Hirdetés

Nikon D800



|

A D800-as fényképezőgépet a Nikon jóvoltából a tesztlaborunknál jóval izgalmasabb környezetben tesztelhettük.

Hirdetés

Volt szerencsénk kijutni vele New Yorkba, így a Világ egyik legérdekesebb városában próbálhattuk ki a világ egyik legérdekesebb gépét, a fejlett videofunkciókkal rendelkező D800-ast (az ott készített felvételeink egy része korábbi cikkünkben tekinthető meg).

 



Külső, kezelhetőség

A váz az elődhöz hasonlóan nagyon masszív felépítésű, kényelmes fogású, de annál 10%-kal könnyebb lett. Anyaga magnézium ötvözet, az illesztéseknél teljes mértékű időjárás-, és porálló szigeteléssel. Ez azt jelenti, hogy egy víz alatti felvételt ugyan nem készíthetünk el a géppel, de esőben semmiképp nem kell kapualjtól ereszig óvakodnunk vele, és körültekintő kezeléssel meg sem kottyan neki az egész napos porban kúszás egy-egy leshelyig. A zárszerkezet a gyári adatok szerint 200 000 expozícióra van hitelesítve, ami szintén a komolyabb felhasználásra ösztönöz.

 



A gépház tetején is fontos változások történtek. A bal oldali kioldásimód-választó tárcsa kicsit egyszerűbb és könnyebben kezelhető lett, a tetején pedig az eddigi három helyett négy gombot találunk. A minőség, az ISO és a fehéregyensúly gombok mellett megjelent itt a BKT gomb, mellyel egy pillanat alatt hozzáférhetünk a HDR funkcióhoz vagy 3, 5, 7, illetve 9 képes automata expozíciósorozatokat készíthetünk a segítségével.

Jobb oldalt az exponáló gomb mellett megjelent egy új, kicsiny gomb. Ez a videofelvétel elindítására és leállítására szolgál. A felvétel közbeni fókuszálást az exponálógombbal intézhetjük. A hátsó LCD egy 3,2 colos darab 921 000 képponttal, ami felbontásában megegyezik, de méretében kissé nagyobb, mint az elődé. Ez azért is fontos, mert videofelvétel rögzítése közben ezen a kijelzőn egy picit könnyebb a kompozícióra és a fókuszra figyelni, mint a keresőben, és itt minden egyes centi csak még jobban megkönnyíti a munkát. A kereső egyébként szintén fejlettebb, mint a D700-asé volt, mert itt már 100%-os a lefedettség. Ebben egyébként a Nikon profi gépének, a D4-esnek a tulajdonságait ismerjük fel - több téren is találkozunk egyébként ilyen egyezéssel a két gép közt. A képek és a videó rögzítése ennél a modellnél már kétféle kártyatípusra is történhet - illetve ezek altípusaira. CompactFlash (akár UDMA 7) és SD/SDHC vagy SDXC (UHS-1) kártyák használhatók. A menüben kiválasztható, hogy melyik kártya legyen az elsődleges.

 



Beállíthatjuk, hogy az egyik beteltével a másikon folytatódjon a mentés, vagy mindkettőre ugyanazok az adatok kerüljenek (Backup), illetve az egyikre csak JPEG-et, a másikra RAW-t is képes menteni a gép. A csatlakozó felület szintén változott a D700 óta. Az eddigi csatlakozók helyett (HDMI, USB 2.0, külső táp és videokimenet) HDMI, USB 3.0, mikrofon bemenet és fejhallgató kimenet található a gép oldalán. A mikrofon és fejhallató csatlakozó remek együttes, a komolyabb videózást hivatott szolgálni. A fejhallgatón például nemcsak visszanézéskor, de rögzítés közben is tudjuk monitorozni a hangot. Az USB 3.0 szintén remek, gyorsíthatja a fényképek átjátszását. Más kérdés, hogy még mindig kevés gép támogatja ezt a formátumot, az Apple számítógépei például egyáltalán nem rendelkeznek ilyen csatolóval.

 



Felvételkészítés, videó

A Nikon D800 nem egyszerűen csak egy videós funkciókkal ellátott DSLR. Az előd full frame CMOS szenzorának felbontását például nagyvonalúan megtriplázták a gyártó fejlesztői, ami így egy-egy elsütéssel 36,3 millió pixelre bontja fel a világot. A készülék gyönyörű képeket készít, de ezért bizony komoly árat kell fizetnünk. Amennyiben tömörítetlen NEF formátumú képeket szeretnénk rögzíteni, akkor készüljünk fel a 30-40 megabájtos fájlokra, melyek meglehetősen gyorsan eszik a memóriát. Ez legyen természetesen a legnagyobb problémánk, és valóban nem is igazán lesz több, mert a képminőség ragyogó, és a fejlett zajszűrésnek köszönhetően meglepően magas érzékenységig tudtunk zajmentes képeket készíteni a D800-assal.

 



A meglehetősen nagy méret miatt egyébként a képsorozat sebessége egy picit csökkent, 4 kép/másodperc (markolattal 6), de ez azért nagyon is kellemes, ha belegondolunk, hogy ez a mennyiség akár 160 megabájtnyi is lehet. A videózás szintén egy élmény lesz mindenkinek, aki e mellett a készülék mellett dönt. Full HD felvételeket készíthetünk ugyanis vele maximálisan 30 fps-sel, de 720p-s felbontásban akár a másodpercenkénti 60 képkocka is elérhetővé válik.

Kinek ajánljuk?

Kezdjük inkább azzal, hogy a Nikon kinek ajánlja. A gyártó ugye az amatőr kategória felső szegmensébe pozicionálta a készüléket, de azért legyünk őszinték: hazánkban egy amatőr fotós ritkán kerül olyan szerencsés helyzetbe, hogy lehetősége nyílik egy vázért kicsit több, mint 800 000 Forintot kifizetni. Ez persze nem azt jelenti, hogy ha megteheti, ne tegye. Meggyőződésünk ugyanis, hogy ez a kamera az árának minden fillérét megéri, gyönyörű képalkotási, és fejlett videós képességeinek köszönhetően. Aki tehát ezeken a piacokon szeretne labdába rúgni - legyen esküvői fotós vagy akár komolyabb ambíciókkal rendelkező videós -, és a megfelelő munkaeszközt keresi ehhez, semmiképpen sem mehet el a D800-as mellett anélkül, hogy érett megfontolás tárgyává tenné a megvásárlását.

 



Adatlap:

- 36,3 megapixel
- Full HD videó 30 fps
- 3,2 colos TFT 921 000 képpont felbontással
- ISO 100-ISO 25 600
- magnézium ötvözet váz
- időjárás- és porálló illesztések
- USB 3.0 csatlakozó
- SDHC és CF csatoló
- Forgalmazó: Nikon Magyarország
- Ár: 850 000 Ft
- Web: nikon.hu

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.