Hirdetés

Kinek érdemes Radeon RX 480-at vásárolnia?



|

Megnéztük, a mostoha magyar árazás ellenére kinek érdemes rávetnie magát egy új Radeon kártyára.

Hirdetés

Megérkeztek végre az évek óta várt új generációs GPU-k és velük együtt az új kártyák, azonban nem teljesen felhőtlen az öröm, ugyanis a bámulatos árcsökkenések elmaradtak. És ez még csak a nemzetközi helyzet, itthon még szörnyűbb minden.


Hirdetés


Nincsen rossz VGA, csak…

…csak rossz árazás. Ez sajnos továbbra is igaz (bár azért készült már anno néhány borzalmas videokártya), sőt, hazánkban hatványozottan. A főszereplő természetesen mi más is lehetne, mint a Radeon RX 480, amely ugyan nem hozott forradalmat, mégis sikerült meglepnie az NVIDIA-t és a felhasználókat is. No nem feltétlenül GTX 970/R9 390-közeli teljesítményével, hanem árával, amely 200, illetve 240 dollár.



Ha nagyon sötéten nézzük a dolgokat, ez 60 és 70 ezer forintot jelent, ahol ma egy GTX 960-at vagy Radeon R9 380-at kapunk. Ha rárepülünk a kétes eredetű és nem kimondottan "A"-kategóriás gyártótól érkező modellekre, még egy R9 380X is belefér, de mindegy is ezeket nézni, mert a 60 ezer forintos RX 480 felmossa mindegyik kártyával a padlót, a 8 GB-os pedig még ennél is jobb. Hatalmas VRAM, fejlett, DX12-re kihegyezett architektúra, előnyös fogyasztás, jó driver (és nyolctűs tápcsatlakozó, ugyebár). De akkor hol itt a baj?



A gond azzal van, hogy Magyarországon valahogy nem sikerült az árakat összehozni. A 240 dolláros, 8 GB-os kártya ugyanis 100 dollárral, kb. 30 ezer forinttal drágábban kapható 100 ezer forint felett. Ennyiért már mindjárt másképpen kell tekintenünk az RX 480-ra, amely hiába jó kártya, ennyiért izmosabb kihívói vannak. Am] arra várunk, hogy az árak szelídüljenek, nézzük, kinek éri meg mégis erre szavaznia - ha már mindenáron VGA-t kell vásárolnia.



GeForce GTX 960: 60 ezer forint alatt a miénk lehet, de FHD-re is épp, hogy csak elegendő. Az RX 480 8 GB 60% gyorsulást hoz, de kb. 40 ezer forinttal drágább is - mérlegelni kell, hogy van-e még ennyi a perselyben és nem inkább egy akciós GTX 970-et választunk.


Radeon R9 380X: 40%-os gyorsulást kapunk, ami különösen WQHD-nál jön majd jól, de 25-30 ezer forinttal többet is kell majd fizetnünk - itt már megéri inkább a nagyobbra szavazni.


GeForce GTX 970: Egy kicsit gyorsabb és fejlettebb is az RX 480, ráadásul alig drágább (egy átlagos, jó minőségű GTX 970-hez képest), így itt tényleg rajtunk áll a döntés. Amint olcsóbb lesz az RX 480, eldől, hogy melyiket érdemes választani.



Radeon R9 390: Kb. azonos teljesítményt kapunk nagyobb VRAM-mal, azonos áron, így a fejlettebb kártyával jobban járunk.


GeForce GTX 980: Sajnos a GTX 980 ára hazánkban nem akar barátságos mélységbe zuhanni, pedig a mai napig erős VGA, így azonban csak kb. 5-8%-kal gyorsabb az RX 480-nál, miközben 30-40 ezer forinttal drágább - nem éri meg.


GeForce GTX 1070: Itt kb. 70-80 ezer forintot rá kell fizetnünk az RX 480-ra, cserébe viszont egy 1,5× gyorsabb videokártyát kapunk. A döntés egyszerű: ha van ennyi tartalékunk, a 1070 jobb vétel, de ha csak FHD-re kell jó kártya és spórolnánk inkább, az RX 480 maradhat a bevásárlólistán.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.