Hirdetés

Komoly veszély az Androidra az olcsó Windows 8.1-es tablet



|

Vajon a következő trend a szuperolcsó windowsos táblagép lesz?

Hirdetés

Androidos táblagépből ma már meglehetősen könnyű olyan olcsót találni, hogy gyakorlatilag el sem hisszük, ennyiért egy böngészésre, szórakozástatásra alkalmas elektronikai eszközt adnak a kezünkbe. Sajnos a szomorú valóság az, hogy a kínálat alja a gyakorlatban sokszor tényleg hulladék, de persze akadnak "gyöngyszemek". Az olcsó tabletek mindenesetre hatalmas piaci fölényt tettek az Android platform alá, és gyakorlatilag évek óta ez a sláger. 

Hirdetés

A Microsoft nagyon igyekszik belerondítani a Google és partnerei játékába, méghozzá a Windows 8.1 with Bing kiadású operációs rendszerével. Az első fecskék már idén tavasszal felbukkantak, és a nevesebb márkák közül is akad néhány a kínálatban. A Toshiba Encore 2 például 8 és 10 hüvelykes kiadásban létezik, de azóta van Encore Mini is, még kedvezőbb áron. 

 

Riválisok

 

Magasabbról indultak a filléres pontra

Korábban a Windows 8.1-et futtató táblagépek egyáltalán nem számítottak igazán olcsónak, ugyanis legalább 180-200 euróba kerültek. Ennyi pénzért pedig sokkal jobb androidos táblákat lehetett vásárolni, gondoljunk csak a mai napig népszerű Nexus 7-re, amely a robotos platform egyik legjobban sikerült modellje. 

Ahogy teltek a hónapok, a Microsoft alaposan lefaragta az árakat. Az idei IFA kiállításon például megérkezett a fentebb is említett Toshiba Encore Mini, Windows 8.1-gyel, mindössze 90 euróért. A Windows 8.1 with Bing sajnos komoly megkötéseket oszt a gyártókra, az ilyen rendszerrel érkező gépekbe ugyanis csak 1 GB RAM és 16 GB tárhely kerülhet, 1 év Office 365-előfizetés mellett. Ilyen specifikációk mellett borítékolható az akadozó használhat, azonban ennyi pénzért már meg lehet gondolni, hogy szemet hunyjunk a gyenge hardverek fölött. 

 

Eldobható tablet?

 

Azóta ráadásul még a Toshibának is alávágtak, a kínai Pipo W4-es táblagépe például Windows 8.1-gyel jön, és csak 63 euró. Ezért 8 hüvelykes IPS kijelző jár 1280 x 800-as felbontással, négymagos Intel Atom Z3735F Bay Trail CPU-val, 1 GB memóriával és 16 GB tárhellyel. Komolyabb igényekhez gyenge, de ennyi pénzért, kezdőknek, gyerekeknek, játéknak, akár jó is lehet. 

Ugyan felhasználói szempontból nehéz megérteni, hogy miért próbálkoznak annyian szuperolcsó tabletet gyártani, ez még messze nem az alja a kínálatnak. Az utóbbi időben az Allwinner négymagos A33-as lapkája kapcsán 26 eurós tableteket is emlegettek, 1280 x 800-as felbontás és HD-s videók lejátszása mellett. A gyakorlatban persze lehet, hogy csak papírnehezék lesz egy ilyen eldobható tablet. 

 

Világuralomra tör a Windows?

A Strategy Analytics statisztikái szerint az androidos gépek már idén tavasszal is bekebelezték a piac 70 százalékát, miközben az iPadek részesedése 25 százalékra csúszott vissza. Windowsos táblagépből eközben mindössze 5 százalék volt. Az tehát teljesen érthető, hogy miért próbálja a Microsoft követni az Android által képviselt stratégiát, amelynek keretében az alsó szegmensben is hódítani akarnak. Amennyiben a drága Surface táblagépek után egyre több olcsó, Windows 8.1-es tablet is jön, akkor talán a Windows és a Microsoft táblafronton is előre léphet. 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.