Hirdetés

Kingston HyperX 3K 240GB



|

A Kingston legfrissebb csúcskategóriás szériájának 240 gigabájtos verziójával ismerkedtünk.

Hirdetés

A Kingston HyperX 3K sorozat tagjai külsőben a színüket leszámítva szinte teljesen hasonlítanak a korábbi HyperX szériára, azonban a leglényegesebb különbség a fémburkolat alatt rejtőzik. A 3K jelzőből sejteni lehet, hogy a Kingston a sokkal gazdaságosabb 3K NAND-okkal pakolta tele a legfrissebb csúcskategóriás SSD-it. Ez a gyakorlatban annyit jelent, hogy ugyanolyan teljesítmény, tárhely és fogyasztás (írásnál 2W, olvasásnál 1,6W, készenlétnél 0,5W) mellett az eszköz költsége 15-20%-ot csökken. A 3000 írási ciklus sokakat megrökönyíthet, de átlagos használat mellett még így is több mint öt év zökkenőmentes üzemidőt ígér a gyártó.

 

 

A 3K sorozat tagjai az 5K-s verziókhoz hasonlóan 9.5 milliméter magasak, így nem feltétlenül szerelhetők be minden létező noteszgépbe. Ha már pedig a szerelésnél tartunk, akkor érdemes megjegyezni, hogy a gyártó minden szükséges kiegészítővel ellát minket, amennyiben az Upgrade Bundle Kit-et választjuk.

 

 

A dobozban található 3,5 colos telepítő keret, az ehhez szükséges csavarok, kapunk egy SATA adatkábelt, egy a hordozhatóságot segítő külső házat, egy csavarhúzót és egy telepítő lemezt, melyen egy HDD Klónozó program is megtalálható. Ez utóbbival a rendszerpartíciónkat átmozgathatjuk az SSD-nkre megspórolva magunknak pár óra installálást.

Amennyiben nem ragaszkodunk a hordozhatósághoz, a külső házat nyugodtan félre is rakhatjuk, mivel csak USB 2.0 interfészen keresztül használhatnánk vele az SSD-t, az pedig jelentősen csökkenti az eszköz teljesítményét. Más szempontból azonban kedves gesztus a cégtől, hogy a tárhely használatának ezen aspektusára is gondolt és más eszköz esetében nyugodtan bevethetjük.

 

 

Most pedig nézzük meg mi is került a két vastagabb hővezető lap közé szorított NYÁK-ra. A korábbi szériához képest a legnagyobb különbséget az Intel MLC NAND lapkáival kapcsolatban kell keresni, ugyanis az itt található 25 nanométeres csíkszélességen készült MLC-k csak 3000 írási ciklusra lettek hitelesítve. Ez elsősorban az SSD árára van kihatással, de emellett persze az üzemidő is csorbul. Ám ez utóbbi miatt csak akkor kell aggódnunk, ha rendszeresen végzünk adatmentést és a felírt adatmennyiség mérete közel azonos a tárhelyünk méretével. Kissé durvább általános használat mellett (napi 10-8GB adat felírásával) azonban 8-10 évet simán kibír a már jól ismert SandForce SF-2281 vezérlővel szerelt 3K széria is.

 

 

A tesztek során a Kingston HyperX 3K SSD-jét Intel 520 hasonló kapacitású darabjával vetettük össze. Szekvenciális írásnál a CrystalDiskMark 338 MB/s-ot, olvasásnál pedig nem kissé erősebb 512 MB/s-ot ért el a Kingston. Az Intel 520 ugyan ezekben a tesztekben sorra 310 MB/s-et és 501 MB/s- ot nyújtott. Az 512K véletlenszerű olvasásnál a HyperX 3K 453 MB/s-ot szerzett, az Intel pedig csak pár MB/s-el muzsikált gyengébben, hiszen az 448 MB/s-et ért el. Ez a különbség írásnál nem csak megmaradt, de tetemesen nőtt is. A HyperX a random 512K terhei alatt 334 MB/s-et, míg az Intel 298 MB/s-et ért el. A 4K-QD32 véletlenszerű olvasás során fordult a kocka. A HyperX 3K 215 MB/s-et ért el, míg az Intel 520 251 MB/s-et. Olvasásnál vissza állt a korábbi rend, mivel a HyperX 272 MB/s-et az Intel pedig 261 MB/s-et ért el.

 

 

Miután a szokásos tesztek többször is végiggördültek az SSD-n, a rendszerpartíciót átmozgattuk az SSD-re és megnéztük milyen hamar áll fel a rendszer. A POST-ot bár nem kellene számolnunk, de mindent egybevetve bekapcsolástól kezdve kevesebb mint fél perc alatt üzemkészen várt minket a gép. Mondanunk sem kell, hogy az irodai programok, a videoszerkesztők, vagy a grafikus programok megnyitására során se kellett sokat malmoznunk, hiszen azok szinte pöccre betöltődtek. A 5-12 másodperc igazán nem rabolja az időt, kivéve ha rettentően szorít egy projekt leadásának a határideje, bár akkor gyakran tűnik úgy, hogy mindent elkövet a gép azellen, hogy idejében végezhessünk.

 

 

Hatalmas különbségekkel nem igazán találkozhatunk a mostanában forgalomba kerülő SSD-kkel kapcsolatban, hiszen a legtöbb ugyanazt a vezérlőt és ugyanazt a NAND lapkákat használják. Ezen a szituáción kissé változtat a gyártók firmware-jei, azonban felhasználás során nem igazán lehet ezt érzékelni.

Ezek és a kedvezőbb ára alapján az eszköz megkapta a PC World ajánlata díjat, hiszen a várható eredmények mellett kissé kedvezőbb áron juthatunk hozzá az SSD-hez. Maga az SSD ára 92000 forint körül mozog, a dobozos verzió pedig 11 ezer forinttal drágább. Emellett persze kapunk 3 év garanciát és bármikor elérhető és igénybe vehető technikai támogatást.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.