Hirdetés

Két GPU-s szörnyeteget épít magának az ASUS



|

A tajvani gyártónak nem elég a GeForce GTX 295 ereje, ezért saját tervek alapján készíti el a világ leggyorsabb grafikus kártyáját.

Hirdetés

Hirtelen felindulásból akár azt is mondhatnánk, hogy az ASUS mérnökeinek elgurult a gyógyszere. Ha viszont fejben visszalépünk pár évet az időben, akkor eszünkbe juthat, hogy a MARS 295 Limited Edition grafikus kártya nem az első szönyszülött a gyártónál. Még a 7000-es GeForce generáció idejében mutatták be az EN7800GT DUAL nevet viselő megoldást, mely nyomtatott áramköri lapján két G70-es grafikus lapka üzemelt, a szükséges energiát pedig egy külső tápegység biztosította. Aztán az ATI Radeon kínálatban is megjelent egy furcsa eszköz, amihez a kanadaiak Mobility Radeon HD 3850-es GPU-ját társították a mérnökök. A Splendid MA3850M-et azonban nem csak ez tette különlegességé, hanem a ráintegrált képjavító videoprocesszor miatt sem nevezhető egy szokványos VGA-nak.

 

asus78gt_dual.jpg


A közelmúltban tehát már volt egy-két kiugró próbálkozása a gyártónak, a DirectX 10-es GeForce grafikus vezérlőkkel azonban még nem mertek kísérletezgetni. Egyedül a gyári vízhűtéssel felszerelt EN8800GTX AquaTank emelkedik ki a mezőnyből, ám mivel a versenytársak is készítenek hasonló csúcskategóriás típusokat, ezért korántsem teremtett akkora hisztériát, mint a feljebb említett két modell. A jövő héten kezdődő Computexen viszont várhatóan újra óriási tömeg fog összegyűlni az ASUS standja körül, ami teljesen érthető a MARS 295 kiszivárgott specifikációit látva.

 

asus_mars295.jpg


A saját tervezésű monstrum a neve alapján egy újabb GTX 295 a sok közül, ám közelebbről megnézve a fotókat, itt valami másról van szó. A két lapka továbbra is az az 55 nanométeres gyártástechnológiával gyártott G200b, amelyben 240 stream processzor aktív, csak hogy, míg a referencia GTX 295-ös változatokon 448 bites memóriabusz köti össze a magokat a memórialapkákkal, addig a MARS 295-re az egy GPU-s videokártyák királyának is nevezett 285-ösre jellemző 512 bites adatbusz került. Hogy lehet ez? Egyszerű. Az ASUS a vezérlő gyártása során nem a GTX 295-höz illő magokat használta fel, hanem a szimpla felépítésű kártyákhoz tervezett G200-350-B3 kódnevű - GeForce GTX 285 - lapkát részesítette előnyben. Tehát gyakorlatilag egy két nyomtatott áramkörös, Dual-GTX 285-tel állunk szemben, amelyet eddig csak sima SLI-összeköttetésben használhattak a tehetősebb felhasználók.

 

asus_mars295_2.jpg


A kétszer 240 stream processzor már önmagában igen komoly erővel rendelkezik, ám ha ezt még megtámogatják 4 gigabájt memóriával, akkor az ember rögtön azon kezd el gondolkodni, hogy van-e ennél tovább?! Az óriási memóriamennyiség természetesen kettéoszlik, a két mag 2-2 gigabájt GDDR3-as memóriát használhat. Kis érdekesség, hogy az ASUS nem az NF200-as vezérlőlapkát használja a szükséges PCIe sávok kiosztásához, hanem egy harmadik fél által készített - PLX vagy IDT - hidat helyezett az elsődleges NYÁK-ra. A kártya tápellátása speciálisan kialakított feszültségszabályzó modulok keresztül történik, melyek úgy lettek megtervezve, hogy a főbb komponensek feszültségértékeit az ASUS Voltage Tweak szoftver segítségével bármikor megemelhessék a túlhajtás érdekében. A beüzemeléshez két 8 pines tápcsatlakozóra van szükség.

 

asus_mars295_3.jpg

 


Ami a hűtést illeti, a referencia GTX 295-ön megismert megoldáshoz hasonló szerkezet került az ASUS kártyájára is, a hőcsövek és a bordák elhelyezkedéséről azonban még nem tudunk részleteket. A 3DMark pontvadászoknak jó hír, hogy a MARS 295-re is került SLI-csatlakozó, így nincs akadálya a Quad SLI üzemmódnak. Azaz mégis van, de most az egyszer nem technológiai képtelenség húzódik a háttérben. A MARS 295, ahogy azt a hír elején is finoman jeleztük, egy limitált kiadású kártya, melyből összesen 1000 darabot fog gyártani az ASUS. Emiatt várhatóan igen borsos áron hozzák forgalomba a típust, szinte biztos, hogy az árcédulán 200000 Ft feletti összeg fog szerepelni. A hivatalos megjelenés napján tehát nemcsak gazdagnak, hanem gyorsnak is kell lennie annak, aki 3D-s világuralomra törne.

 

asus_mars295_4_k.jpg

 


Hogy Magyarországra jut-e majd egy-két példány ebből a szörnyetegből, azt valószínűleg a hazai képviselet sem tudja még, ha viszont valami csoda folytán mégis megérkezne a MARS 295 hazánkba, akkor igyekszünk az elsők között letesztelni. Mások már megtették, az első eredmények igen impresszívek.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.