Hirdetés

Koporsószeg teszt: AMD Radeon HD4870 X2



|

A dupla GPU-s AMD HD4870 X2 hihetetlen teljesítményre képes még hihetetlenebb áron. Most már biztosan vége a GeForce-ok egyeduralmának.

Hirdetés

Az AMD a tegnapi napon hivatalosan is kiegészítette a HD 4800-as családot és ahogy az várható volt, megérkeztek az X2 jelzésű grafikus kártyák -- mivel a csúcs két GPU-s 4870-es mellett az AMD bemutatta a valamivel szerényebb órajeleken üzemelő HD 4850 X2-t is. Remélhetőleg ez utóbbiból tényleges termékek is napvilágot látnak hamarosan és nem fogunk úgy járni, mint a HD 3850 X2-vel, mely igen jó ár/értékű kártyának tűnt elsőre, de a magyar boltokba egy sem jutott belőle. Biztató jel, hogy rögtön a hivatalos bejelentés tartalmazza az alacsonyabb sebességű változatot is, mely a gyártói prezentáció alapján 400 dollárnak megfelelő áron debütálhat a különböző piacokon -- a HD4870X2 hivatalos ára 549 dollár.

 

 

r4870x2-t2d2g-oc_box1_2.png




Mivel jelenleg csak a 70-es változat elérhető, így cikkünk csak erre a változatra korlátozódik, térjünk át gyorsan ennek a bemutatására. Apró, de ugyanakkor lényeges változtatásoktól eltekintve az R700 kódnevű grafikus vezérlő felépítési elve követi az előd R680-nál látottakat. A mérnökök fogtak két RV770-es grafikus magot – melyet a HD4850/70-ben is használnak – és a hozzá kapcsolódó memóriákkal együtt egy közös nyomtatott áramkörre integrálták őket. Mondhatni a CrossFire üzemmód a NYÁK-on hardveresen valósul meg, tehát nincs szükség a meghajtóban való beállításra, alapértelmezettként működik mindkét GPU. Az összeköttetést – csakúgy, mint legutóbb - egy speciális lapka révén oldották meg, mely azonban ezúttal már kompatibilis a második generációs PCI-Express szabvánnyal.

 

 

gpu_plx_1_k.jpg

 

A két GPU között kapott helyett a PLX PCI-Express switch. A GPU a 25. héten készült...

 

 

Mondanunk sem kell, ez jóval nagyobb maximális adatátvitelt jelent, elméleti szinten a duplájára nő a lapkák közötti kétirányú kommunikáció sebessége. Ezt fejeli meg az újdonságnak számító, a grafikus magok között elvezetett dedikált SidePort link, mely a PLX vezérlő lapkához hasonlóan 5 GB/másodperc sebességgel képes adatokat szállítani a két GPU között, egyelőre azonban szoftveres tiltás révén ezt a funkciót nem használja a kártya – ám később bármikor bevetésre kerülhet, ha az AMD-nél erről döntés születik.

 

r700_interconnect_k.jpg
 

 

Technológiai szempontból minden más változatlannak tekinthető, pontosabban a maradék adathalmaz egy HD 4870-es vezérlő paramétereinek felel meg, természetesen kétszeres szorzóval a két magból kifolyólag. A kártya számítási teljesítménye 2,4 TFLOPS-ra nőtt, mely érték elérése nem sikerülhetett volna az 1600 darab stream processzor nélkül.

 

r4870x2-t2d2g-oc_3d_3_k.jpg

 

 

A grafikus mag órajele 750 megahertz, míg a kétszer egy gigabájtnyi GDDR5 memória pedig effektíve 3600 megahertzen üzemel. A modulok gyártójának látták picit meglepődtünk, mivel a Hynix helyett Qimondát vártunk, bár igazából ez nem befolyásol semmit sem. A memóriabusz szélessége továbbra is 256 bit magonként, mely összesen 230 GB/másodperces maximális adatátvitel jelent.

 

detail_1_s.jpg
detail_2_s.jpg




A tekintélyt parancsoló adatok mellett nem szabad megfeledkezni a fogyasztásról sem, amit a gyártó a HD 4870 X2 esetében 286 Wattban maximalizált, mely érték nyilván sokakat fog eltántorítani a kártya megvásárlásától. Megjegyeznénk, hogy a GeForce GTX 280 vezérlőkkel sem sokkal jobb a helyzet, aki manapság „röccenésmentes” játékra éhezik extrém magas felbontásban, annak meg kell barátkoznia a villanyszámla növekedésével.

 

Lássuk a kártya részleteit képekben:

 

card_u_s.jpg
card_b_s.jpg

 

x2_cooler_up_s.jpg
x2_cooler_d_s.jpg

 

 

 

vmr_2_s.jpg
vmr_1_s.jpg

 

 

A tesztkonfiguráció:

  • Gigabyte GA-EP45T-Extreme
  • XFX nForce 790i Ultra SLI
  • Intel Core 2 Duo E8500
  • 2×2GB TakeMS DDR3 1333 MHz
  • 1×40GB Samsung SATA HDD, 1×320GB WD SATA HDD
  • OCZ Silencer 750 W
  • Samsung SyncMaster 2693HM
  • MSI GeForce GTX 280OC (NVIDIA GeForce GTX 280)
  • Gainward HD4870 (AMD Radeon HD4870)
  • MSI Radeon R4870X2 (AMD Radeon HD4870X2)
  • Microsoft Windows Vista x64 US SP1 Integrated

 

Fogyasztás:

 

 

fogyasztas_x2.png

 

Mint a bevezetőben említettük, a kártya fogyasztása 286 Watt, így a mért 385 Watt teljes mértékben reálisnak tűnik, hiszen ebből még ki kell vonnunk a veszteséget, a processzor és többi részegység fogyasztását. A kártya hatalmas hűtése miatt két helyet igényel, de ennek ellenére még mindig rendkívül forró -- igaz, így legalább nem hangos.

 

 

 

3dmark_x2_2.png

 

A Vangate eredményeket nem szabad készpénznek vennünk, hiszen a gyártók előszeretettel optimalizálják meghajtóikat a Futuremark tesztprogramjára. Ettől függetlenül az alig ezer pontos különbség szorosnak mondható.

 

fear_x2.png

 

A DirectX 9-es klasszikus F.E.A.R erősen NVIDIA optimalizált program -- ezt a játék elején látható NVIDIA logó is tanúsítja -- tehát az eredmény nem meglepő, mégis látszik mennyit számít a támogatottság.

 

 

3dmark_x2.png

 

A szintén DX9 alapú CoD4-ben már fordul a kocka és az X2-es egy hajszállal ugyan, de gyorsabban teljesít a kétkártyás SLI-nél és házon belül is képes legyőzni CrossFire "testvérét".

 

 

 

 

wic_x2.png

 

A World in Conflictban nagyon szorosak az eredmények, szinte hibahatárnak is mondhatnánk, azonban a többszöri mérés is ugyanezt a sorrendet hozta.

 

crysis_x2.png

 

Úgy látszik lassan a Crysis is játszhatóvá válik nagy felbontáson az újabb kártyák megjelenésével. Az X2-vel az AMD sokkal közelebb került riválisához, ugyanakkor a nem SLI-be kötött GTX-et alaposan helybenhagyja.

 

dmc1_x2.png

 

 

 

dmc2_x2.png

 

 

 

 

dmc3_x2.png

 

 

 

dmc4_x2.png

 

A Devil May Cry 4 eredmények egyértelműen az AMD-t igazolják annak ellenére, hogy a játék az NVIDIA-val együttműködésben készült.

 


 

A teszt nem hozott váratlan eredményeket, ráadásul látszik a kártyán megvalósított CrossFire előnye a két külön vezérlőn alapuló megoldással szemben. Az ugyan tény, hogy az NVIDIA GTX 280 OC SLI-ben a legtöbb esetben -- éppen -- megveri az AMD Radeon HD4870X2-t, de van egy fontos és meghatározó tényező, ez pedig az ár/teljesítmény. Márpedig jelen állás szerint ebben az AMD áll nyerésre, hiszen az új HD4870X2-es kártya bolti ára várhatóan 110 ezer forint környékén debütál, míg az SLI-be kötött GTX 280 még most is majdnem kétszázezer forintot kóstál.

 

Annak ellenére, hogy az R700 az új fejlesztési modellen alapul -- miszerint a felsőkategóriás kártya két azonos mag összeépítéséből áll, nem pedig egyetlen új chip -- igen jól sikerült és végleg megfosztotta elsőségétől az NVIDIA-t. Az pedig külön jó hír, hogy az alsóbb szegmensben is várhatunk duál megoldást, ami még sikeresebbé teheti a gyártó HD4000-es lapkáit.

 

 

r4870x2-final_k.jpg

 

 

Aki viszont már korábban megvásárolta valamelyik HD4870-es kártyát és CrossFire bővítést tervezett, annak nem feltétlenül érdemes az új X2-re váltania, hiszen a már meglévő kártya eladása csak veszteségekkel úszható meg...persze ha a pénz nem számít alapon csak a teljesítmény az elsődleges szempont, akkor mindenképpen javasolt a csere.

 

Az természetesen már most sem kérdés, hogy a GTX 280-as egy szál önmagában alaposan lecsúszott a dobogóról. Ennek nem csak a szerényebb teljesítmény az oka, hanem a sokszor emlegetett magas vételár is -- inkább gyűjtsünk még egy picit és akkor inkább válasszuk az új X2-t.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.