Hirdetés

Kompakt Blu-ray házimozik tesztje



|

Széles skálán szerezhetünk be Blu-ray házimozi-rendszereket - de vajon milyen kilátások elé néz a formátum? Ha nincs külön filmszentélynek berendezett szobánk, akkor egy kisebb nappaliban a kompakt házimozik jelenthetik a legjobb megoldást.

Hirdetés

Ki ne emlékezne a multimédiás PC hőskorának egyik jelentős korszakára, amikor az olcsó DVD-meghajtók elterjedésével – az akkor még megfizethetetlen asztali DVD-lejátszók alternatívájaként – elkezdődött a PC-s videózás korszaka? Az akkori jövedelmekhez képest még az 5,25 hüvelykes ATAPI meghajtó és a lejátszószoftver sem volt túl olcsó, ráadásul meg kellett vásárolnunk a program – jellemzően a CyberLink PowerDVD – 5.1 csatornás Dolby Digital hanggal kompatibilis változatát, ha térhangzást akartunk.

 

 

Ehhez persze még egy megfelelő hangkártya és egy PC-s 5.1-es hangszóró-készlet is kellett, amelyek, valljuk be, kezdetben sem olcsók, sem jó minőségűek nem voltak. Egy ideig nem indultak áresésnek az asztali lejátszók, így sokan évekig hallgattuk a kocka-PC zúgását, szenvedhettünk a videokimenet-beállításokkal és a kék halál látogatásaival, ha filmet szerettünk volna nézni, de akkoriban úgy éreztük, hogy a DVD-minőség (a VHS-hez képest mintegy négyszer jobb kép) miatt még ez is megérte. Az olcsó DVD/DivX-lejátszók és nagy képernyős tévék dömpingje, a szélessávú internet elterjedése és a Blu-ray felemelkedése mára alaposan átrendezte a terepet.

Alakul a Blu-ray világuralom?

Miután a Blu-ray 2008 elején gyakorlatilag egy ravasz cselvetéssel „legyőzte” a HD DVD-t, néhány HD DVD végkiárusításos akciót követően gyakorlatilag egyeduralkodó lett a nagy kapacitású és felbontású optikai lemez- és filmformátumok piacán. Csakhogy ez önmagában nem hozott nagy áttörést, mivel sok pletykát hallhattunk a Blu-ray lemezek gyártási problémáiról, ami hátráltatta a filmek megjelenését, és még egy éve is eléggé drágák voltak az asztali lejátszók. Időközben a kék sugár előretörését hátráltató tényezőként lépett fel a szélessávú internet és az arra épülő videotékás szolgáltatások erőteljes térhódítása – itthon még nem tényező az amerikai Netflix, de a kábeltévés szolgáltatók közül már többen kínálnak megfizethető IPTV-alapú tékát használható filmválasztékkal.

 



Az online videózás nagyon komoly ellenfele lehet a lemeznek és nem kétséges, hogy a jövőben valamikor az online felhő megoldások adják majd a filmbevételek javát. Még ebben az évben bevezetik a forgalmazók – összesen 70 cég a filmiparból, köztük a 20th Century Fox is – az UltraViolet rendszert. A másolásvédelmet is biztosító, internetes digitális moziszekrény-rendszer lényege, hogy megvédi a tartalmat, de emellett sok extrát is ad. A kifizetett albumokhoz hozzáférést nyer a tulajdonos és a filmek nemcsak Blu-ray-en, hanem minden elérhető médián rendelkezésre állnak majd, így DVD-n is meg lehet majd megnézni, vagy a számos videós-internetes formátum valamelyikén lejátszani szélessávú internetkapcsolat birtokában. Nézhetjük majd Android vagy Apple iOS-alapú okostelefonról, iPodról és táblagépekről is, gyakorlatilag mindenről. Azért még nem kell temetni a Blu-ray-t, a Fox ezentúl is nagy hangsúlyt fektet erre a médiára, ugyanakkor azt egy szélesebb paletta fő elemeként képzeli el, amely kiegészül jogtiszta digitális másolatokkal is. A forgalmazó ragaszkodik a kék lemezhez, nemcsak a kiváló minőség miatt, hanem azért is, mert a filmek és a hozzá szükséges lejátszók is elég olcsón elérhetők ahhoz, hogy ez adja a forgalom főáramát.

Évekig kétséges volt, hogy valaha elindul-e a Blu-ray a DVD átütő sikerének nyomdokain; úgy tűnt, csak a pénzt viszi az új koronggeneráció és hiába terjedtek el a nagyképernyős lapostévék, a tartalom és házimozipiac nem megy a tévéeladások után. Érdekes módon egy máig sokak által vitatott műfaj, a 3D-házimozi lett az, ami átrendezte a terepet. Megjelenésével egyrészt erősítette a TV-áreróziós trendeket és az idei Blu-ray meghajtó-, illetve lejátszó-árcsökkenések abszolút beindítani látszanak az eladásokat, nem c a tengerentúlon, hanem itthon is.

Kinek kell a kompakt?

De ne szaladjunk ennyire előre – ha az LCD-tévék terjedőben vannak is, azért még ma sincs a legtöbb hazai háztartásban Blu-ray házimozi, viszont sokan fognak a közeljövőben beszerezni ilyet, vagy legalább egy lejátszót, amit régebbi, 5.1-es hangrendszerükkel egészítenek ki. Csakhogy mindig volt egy réteg, aki az egybetervezett, különösebb kábelezés nélkül használatba vehető és kényelmesen használható megoldásoknak kedvezett a csúcsminőséggel szemben – legalábbis egy szintig. Kérdés, hogy mit veszíthet ma az, aki kompakt Blu-ray házimozit választ egy teljes kiépítésű 7.1 csatornás vagy egy 5.1 csatornás rendszerrel szemben.

 



A ma kapható kompakt rendszerek, még ha némelyikük firmware-frissítéssel is, de kezelik a 3D-képet, tehát ha aktív képzáras vagy akár passzív szemüveggel működő 3D-tévénk lenne, az működni fog az új sztereoszkopikus 3D Blu-ray albumokkal. Nem jelent tehát visszalépést vagy korlátozást a kép tekintetében az egybeépített lejátszók használata, viszont nyilvánvaló különbség van a hang esetében, egyértelműen vesztünk valamennyit hangminőségben.

A DVD egyik fő csábereje is az 5.1 csatornás hang volt, ami 7.1 csatornásra bővült a Blu-ray esetében, a mélynyomót, a középsugárzót az első és hátsó sztereó szatelliteket az oldalsó hangfalpárok egészítették ki, így a multiplex mozikhoz hasonló hangzást élvezhetünk otthon is. Emellett a hanganyagok minősége, mintavételezési pontossága is javult, a talán legfejlettebbnek tekinthető DTS-HD Master Audio formátum 96 kilohertzes, 24 bites mintavételezésű hanganyagokkal dolgozik veszteségmentesen tömörített kódolással. Az ilyen, stúdióminőségben masterelt anyagok minőségi lejátszásához már hifi-minőségű házimozi-erősítők és -hangfalak kellenek – ezt a szintet a néhány százezer forintos 7.1-es megoldások nem képesek hozni, a kompakt szettek pedig kisebb méreteik folytán még kevésbé. Az olcsóbb 7.1-es készletek azért fejlett térhangzást biztosítanak, amit a soundbar készülékek esetében gyakorlatilag nagyrészt nélkülöznünk kell.

 



A választási szabadságunkat a szoba mérete is korlátozhatja. A 200 watt körüli rendszerek megfelelhetnek egy 4×4 méteres, azaz kisebb méretű nappaliba, illetve egy derekasabb hálószobába is, ám általában nem várhatjuk el tőlük, hogy betöltsenek egy 6×6-os szobát, mivel ehhez már inkább 300 watt ajánlott. Ha pedig tényleg nagy, egybefüggő terek vannak, amelyeket nem mindenütt határol fal, akkor több is kellhet. A kompaktok tehát kialakításuknál, illetve teljesítménybeli korlátaiknál fogva inkább a kisebb terekben tehetnek jó szolgálatot.


Jelen ízelítő összeállításunkban az itthon pillanatnyilag elérhető kompakt modelleket vettük szemügyre. A gyártók különböző megoldásai, elképzelései miatt ezek felhozatala sem teljesen egységes, találkozhatunk kompakt 2.1-es, és soundbar rendszerű, azaz a lejátszót és a hangfalakat – a mélynyomó kivételével – egyazon testben tartalmazó megoldásokkal is. A Sony egy álló elrendezésű kompakt 2.1 csatornás megoldással kínálja a közönséget, a Philips és az LG klasszikus „hangrúd” fazonban utazik, míg a Samsung termékpalettájáról csak kompakt hangrendszert tudtunk választani, amelyet egy olcsóbb Blu-ray lejátszóval egészítettünk ki teljes készletté.

A 2011-es év nagy Blu-ray lejátszó-áresésére tekintettel most nem minden esetben jelent olyan nagy ártöbbletet az, ha teljesebb, nem kompakt rendszert választunk. Az árak, a teljesítmény és a hangminőség is széles skálán mozog ezen a szűk terepen belül, és valószínű, hogy a Soundbar és egyéb kompakt készülékek árait a közeljövőben korrigálják, így érdemes időnként visszalátogatni erre a piacra.



Sony BDV-F500

Nem építették egyetlen testbe a Sony kompakt masináját: a két szatellitből és egy mélynyomóból álló hangrendszer központja maga a lejátszó. A szögletes dizájn csak az álló kialakítású hardver esetében párosul lakkfényű felülettel, a hangsugárzók matt kiképzést kaptak. Egyetlen villásdugó látja el a lejátszót és a hangszórókat árammal, a mélynyomó sem igényel külön tápot. Az biztos, hogy az üzembe helyezés a színjelölt hangszórókábelek révén igen egyszerű.

 



Csatlakozókban nincs hiány, a beépített Wi-Fi pedig kényelmesebbé teszi a hálózati tartalmak lejátszását. Az USB-vel is használható médialejátszó elboldogul az MKV-val, de nem ismer minden alváltozatot, a feliratokat egyáltalán nem kezeli és ilyenkor hangsáv sem váltható. Természetesen teljes körű támogatást élveznek a különféle hangsávok, csakúgy, mint Blu-ray és DVD filmnézéskor.

A 2.1-es hangrendszer mögött digitális erősítő dolgozik, a hangzása elég tiszta, de közepesen magas hangerőnél már érezhető némi torzítás, ami egy nagyobb nappalinál már zavaró lehetne. Mélyben nincs hiány, a menüben utánállíthatjuk az arányokat a hangszórók távolságának megfelelően. Virtuális térhangzást is ígér hozzá a gyártó, ám ezt nem érzékeltük, a jó sztereóhatáshoz egyáltalán nem társult mélységérzet.

A BDV-F500 részint pótolhatja az esetleg hiányzó okostévé-képességeket. Klasszikus értelemben vett szoftverek – például játékok – nem jutottak a Sony lejátszóba, de számos internetes forrásból válogathatunk mindenféle témakörben. Több csatornán elérhető HD-tartalom is, amilyen minőségben az adott szolgáltató biztosítja azt. Elég jól összeválogatott és egyszerű kezelőfelületű alkalmazásválaszték áll rendelkezésre ennél a készüléknél.

Hangminőség: 4
Szolgáltatás: 3
Ár/érték: 3,5

Előny: SACD-lejátszás, optikai bemenetek
Hátrány: nem játszik le fájl- és MKV-feliratokat, a 3D surround hatás elhanyagolható


LG HLX56S

Egy igazi Soundbar a méternyi, karcsú, fémborítású főegység, amely nemcsak egy 3D full HD Blu-ray lejátszót tartalmaz, hanem az elülső hangszórókat is, a hátsó hangszórókat pedig a virtuális hangzás hivatott kiváltani. A bárhol elhelyezhető mélynyomóhoz mindössze vezeték nélküli kapcsolat fűzi, így csak arra kell ügyelnünk, hogy ne túl messze és konnektorközelben legyen. A főegységet célszerű egy tévéasztalon elhelyezni, fekvő elrendezése és a hátoldali csatlakozók miatt falra rögzítése nem javasolt. A Wi-Fi-adaptert gyárilag beépítették a HLX56S-be, ráadásul még egy iPod-dokkolót is kapunk hozzá, amiről képes lejátszani, illetve az iPodra vagy USB-meghajtóra rögzíteni CD-ket, akár veszteségmentes minőségben is.

 



Az USB/hálózati médialejátszó nagyon jól kezelhető, sok mindent elfogad (magyar feliratokat is), de ez sem boldogul minden MKV fájllal. Filmfüggő, de általában nem kell túl sokat várnunk a Blu-ray albumok indulására, 20-30 másodperc alatt elindul a menü. Különféle hangsablonok állnak rendelkezésre a zene, a mély hangok, a hangerő vagy épp a beszéd kiemelése céljából, emellett van virtuális térhangzás is, ami nem igazán mélységben, inkább oldalirányban terjeszti ki a hangot, a hátsó hangszórókat kisebb mértékben pótolja. Az LG okostévé platformja bekerült a készülékbe (böngésző nem), a sok prémiumforrás között több magyar is akad, és rengeteg játék és egyéb alkalmazás tölthető le.

A HLX56S kompakt, elegáns megoldás, méreteihez képest elég jó teljesítménnyel; ha kifejezetten zenehallgatásra nem is a legkifinomultabb, de filmekhez mindenképpen jó választás kompakt prémium 3D-kategóriában.

Hangminőség: 3,5
Szolgáltatás: 5
Ár/érték: 4

Előny: iPod-dokk és Wi-Fi alapkiépítésben, külföldi és hazai internetes tartalmak, nagy hangerő
Hátrány: közepes hangerő felett torzít


Philips HTS9140

Kicsit nehezebb és súlyosabb a szokásosnál a Philips Soundbar. Alapvetően gumitalpakon áll, de a lefelé irányítható kábelek és a rögzítő csavarhelyek révén falra is szerelhető a készülék. Alapkiépítésben nem tartalmaz sem dokkolót, sem Wi-Fi-adaptert, de mindkettővel kiegészíthető.


A szokásos hátoldali kimenetek mellett a kényelem kedvéért jobboldalt kapott helyet a közönséges MP3-lejátszókhoz is használható jack bemenet és egy USB-aljzat. Ez a készülék is képes 3D Blu-ray lejátszásra, ismeri a különféle nagy felbontású hangsávokat is. Médialejátszója a Philipstől eddig megszokott tévékészülékeknél és lejátszóknál kevésbé válogatós; ha nem is mindent fogad el, de számos MKV anyagot képes lejátszani, akár felirattal.

 



A Philips Soundbar az átlagosnál nehezebb, ám ezt jó hangminőséggel ellensúlyozza. A megszokottnál sokkal plasztikusabb hangzást biztosít, amely a hallgató előtti téren belül ad némi mélységérzetet, de a hátsó hangfalakat nem tudja pótolni. Ez a mélység szépen kivehető zenehallgatásnál is; ha SACD-t nem is játszik le a készülék, de érdemes rajta zenét hallgatni. Nem sok hangolási lehetőséget biztosít, de beállítható rajta a szobán belüli elhelyezése a jobb surround hatás kedvéért.

A lejátszó megkapta a gyártó okostévé platformját. Jó hír, hogy lendületesen növekszik az alkalmazáskínálat, a novemberi számunkban megjelent okostévé-összeállításunk óta gyarapodott az ikonok száma. Az alapvető szoftvereken túl érdekességnek számít a minőségi videojeleneteket kínáló Vimeo, csatlakozhatunk az eBay-hez, Twitterhez és Facebookhoz is, emellett játszhatunk is, valamint beállítható szülői védelem. Más országot beállítva olyan egzotikumok fordulnak elő, mint például a MikeStar karaoke.

Hangminőség: 4,5
Szolgáltatás: 4
Ár/érték: 3

Előny: átlag feletti hangminőség, mélységérzet, érdekes színfoltok az alkalmazáskínálatban, 21:9 tévé és felirat támogatás
Hátrány: drága

Samsung HW-D450

A Samsung esetében a kompakt hangrendszert nem építették egybe a lejátszóval, így a HW-D450 képességeit ezúttal egy olcsóbb Blu-ray lejátszó, Samsung BD-D5100 segítségével próbáltuk ki. A hardver gyakorlatilag egy 2.1 csatornás hangrendszer, amelyhez vezeték nélküli mélynyomó kapcsolódik. Sikerült elég dögösre megcsinálni a lakkfekete homlokzat tetején futó ezüst csíkkal.


Sajnos HDMI-bemenet nincs, de optikai digitális csatlakozásból kettő került a hátoldalra, emellett van jack analóg sztereó bemenet is. Digitális forrásból képes a hangrendszer lekeverni a DTS és Dolby Digital hangsávokat. Igény szerint falra szerelhető a „hangrúd”, a mélynyomó természetesen nem. Létezik iPod-dokkoló a készülékhez, de azt külön kell beszereznünk. A távirányítóval nemcsak a hangeffektus, de a mélynyomó hangereje és a hang késleltetése is állítható.

 



Bármilyen médialejátszót vagy Blu-ray lejátszót köthetünk a hangrendszerre. Alkalmilag az abszolút belépő árszabású Samsung BD-5100-at illesztettük hozzá, amivel ugyan csak analóg csatornán köthettük össze, de a 2.1-es hangzás eredménye így sem volt rossz. A BD-5100-as ugyan nem ad komplett okostévé-funkcionalitást, de elérhetővé teszi a helyi hálózaton megosztott digitális javakat és benézhetünk vele a YouTube-ra is. Médialejátszóként kezeli az ékezetes külső feliratokat és engedi a hangsávváltást MKV-lejátszáskor is.

A HW-D450 kis mérete ellenére meglepett minket, jól beállítható készülék, amely egészen jó társnak bizonyult a filmnézésben, felépítéséhez mérten szép, gazdag hangot ad. Ha mértékkel hangosítjuk, akkor alkalmi zenehallgatásra is megfelelő, a mély hangoknál azonban kissé torzít. Némi térérzetet is biztosít, ha 3D Surround módra váltunk, de ekkor dobozosabbak lesznek a hangszínek.

Hangminőség: 4
Szolgáltatás: 2,5
Ár/érték: 4

Előny: szép hangszínek, alacsony ár
Hátrány: lejátszót nem tartalmaz, nincs koax digitális hangbemenet



PC World Tesztgyőztes - LG HLX56S

A klasszikus Soundbar felállás hatékony képviselője az LG HLX56S, amely meglehetősen kompakt, de azért elég erőteljes ahhoz, hogy egy rendes méretű nappalit is betöltsön a hangjával. A jelenlegi tesztmezőnyben ez a masina dicsekedhet a legerőteljesebb basszus hangzással, igazán van hova feltekerni a hangerőt, ha van rá igény. Összességében a hangminőségét a kompakt házimozi megoldások körén belül, ha nem is legkiemelkedőbbnek, de jónak ítéltük. Zenehallgatáshoz, mozihoz és az emberi hang kiemeléséhez hangsablonok állnak rendelkezésre, viszont saját kezünkbe is vehetjük az irányítást a sávos hangszínszabályozóval.

 



Amivel igazán kivívta tiszteletünket a készülék, az a teljesen problémamentes üzembe helyezés és a rengeteg hasznos szolgáltatás. A vezeték nélküli mélynyomó gond nélkül kapcsolódik, egyedül az iPod-dokkolót, az amúgy is szükséges tévékészüléket, valamint FM-huzalantennát kell csatlakoztatnunk és már használhatjuk is. A Wi-Fi-adaptert beépítették, a Wi-Fi Direct kompatibilitás révén pedig nemcsak útválasztó közelében tudjuk vezeték nélkül használni, hanem közvetlenül is csatlakozhatunk hozzá Wi-Fi-képes eszközökkel. Nem csupán a médiakiszolgálók kínálatát lehet böngészni a helyi hálózaton, hanem megosztott mappákat is; a forráskínálatot szép logikus struktúrába szervezve kínálja a menü.

Érdemes kiemelni a beépített okostévé-rendszert, amiben műsorforrások és alkalmazások egyaránt megtalálhatók, a források között pedig magyar nyelvűek is nézegethetők, többek között az Origo, a Startlap TV, az MTV Videotár és Port.hu ikonja látható a listában. A beépített médialejátszó a mezőnyben a legkevésbé válogatós, bár ezzel együtt is lehetne rajta még fejleszteni. Hasznos lehetőség a Gracenote szolgáltatás, és az, hogy az éppen behelyezett CD-t az USB-háttértárra másolhatjuk át MP3 formátumban. Az LG HLX56S egy igen erőteljes és jó szolgáltatásválasztékkal körített, szerelgetés nélkül üzembe helyezhető megoldás, kényelmes választás, amely még éppen árban van.

PC World Ajánlata - Sony BDV-F500

A vártnál kedvezőbb áron juthatunk hozzá a Sony 2.1 csatornás házimozi-rendszeréhez, amely hozza az ős-szórakoztatóelektronikai márkáktól általában elvárt minőséget. Ugyan nem egybeöntött Soundbar megoldást választottak a tervezők, így minimális szerelést igényel a Sony rendszer, de ez a színjelölt kábelek kézi csatlakoztatásában ki is merül. A külön szatellitek egy kisebb televíziókészülék vagy keskenyebb tévéasztal esetén az elhelyezési problémákat is megoldhatják.

 


A digitális erősítő nagyon tiszta hangot produkál, a hangzás összességében nagyon szép. A kisméretű szatellitek ugyanakkor némileg visszafogják a rendszert,  közép hangfekvésben nem tud úgy tombolni, mint egy nagyobb készülék. A vezetékes mélysugárzó sem túl nagy, de hozza az akciómozizáshoz szükséges dübörgésszintet. Mint szinte minden kompakt rendszer, ez a hardver is kínál 3D Surround lehetőséget, ám ez csak némiképp kiterjeszti a sztereóhatást, igazi mélységet nem produkál.

Ugyan túl sok finombeállítást nem kínál a rendszer, de a hangképet a hangszórók távolságának megadásával a szobához igazíthatjuk. A Bravia Internet Video kínálatából tallózhatunk a menüben; ha egyelőre még nem is találunk benne magyar forrásokat, de az biztos, hogy tévé-előfizetés hiányában is mindig lesz mit néznünk. A médialejátszó – ahogy az klasszikus márkák esetében szokásos – nem túl fejlett, egyáltalán nem játszik le feliratfájlokat és nem minden MKV anyaggal boldogul. Az alap lemezlejátszó funkciók (CD, BD, DVD) természetesen mennek, egy firmware-frissítés után már a 3D Blu-ray sem okoz problémát.

Egy kisebb nappaliban vagy a hálószobában nagyon kellemes megoldás lehet a BDV-F500, a visszafogott árú dizájnos összeállítás kiegészíthető iPod-dokkolóval és Wi-Fi-adapterrel is.

 



Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.