Hirdetés

Kínos PC-szerelési hibák



|

Elég egy rossz mozdulat, egy kis lustaság vagy egy pillanatnyi kihagyás és nagyon komoly károkat tudunk tenni PC-nk belsejében. Szerelési balesetek, amikre figyelj oda.

Hirdetés

Remélhetőleg kevesetekkel fordult már elő olyan, szerencsétlen baleset, hogy egy ártatlannak tűnő géptakarítás vagy apró fejlesztés, esetleg komplett, új gép építése során egy apró figyelmetlenségből vagy balesetből hatalmas baj lett. Mutatunk néhány dolgot, amire érdemes odafigyelni.


Hirdetés


Kábelek kitépése

Sietni kell, csak egy HDD-t cserélek ki és már kapcsolom is vissza a gépemet - milyen egyszerű is megragadni a kábeleket és kirántani a tároló hátuljából vagy esetleg az alaplapból. De ugyanez a helyzet a tápkábellel, vagy a ventilátor csatlakozójával. A műanyaghoz hozzáférni nagyon nehéz, a kábel stabilan rögzítve, hát miért ne húzzam meg azt? A gond itt kezdődik: elég, ha csak egy kicsit is erősebben húzzuk a kábelt, máris kiszakad a csatlakozóból a kábel, esetleg a csatlakozó vagy az érintkezők rongálódnak meg. Ennél is bosszantóbb, amikor látszólag semmi baj nem történik, csak annyira lazul meg az érintkező, hogy többé nem érintkezik, amikor visszadugnánk a helyére, így több órás hibakeresésre számíthatunk, amikor nem megy a gépünk.



Megcsúszott csavarhúzó

Hiába a Plug and Play és az okosan felépített, Screwless házak, azért még jó sokat kell csavargatni, amikor gépet szerelünk. Ilyenkor azonban nagyon figyeljünk oda, bármennyire is rutinmunka a csavarozás: elég, ha megcsúszik a csavarhúzó és hiába a nyáklapon a védőréteg, megsérül egyetlen vezetőszál és máris hatalmas károkat okoztunk saját magunknak.


Leugró CPU-hűtő

Sok olyan torony CPU-hűtőt kapni manapság, amit két, erős csavarral kell rögzíteni a foglalat köré felépített keretre. Ezek a legtöbbször rugós alátámasztást is kapnak, hogy odanyomják a blokk felületét a CPU-ra. A legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha csak az egyik csavart csavarjuk ki teljesen. Ilyenkor a toronyhűtő elugrik a CPU-ról és ki tudja, mit rongál meg, ráadásul a másik csavart nagyon nehéz lesz kihajtani. Óvatosan, egyenletesen hajtsuk ki a rögzítőcsavarokat, amikor pedig megvagyunk ezzel, ne rántsuk le a hűtőt, mert lehet, hogy oda van ragadva a CPU-hoz - óvatosan mozgassuk le róla.



Kitépett VGA és RAM

Már nagyon régóta külön foglalati rögzítőcsap fixálja a PCIe videokártyákat a foglalatokba. Az x16-os foglalatok végén találjuk ezt, ami gyártótól függően többféle lehet, az viszont közös mindegyikben, hogy alig látszanak és tényleg rögzítik a kártyát, így a kiszerelés nem egyszerű. A RAM foglalatoknál egy, vagy két oldalon találunk hasonló rögzítést, amire beszereléskor is nagyon kell vigyázni: ha nem érezzük mindkét oldalon a kattanást, a DIMM modul nincsen a helyén, nem fog elindulni a gép. Mielőtt kitépnénk a videokártyát a helyéről, nyomjuk le a kártyarögzítőt is, máskülönben a kártyának csak a fele jön ki a foglalatból és könnyen megsérülhetnek az érintkezők az alaplapon és/vagy a videokártyán is.


Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.