Hirdetés

Kipróbáltuk a 4K-s LG 84LM960V tévét



|

Láttuk a nagy képet. 84 hüvelykes az LG UHD tévéje és persze persze a legtöbb nappaliba nem férne be.

Hirdetés

Egyértelműen nem garzonokba szánja első UHD tévéjét a gyártó, az LG 84LM960V képmérete felér négy 42 colos tévéjével, képpontjainak száma is hozzávetőlegesen arányos, 3840×2160 pixelről van szó. (Az UHD technológiáról szóló cikkünkben kicsit részletesebben írunk a pontos felbontásról.) Egy erőteljes technológiai bemutató ez a készülék, még 2012-ből, ami most ért ide hozzánk, Magyarországra. Egészen pontosan Budaörsön, az Euronics elektronikai nagyáruházban megtekinthető – és persze meg is vásárolható – a hazai díszpéldány, így mi is megragadtuk az LG kínálta alkalmat és ellátogattunk oda. 

LG 84LM960V
LG 84LM960V

A 84 hüvelykes képméret élőben mindig megdöbbentő, a legtöbb lakásban nehéz lenne helyet találni a készüléknek. Szerencsére ez nem okoz gyakorlati problémákat, mivel a kis lakások tulajdonosai csekély eséllyel fizethetnék ki a hatmilliós vételárat. A helyszínen az amúgy nagyon népszerű, zömmel 42-55 hüvelykes modellek eltörpülnek az óriás mellett, amitől 4-5 méterre helyezték el a kanapét.

LG_84LM960V
LG_84LM960V

A keret vékony, de azért nem elhanyagolható és oldalról téve is inkább csak óriás képfelületéhez képest karcsú a készülék, a négy centiméteres hivatalos vastagság azért nem minden ponton áll. Persze megjegyeznénk, hogy mi leginkább szemből szoktuk nézni a tévéket, régi rossz szokásunk ez, mondjuk érthető is talán, mert oldalról elég unalmasak. Ezúttal azért a dolgok mögé is pillantottunk, a hátoldalon a szokásos csatlakozóblokkon kívül ott figyeltek a 2.2-es hangszórórendszer levegőzőnyílásai is (két mélynyomót is beterveztek a gépházba). A nagyobb dimenziókat kihasználva tényleg erőteljes hangrendszert építettek a tévébe, filmezés-tévézés szempontból teljesen kielégítő. (Persze a körülmények nem nevezhetők egészen ideálisnak, hiszen az áruházban folyton szól a zene.)

 

LG 84LM960V
LG 84LM960V


Képminőség: van végre valódi full HD 3D!

Szembetűnő – különösen egy áruházi környezetben –, hogy fényes felületet kapott a képernyő, így könnyen viszontláthatjuk benne környezetünket. Célszerű olyan helyre beállítani, ahol biztosítható, hogy ne rontják hátsó fények az összhatást.

LG 84LM960V
LG 84LM960V


Gyakorlatilag nyolc megapixeles mozgókép forrást kell biztosítani a panel számára, úgy tűnik, hogy ezt a bemutató során sikerült egyetlen HDMI kábellel megoldani. Persze a 4K-s demóanyagok szép, lassú pásztázással mutatják be a tájakat, nem túl dinamikusak, így nem lehet megmondani, hogy ha kiadnák a legújabb James Bond albumot 4K-ban, akkor vajon tudná-e a tévé teljes részletességgel követni az eseményeket vagy sem. A hivatalosan megadott mozgókép részletesség (MCI) mindenesetre 800 Hz, ami elég jó érték.


Mindenesetre Full HD anyagokra jól fel van készítve a tévé, adott a Full HD-UHD átméretező motor, hogy a jelenlegi Blu-ray albumokon is szépíthessen egy keveset. Ez persze nem pótolja a natív UHD anyagokat, de azért elég jól dolgozik, a nyersanyaghiányos átmeneti időszakban jól fog jönni. A 720p-s és full HD-s H.264 kódolású akciójelenetek jól mutatnak, jók a mozgások is, viszont azt ne várjuk, hogy egy ekkora panelen a szobaantennával befogott M1 zizis képe jól mutat. A minőségminimum a Full HD forrás, vagy a még nagyobb nappali, hogy jó messze ülhessünk.

LG 84LM960V
LG 84LM960V
 


Megjegyeznénk, hogy ha nem esünk túlzásba a dinamikus háttérvilágítást illetően, akkor nagyon szép színeket és megfelelő kontrasztot biztosít a tévé. A nézőszög teljesen jó, igaz, nem kértünk létrát a példásan készséges eladószemélyzettől, hogy a készülék tetejénél magasabban elhelyezett nézőpontot próbálhassunk ki, mivel ez amúgy sem lett volna túl életszerű pozíció.
Ahogy minden LG készülék, ez is az igen stabil passzív 3D-t használja. Akik eddig panaszkodtak, hogy a Full HD 3D-ből vertikálisan csak felezett részletességet biztosít az olcsó szemüveges technológia, azok most fellélegezhetnek, hiszen a 4K-s UHD panelen minden második pontsort számítva is teljes információmennyiséget kapunk. Részletesen beállíható a 3D mélysége, a képkockák formátuma, még sorrendje is.

 

Okos felület

Nagyjából ugyanazt a kezelőfelületet adják az LM960V-ben, amit más tavalyi modellektől is megszokhattunk. Ugyanaz a médialejátszó lesz részünk, ékezetes felirat és MKV támogatással, a magyar nyelvű okos felületem pedig ott sorakoznak a megszokott alkalmazás hegyek és prémium alkalmazások is, beleértve a 3D mintákat – ezek között 4K-s egyelőre úgy tűnik nincsen. Van viszont Flash kompatibilis böngésző, csatlakoztathatók perifériák, az internet pedig jöhet kábelről vagy Wi-Fi-n is. Akár a kisebb 3D-s készülékek jó részében, itt is van DualPlay (két játékos nyomhatja spéci szemüveggel a teljes képfelületen) üzemmód is.
A szokásos LG távirányító jár a készülékhez és a felsőbb árkategóriában – így itt abszolút – alaptartozék Magix Remote, amit alkarból lengetve egérszerűen használhatunk. Más LG tévéknél is bevált és sokkal szabadabb kezelést tesz lehetővé, mint a sima remote. Hangvezérlés ebben a készülékben egyelőre nincs.

LG 84LM960V
LG 84LM960V

Mindent kapunk, a szemüveg ára elhanyagolható – főleg a tévé árához viszonyíva –, a beállítási lehetőségek szokásos bősége áll rendelkezésre, hogy kiélvezhessük az egyik első kereskedelemben is hozzáférhető 4K-s tévét. Egyelőre ár-érték aránya és tartalom-ellátottsága kétségbeejtően gyenge, ugyanakkor kellemesen impozáns élmény kipróbálni. Az LG megmutatta erejét, különösen abban a tekintetben, hogy nagyon hamar képes volt értékelhető kereskedelmi volumenben legyártani és még ide, Európa kicsit kevésbé szerencsés oldalára eljuttatni is a legújabb 4K tévétechnológia úttörő modelljeit. Ma még nem rohannánk a boltba, hogy vegyünk egyet otthonra, bízunk abban, hogy az ár megy még lejjebb is és tovább javul a képtechnológia, no és talán egy nap lejátszót és filmeket is vehetünk hozzá.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.