer Book T100TA: 64 GB tárhely és „igazi notebook” kivitel USB 3.0-val, bámulatos üzemidővel, de lassú háttértárral


A tableten mSD-kártyahelyet, mHDMI-t, töltéshez is használatos microUSB-t helyeztek el a ki/bekapcsoló, valamint a Windows- és a hangerőgombok mellett. A gép egy USB 3.0 portot is kínál, ám ennek kihasználásához be kell dokkolnunk a tabletet. Ez egyszerű, de határozottan kell a helyére nyomni a gépet. Ezután a zármechanizmus már stabilan tart.


Teljesítményben azt kaptuk, amit elvártunk ettől a felépítéstől, bár annak nem örültünk, hogy a flashtároló a szokásos 160/70 MB/s szekvenciális sebességeknek csupán a felét produkálta a méréseken. A valós használatot szimuláló tesztek eredményein szerencsére ez szinte nem is látszott, ami pedig ennél is fontosabb, hogy a gép üzemideje nagyon-nagyon jó – a PCMark 8 aktív használat melletti akkumulátortesztjén ez a gép végzett az első helyen. A billentyűzet sem olyan katasztrofális, mint a legtöbb billentyűzetes tableteknél, akár hosszabb gépeléshez is használható. A touchpad kicsi, de legalább teljes funkcionalitású – találkoztunk már sokkal rosszabbal.


Prestigio MultiPad Visconte 3 3G

Árához képest határozottan jól néz ki a Prestigio hibridje. A hátlap fele fémborítású, a műanyag pedig igényesen bordázott – ebből emelkedik ki a hátlapi kamera. Tablet módban a HD-kijelző a legfontosabb, amely IPS-paneles, így a betekintési szögekkel és a színekkel nem volt gondunk. A gép oldalát sok-sok csatlakozó töri meg, köztük USB 2.0, mUSB és egy külön töltőport is. Itt rögtön fel is merül az üzemidő, amely nagyjából középkategóriásnak felel meg: nem rossz, de láttunk már jobbat is.

Prestigio MultiPad Visconte 3 3G: tetszetős dizájn, 3G és sok csatlakozó, ám a billentyűzet nem túl kényelmes


A gép lelke a kategóriában szokásos Z3735F SoC, amelyhez 2 GB RAM és 32 GB, kellően gyors flashtároló kapcsolódik, és természetesen az mHDMI-kimenet sem maradt le. Az ismert belsőhöz mérten a gép teljesítménye sem okozott meglepetést, nagyjából a középmezőnyben végzett a MultiPad. A WLAN és Bluetooth mellett a rádiós szekció extrája a Huawei 3G modem, amit kiválóan kezel a Windows 8.1.


A gép kapható billentyűzet nélkül is, de mi kifejezetten ezzel kértük tesztre. Az ötletesen hajtogatható, mágneses tokként és támaszként is szolgáló, kemény billentyűzet és touchpad nem túl kényelmes: rövid gépeléshez még elmegy, de komplett cikkek, esszék megírásához inkább külön csatolt billentyűzetet használjunk. További hátrány egyesek számára, hogy csak angol kiosztással kérhető – a magyar billentyűzettok nem dokkolós, így Bluetoothon kapcsolódik a tablethez.


Hasonló érdekességeket olvashatsz az aktuális PC Worldben is. Éves előfizetéssel ráadásul most 6 960 forintot is megspórolhatsz!

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.