Hirdetés

Kötelező visszavenni a használt elemeket



|

Új szabály lépett hatályba az elemek és akkumulátorok visszavételéről.

Hirdetés

Egy négytagú család évente átlagosan fél kilogrammnyi elemet használ el, országosan így kétezer tonna veszélyes hulladék keletkezik. A környezetvédelmi tárca által kidolgozott és hatályba lépett kormányrendelet értelmében a kereskedők kötelesek típustól és gyártótól függetlenül ingyen visszavenni valamennyi használt elemet, a gyártók és importőrök pedig kötelesek átvenni a boltokban begyűjtött energiaforrásokat.


A rendelet értelmében a gyártóknak a forgalomba hozott szárazelemek és kis kapacitású akkumulátorok idén legalább 7, jövőre 10, 2007-ben pedig 13 százalékát kell majd visszagyűjteniük és ártalmatlanítaniuk. Az első elemgyűjtő tartályok várhatóan szeptember végén jelennek meg Budapesten és a megyeszékhelyek boltjaiban, de az országos rendszer kiépítése után majd több mint húszezer ponton lehet majd ingyen megszabadulni a veszélyes hulladékoktól.

A környezetre ártalmas anyagokat tartalmazó használt elemeket jelenleg még csak egyes önkormányzatok, iskolák és kereskedelmi egységek gyűjtik be, a teljes forgalmazott mennyiség néhány százalékára kiterjedően. Ez a hálózat a jövőben is megmarad, az ezeken a helyeken átvett elemek ártalmatlanításának költségét azonban a gyártók vállalják magukra.
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.