Hirdetés

Kizárt lemaradás - csúcstechnológia az oktatásban



|

Digitális tábla, csodaceruza és internet: a tanítás új, jövőbe mutató eszközei.

Hirdetés

Digitális tábla, csodaceruza és internet. Ezek a tanítás új, sokak számára még csak jövő időben létező eszközei. A csontvelő-átültetés utáni tartós gyógykezelésen részt vevő kisdiákok azonban kényszerű elzártságukban már olyan módszerekkel tanulnak, amelyekkel nem csak utolérik, de részben meg is előzik egykori padtársaikat.

 

Szandi nem radírt, ceruzát és négyzetrácsos, vagy vonalas füzetet használ a házi feladataihoz. Szandi nem is iskolapadban ülve vesz részt a tanórákon. A tízévesforma kislány a Szent László Kórház Csontvelő Transzplantációs és Hematológia Osztályának betege. Így még hosszú hónapokig a külvilágtól, és iskolatársaitól elszigetelten kénytelen élni a kórház Démétér házában, ahol azonban a Microsoft Unlimited Potential programjának köszönhetően a tanulás folytatása és a családtagokkal, barátokkal való kapcsolattartás virtuálisan ugyanott folytatódhat, ahol a kezelés kezdetekor abbamaradt.

 

 

intelnotetaker_2.jpg
 

"A modern technológiáknak minél inkább meg kell jelenniük az oktatásban." (Gacsal József - Intel)

 

A csontvelő-átültetésben részesült gyerekek gyakran hosszú heteket, hónapokat kénytelenek a külvilágtól izoláltan eltölteni, - mondja Dr. Kriván Gergely, az osztály főorvosa - az internet segítségével azonban ez az idő nem csupán elviselhetőbbé tehető, de a gyerekek aktívak is maradhatnak a modern technológiáknak köszönhetően.

 

Az osztályon kezelt gyerekek a Microsoft és hardvergyártó partnere, az Intel segítségével olyan eszközökhöz és szoftverekhez jutnak hozzá, amelyeket egyelőre a közoktatás területén nem, vagy csak kivételesen szerencsés oktatási intézmények tanulói ismernek. Gacsal József, az Intel Hungary üzletfejlesztési igazgatója a programra ugyanakkor nem csupán karitatív tevékenységként, hanem lehetőségként is gondol.

 

A magyarországi problémákat tekintve valahogy mindig az oktatáshoz lyukadunk ki - mondja Gacsal, majd gondolatmenetét azzal folytatva hozzáteszi: Ma, akinek az egyetemen nincsen mobiltelefonja, internetelérése, az gyakorlatilag nem is létezik. A mai tanulók számára már nem igazán lehet 40 oldalas könyvek feldolgozását házi feladatnak adni, mivel más környezetben nőttek fel, számukra a könyvet feldolgozó 5 perces film sokkal alkalmasabb oktatási anyagot jelent. Ezért azt gondoljuk, hogy a modern technológiáknak, ezeknek az eszközöknek minél inkább meg kell jelenniük az oktatásban.

 

 

intelnotetaker12.jpg
 

Intel Classmate PC

 

Merényi Ádám, a Microsoft oktatásicsoport-vezetője is úgy véli: A multimédiás alkalmazások segítik a megértést, a gyakorlást egyszerűbbé teszik. Ez roppant fontos azoknak, akik kiszakadnak a környezetükből, a kórház pedig ezen a területen évekkel megelőzte az iskolákat. 

 

Ám legyen bármilyen erős hardver, akármilyen hatékony szoftver az oktatás szolgálatába állítva, a jó tanár továbbra is az egész folyamat lelke. Pallag Erika kórházpedagógus, nap, mint nap foglalkozik a Szent László kórház csontvelő-átültetéssel kezelt gyermekpácienseivel. Véleménye szerint a program objektív funkcióin, azaz a mielőbb folytatandó tanuláson túl az új módszereknek egy nem kisebb jelentőségű hozadéka is van: Minden gyerek szeretne a hosszú kezelések után azokhoz az iskolatársaihoz, barátaihoz, vagyis abba a környezetbe visszatérni, ahonnan a betegség kiragadta, ezért a felzárkóztatás és a napi, rendszeres tanulás nagyon fontos.

 

A Szent László Kórház Csontvelő Transzplantációs és Hematológia Osztályának minden helyiségéből elérhető a világháló, amely a kórházpedagógus mindennapi munkájának is része. A munkánk során fontos, hogy lépést tarthassunk a technológia fejlődésével, - mondja a kórházpedagógus - így ma már munkánkat új eszközök, mint pl. a digitális tábla vagy a csodaceruza, illetve a digitális oktatóanyagok is segítik. Az igazi megmérettetés azonban Pallag szerint az, hogy a gyerekeknek olyan interneten elvégzendő kutatómunkát tudjanak adni, amely a világháló nem csupán játék-, és szórakoztató célú használata iránt is felkelti nebulóik figyelmét.

 

Szandi és csontvelő transzplantáción átesett gyerektársai online, informatikai eszközök segítségével tanulnak, játszanak és kommunikálnak családjukkal, osztálytársaikkal és barátaikkal minden nap.

Szandiékhoz idén december 4-én, a megszokottnál két nappal korábban jött a Mikulás, de ugyanolyan piros subájú, fehér szakállú figura volt, mint mindenhol máshol. Csupán abban különbözött a többitől, hogy zsákjában a piros alma és mogyoró mellett sterilizálható játékok is lapultak.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.