Hirdetés

Kingston DataTraveler Locker



|

Olcsó hardveres adattitkosítású pendrive a Kingstontól.

Hirdetés

Maga az eszköz egy modern, ám mégis elegáns vonalvezetésű USB 2.0-s pendrive. Aki nem ismeri a típust, soha nem jönne rá ránézésre, hogy az egyszerűnek látszó kulcson legféltettebb adatainkat hordozzuk. A DataTraveler Locker 4, 8 vagy 16 gigabájtos méretben kapható. Ezek persze a formázatlan kapacitások, a FAT-ra formázott és a titkosított tárolásra előkészített eszközök valamivel kisebb szabad hellyel rendelkeznek. Nálunk a 8 gigás változat járt, ez méréseink alapján 19–30 MB/s olvasási és 2,5–5 megabájt/s írási sebességgel bírt, a különféle tesztgépektől függően. Az eszköz tehát nem túl kapkodós, de még elfogadható sebességgel működik. A titkosított fájlműveletek alatt semmiféle plusz rendszerfolyamatot, illetve megemelkedett processzorterhelést sem észleltünk, azaz a titkosítás tényleg hardveresen történik.

 

 

kingston_datatraveler_locker.jpg

 

 

Egyszerű biztonság

Használatba vételkor a kulcson csak egy, mindenki számára olvasható partíció található, rajta a windowsos kezelőprogrammal (DTencryptor.exe). Ez Windows 2000 SP4-től az XP-n át a 32 bites Vistáig működik, a leírás szerint, ehhez képest nekünk a Vista és a Windows 7 64 bites változatán is szépen futott. A kezelőprogram segítségével formázhatjuk két részre a meghajtót, egy titkosítatlan nyilvános, és egy 256 bites AES-titkosítással védett, szoftveresen visszafejthetetlen zónára. A védett zóna csak a maximum 16 karakteres jelszó megadása után tűnik fel, addig még rejtett partícióként sem lehet megtalálni, azaz a hardver teljesen elrejti.

 

 

kingston_login.png

Csak ennyit kell megadnunk, a titkosítást/visszakódolást már a hardver végzi


 

A DTencryptor.exe és a hardver között elég sokáig eltart, amíg „lebeszélik” egymással a titkosítás feloldását. Valószínűleg ez alatt a nagyjából 1,5–2 másodperc alatt alaposan ellenőrzik egymás épségét, nehogy egy támadó ékelődhessen be az azonosítási folyamatba. Az USA kormányzata szerint is megbízhatónak tartott, 256 bites Advanced Encryption Standard (AES) algoritmussal titkosított adatainkat nyers erővel több milliárd évig tartana visszakódolni, ezért a Kingston terméke igencsak magas biztonságot nyújt.

 

Okos, de könyörtelen

A jelszóbekérő alkalmazás, ha erre utasítjuk, képes megjegyezni az általunk biztonságosnak vélt gépeket, ezeken nem kell a jelszót beírnunk. Megadhatunk jelszó-emlékeztetőt is, de egy biztos helyre még így sem árt feljegyezni jelszavunkat, mert ha elfelejtenénk, vagy a biztonságos gépet valami miatt nem ismerné fel a szoftver, akkor soha többé nem férünk hozzá az adatainkhoz. A kezelőprogram máskor sem ismer könyörületet; ha 10 próbálkozásból sem tudjuk eltalálni a jelszót, akkor kizár minket a védett részről. Ezt új jelszó megadásával ismét meg lehet formázni, de ekkor minden titkosított és titkosítatlan adatunk elvész.

 

 

kingston_format.png

Szabadon oszthatjuk fel a tárolókapacitást a nyílt és a privát zóna közt

 

 

Egy másik, könnyebben helyrehozható „baleset” akkor történhet, ha véletlenül letöröljük a nyílt részről a kezelőprogramot. A Kingston webhelyéről le lehet tölteni egy újat, de a dokumentációban megadott link csak egy általános oldalra visz ki, ahol még elég sokat kell keresgélni, mire előkerül a megfelelő letöltési oldal. Éppen ezért nem árt, ha a DTencryptor.exe-ről készítünk egy biztonsági másolatot, és azt valami jól elzárt helyre tesszük félre, mondjuk oda, ahol az aktuális jelszót is elrejtettük.

 

 

*

A DataTraveler Locker összességében egy jól kitalált, és kategóriájában meglehetősen olcsó biztonsági eszköz. Ne feledjük, hogy nincs második lehetőségünk; ha elfelejtjük jelszavunkat, odalesznek az adataink. Ez biztonsági szempontból talán nem is baj, éljen a paranoia!

 

 

Adatok

  • 256 bites hardveres AES titkosítású memóriakulcs
  • 4, 8 vagy 16 GB-os kapacitás
  • 4 gigabájtos fájlméret határ a FAT-rendszer miatt
  • Titkosított és titkosítatlan részre bontható
  • A titkosított meghajtó Windows 2000 SP4, XP, Vista és Windows 7 alatt érhető el
  • 10-szeri hibás jelszómegadás után a titkosított tartalom elérhetetlenné válik
  • Az általunk kijelölt gépeken nem kell jelszót megadni
  • Rendszergazdai jogosultság nélkül is használható
  • 9 nyelvű kezelőfelület, magyar nincs közte
  • 5 év garancia
  • Ár: 5591/10 308/19 332 Ft (4/8/16 GB)

 

Értékelés

Előny: olcsó, egyszerűen kezelhető biztonsági eszköz

Hátrány: nem túl gyorsan írható, óvatos használatot igényel

Teljesítmény: 4,5

Szolgáltatás: 5

Ár/érték: 5

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.