Hirdetés

Korszakalkotó integrált grafika az alaplapon: MSI G965



|

Paraméterei alapján párat- lan az Intel új integrált gra- fikus vezérlője, de mégsem lehetünk elégedettek

Hirdetés

 

 

 

 

Az Intel által erőltetett, ennek ellenére egyre inkább elhaló digitális otthon – más néven ViiV – platform részét képezi az Intel 965 alaplapi lapkakészlet család G jelű változata. Ennek egyik része a várva várt, negyedik generációs integrált grafikus mag, a GMA X3000. A G965 érkezését több probléma is megelőzte, így csak az előzetes információkra lehetett támaszkodni, amelyek szerint az Intel Core 2 Duóval egy időben megjelenő GMA X3000 minden idők egyik legjobb integrált grafikus megoldása lesz. A termék brosúráját böngészve valóban mérföldkőről van szó: programozható, dedikált végrehajtó és hardveres T&L egységek, Shader Modell 3.0, valamint a DirectX 9.0c és OpenGL 1.5 alkalmazásprogramozási felület (API) támogatása. Ezek mindegyike elengedhetetlen az új keletű játékprogramok számára – ám a G965 nem csupán ezen a területen mutat számunkra újat.

 

 

 

g965_3.jpg

 

 

A megjelenítéshez szükséges videomemória - a legtöbb integrált megoldáshoz hasonlóan - a rendszer központi memóriájából foglalható le, de szükségszerűen akár 256 megabájt is elkülöníthető erre a célra. A videolejátszással kapcsolatos újítások (gyűjtőnevük: ClearVideo technológia) szintén szerves része az X3000-nek. Lényegében olyan elengedhetetlen szolgáltatások tartoznak ide, mint a továbbfejlesztett hardveres fésűszűrő, a normál-, illetve HD-felbontású mozgóképek (MPEGII, Windows Media Video) hardveres gyorsítása, kézzel állítható ProcAmp szín- és fénybeállítás, illetve az elmaradhatatlan HDMI-támogatás. Ez utóbbi sajnos az MSI G965MDH-n nem található meg, sőt még DVI-kimenete sincs, meg kell elégednünk az analóg kimenettel.

 

 

 

g965_4.jpg

 

 

A digitális kép- és hangkimenetek hiánya mondhatni csírájában fojtja el a ViiV technológiát, és emiatt ez az alaplap éppen arra nem használható, amire a G965 lapkakészletet kitalálták: otthoni szórakoztatóközpontnak. Sajnos azonban nem csak az MSI feledkezik meg a DVI- és HDMI-kimenetekről. A G965 elődjének számító 945G-hez is létezett egy PCI-foglalatba illeszkedő DVI-kiegészítő kártya, amelynek segítségével digitális kimenethez juthattunk. Talán egy későbbiekben megjelenő, hasonló funkciójú kiegészítő kellék pótolja a hiányosságot ezen a téren.

 

 

g965_1.jpg

 

 

 

Felépítését tekintve a passzív hűtéssel ellátott MSI G965MDH kiváló, microATX méretű alaplap, melyről – az említett kimeneteken felül – nem spóroltak le semmit, az asztali alaplapoknál megszokott felszereltség jellemzi. Ilyen például a négy memóriafoglalat, a hat soros ATA-csatlakozó, a nyolc USB 2.0-s kapu, a FireWire kimenet, és audió CD bemenet – ez utóbbi a tv-vevő kártyákhoz szükséges. Értelemszerűen a kis méretből adódóan a foglalatok száma meglehetősen csekély, de a ×16 PCI Express foglalat erősebb grafikus kártyák számára bármikor rendelkezésre áll. Az Intel ICH8 déli híd sajátosságai miatt a párhuzamos ATA-eszközök kezelését egy Jmicron lapka látja el – ami szinte az Intel 965 család védjegyévé vált.

 

 

Az újítások és hangzatos brosúrák dacára nem lehetünk elégedettek az új, integrált GMA grafikus vezérlővel. Hiába a DirectX 9.0c vagy OpenGL 1.5 támogatása, az X3000 még erős processzorral és sok memóriával sem alkalmas jobb játékok futtatására – kivéve, ha élvezhetetlen szintre butítjuk a felbontást és az effekteket. Mindezek tetejében a meghajtóprogram is kezdetleges, emiatt pedig a textúrák megjelenítése több helyen is hibázik. Tesztalaplapunk BIOS-szoftvere szintén hiányosságokkal küzdött, ugyanis órajel-állítási lehetőséget nem találtunk benne; várhatóan egy firmware-frissítés megoldja ezt a problémát.

 

 

g965_2.jpg

 

 

 

 

Pozitívum viszont, hogy a G965 Microsoft Windows Vista Premium, Media Center Edition és WDDM-minősítéssel rendelkezik, ami zökkenőmentes átállást garantál, illetve lehetővé teszi az új operációs rendszer funkcióinak teljes kiaknázását.

 

 

 

Összességében véve az MSI alaplapját csak azoknak ajánljuk, akik kisméretű munkagépet vagy kisebb szórakoztatóközpontot szeretnének építeni, és meg tudnak barátkozni a digitális kimenetek hiányával, valamint az egyéb hiányosságokkal.

 

Adatok:

-- MicroATX formátum

-- Intel G965 + Intel ICH8DH lapkakészlet

-- LGA–775 foglalat

-- Pentium 4-, Pentium D-, Intel Core 2 Duo és Quad- kompatibilitás

-- Realtek ALC883 audiolapka

-- Intel Ninveh Gigabit hálózati vezérlő

 

-- Két PCI, egy ×1 PCIe, egy ×16 PCIe foglalat

 

Értékelés:

Előny: jó felszereltség

 

Hátrány: játékokra nem alkalmas grafikus teljesítmény, digitális kimenetek hiánya

 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.