Hirdetés

Kitol a lázadó alaplapgyártókkal az Intel



|

Tuningolás elleni védelmet játszottak ki a vállalatok, jön a válaszcsapás.

Hirdetés

Az AMD-től eltérően az Intel visszafogott politikát folytat a processzorainak túlhajthatósága terén, ugyanis a vállalat ezen lehetőséget szereti mesterségesen limitálni az olcsóbb chipseteiben, hogy eladási pontot jelentsen a drágábbak mellett. Természetesen az alaplapok gyártói nem örülnek ennek, hiszen öldöklő harc folyik az alsó- és középkategóriában, számukra a megkötés hátrányt jelent.


A megszokott limitációt az Intel a legújabb lapkakészleteinél is megpróbálta erőltetni, így a Haswell-K architektúrás központi egységei a hivatalos álláspont szerint kizárólag a Z87 lapkakészlettel rendelkező lapokon hajthatóak túl. Ettől függetlenül az AsRock, ASUS, Biostar, ECS és MSI mérnökei rátaláltak egy hibára a firmware-ben, amelynek köszönhetően a H81 / B85 / H87 chipsetes lapokon is tuningolhatóvá váltak a kérdéses CPU-k.


A francia hardware.fr értesülései szerint ezt nem kívánja szó nélkül tűrni az Intel, elméletileg az érintett processzorok mikrokódjában eszközölt változtatással hamarosan meg fogja szüntetni a gyártók által kihasznált kiskaput.


Összességében viszont elmondható, hogy a felső kategóriás Haswell processzorok tuningolásakor egyébként is érdemes Z87-es alaplapokat használni, hiszen azokon a célnak valóban megfelelő, strapabíró és stabil komponensek találhatóak. A gyártók részéről valódi előny nyújtása helyett inkább csak reklámfogás volt a felső kategóriás processzorok olcsó alaplapokban való túlhajthatósága.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.