Hirdetés

Kínáé lett a leggyorsabb szuperszámítógép



|

A Tianhe 1A várhatóan nem sokáig őrizheti a rekorder címét.

Hirdetés

Október legvégén Kína bemutatta a világ leggyorsabb szuperszámítógépét, a Tianhe 1A-t. A több mint 7000 amerikai gyártású NVIDIA grafikus vezérlőt és több mint 14 000 darab hagyományos processzort alkalmazó gép másodpercenként 1000 trillió számítást tud elvégezni, csúcsteljesítménye 4,7 petaflop.

 

A Tianhe 1A azonban nem sokáig őrizheti a rekordernek járó címet, ugyanis egyre újabb és erősebb riválisok várhatóak. Az egyik ilyen az amerikai, Illinoisi Egyetem National Center for Supercomputing Applications részlegében fejlesztett Blue Waters. Utóbbi tartós terhelés mellett 1 petaflopos teljesítményre képes, maximálisan azonban 10 petaflop teljesítményt is tud. Az elsősorban biológiai és asztrofizikai, tudományos számításokra tervezett gép az IBM power7-alapú, többmagos processzoraiban rejlő lehetőségeket használja ki.

 

A Lawrence Livermore National Laboratory szintén a Tianhe 1A babérjaira tör. Az ugyancsak az IBM-mel karöltve dolgozó csoport célja egy 20 petaflopos szuperszámítógép megalkotása, amely Sequoia néven, 2011-ben készülhet el. A tervek szerint másodpercenként tudományos műveletek kvadrillióit végzi majd, legkésőbb 2012-re. 

 

 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.