Hirdetés

Kína megelőzte Amerikát PC eladásban



|

2011. második negyedévében már Kína a legnagyobb PC fogyasztó

Hirdetés

Mindig is az USA volt a világ legnagyobb PC piaca, ám úgy látszik ez sem örök érvényű. Az IDC friss tanulmánya megmutatja, hogy most először Kína PC piaca túlhaladta Amerikáét, legalábbis 2011. második negyedévében. Az IDC szerint a távolkeleti óriásországban 18,5 millió PC talált gazdára, míg az USA-ban csupán 17,7 millió. A világ PC piacának 22 százaléka volt tehát Kína kezében és 21 százalék tartozott az USA-hoz.

Nem lát azonnali elsöprő tendenciát a tanulmány a második negyedév adatai mögött. Az IDC az egész 2011-es évre nézve 73,5 millió PC eladására számít a PC őshazájában és csak 72,4 millióra a feltörekvő Kínában. Az USA-ban ugyanis még nem jött el a karácsonyi szezon, ami erőteljesen megdobja majd az éves számokat, ráadásul Kínában a harmadik negyedévre vonatkozóan visszaesésre lehet számítani. Ugyanakkor 2012-re már Kína egyértelműen vezető PC-piaccá válik az IDC szerint, jövőre várhatóan 85,2 millió darabot adnak el ott, míg az USA-ban csak 76,6 milliót. Az összesített számokban benne vannak PC, laptop és netbook eladások, viszont a táblagépek és kiszolgálók más lapra tartoznak.

 

Nyilvánvalóan az erősödő táblagép és okostelefon kereslet az, ami Kína irányába billenti a mérleg nyelvét, no és ebbe az irányba dolgozik a távol-keleti óriás erősödése is. Mindemellett nemrégiben számoltunk be arról, hogy a nemrég 30. életévét betöltött PC feltalálói szerint sem számíthat hosszú jövőre, erre utal az is, hogy a HP PC-s üzletágának leválasztásán gondolkozik. Biztosnak tűnik, hogy Kínai vásárlók egy olyan hardverbe ruháznak be, aminek helyét hamarosan különféle célorientáltabb és barátságosabb eszközök veszik majd át, a PC pedig speciális erőfeladatok műhelye lesz majd. 

 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.