Hirdetés

Kiábrándító a munkahelyi PC-k állapota



|

Az Intel utánajárt, hogy kifejezetten a régiónkban melyek azok a PC-s tulajdonságok, amelyek a leginkább idegesítik a dolgozókat és milyen fejlesztésekkel lehet rávenni a cégeket a váltásra.

Hirdetés

Érdemes egymás mellé állítani egy 20-30 évvel ezelőtti és egy mai, modern munkahelyet. Manapság már nem feltétlenül a kis kockákban ücsörgő, egymástól elszigetelten dolgozó "hangyák" képesek hatékonyan, gyorsan és pontosan dolgozni. Egyre gyakoribb a közös munkatér, az otthoni, vagy távmunka és még sorolhatnánk.

Hirdetés


Hardverleltár

De mindebből minket most a gépek érdekelnek, amik szintén sokat változtak. A notebook már általános, de ha asztali gép, akkor is csendes, kicsi és keveset fogyaszt - legalábbis ez lenne az ideális. A valóság ennél sokkal sötétebb: 5 évnél régebbi gépek, zajos, hangos és hihetetlenül lassú PC-kel kell megküzdeniük a dolgozóknak nap, mint nap. A notebook-állomány sem jobb: itt ugyan a 3-4 éves életkor a gyakoribb, de ezek a gépek is sokszor normál, végfelhasználói gépek irodai, komoly munkára befogva, így érthető, ha lóg a zsanér, lassú a HDD, rossz a kijelző és még sorolhatnánk.


Mire van szükségünk?

Mindenki más és más típusú gépnek örülne munkahelyén, amely persze igazodik a munkavégzés jellegéhez, de hogy általánosan melyek a legfontosabb kritériumok, arról eddig csak homályos tippjeik voltak a PC-gyártóknak. Az Intel a régiónkban végzett egy felmérést arról, hogy átlagosan milyen öregek a munkahelyi gépek és hogy milyen tulajdonságokat tartanak fontosnak a dolgozók.


A legidegesítőbb rossz tulajdonságai a manapság használt munka PC-knek a lassúság, a percekig tartó indulás és a rövid üzemidő a notebookoknál. Érdekes módon az energiahatékonyság, a dizájn vagy éppen az elavult oprendszer nem izgatja a felhasználókat, sőt, a melegedés vagy a rosszabb kijelző sem.


Motivációs tényezők

Azt is felmérték a régiónkban (sajnos Magyarországra nem terjedt ki a kutatás), hogy mi motiválja leginkább a cégeket a váltásra. Itt megint csak első helyen szerepel a sebesség, ami főleg erősebb CPU-t és több RAM-ot jelent, a hosszabb üzemidő, ami újabb platformot és fejlettebb akkumulátort takar, valamint harmadik helyre a biztonság jött fel. Ez utóbbi kiemelten fontos a munkáltatóknál, megelőzi még a gyorsabb rendszer- és programindítást (SSD), valamint a halkabb, takarékosabb PC-ket is.


A váltásra, géppark-frissítésre motiváló tulajdonságok listájának legvégén olyan dolgok szerepelnek, mint a szép dizájn, az ultra HD kijelző vagy az új operációs rendszer (rossz hír a Microsoftnak?). A cégek aktívan érdeklődnek továbbá a jobb, stabilabb és gyorsabb zsinórnélküli kapcsolatok iránt, de a munkavégzés helyét illetően már kevésbé rugalmasak.


Te milyen PC-n vagy kénytelen dolgozni vagy az iskolában tanulni minden nap?


(Nyitókép: Andre Charland)

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.