Hirdetés

Közelebbről is megvizsgáltuk a Gigabyte HD 7770 OC-t



|

A középkategóriás AMD Cape Verde érából a Gigabyte gyárilag húzott verziójával foglalkoztunk.

Hirdetés

Az AMD február 14-én mutatta be a 28 nanométeres csíkszélességen készülő Graphics Core Next architektúrára épülő HD Radeon 7000-res sorozatának újabb tagjait, a 7700 sorozat személyében. A Cape Verde kódnévre hallgató chippel szerelt kártyák a középkategóriában igyekeznek hódítani és annak a Tahitinak a kissé butított verziói, melyekre egyébként az erősebb 7900-as kártyák is épülnek. A Cape Verde-s kártyák kisebbek, teljesítményben gyengébbek, azonban az áruk kedvezőbb.

A Gigabyte HD 7770 OC a Radeon HD 7770 implementációja, de ezzel nyilván nem mondtunk semmi újat. A referencia kártyához képest a Gigabyte megoldása méretben is kisebb, azonban a legnagyobb különbségek az órajelekben keresendők. Míg a referencia modell GPU-ja 1000 MHz körül duruzsol, addig a Gigabyte HD 7770 OC órajeltét 1100 MHz-re tornázták. A memória effektív órajele pedig 4,5 GHz-ről, 5 GHz-re nőtt.

A terhelés mellett jelentkező hőtöbbletet ugyan az a hűtőmegoldás próbálja leszorítani, ami már a HD 6770, illetve a GTX 550 OC esetében is dolgozott. A 10 cm átmérőjű ventilátor csendben teszi a dolgát, ugyanis általában csak 22 dB-lel növeli a zajt, azonban terhelés esetén ez az érték 30-40 dB-re is nőhet. Egy gépházban elrejtve a legtöbb felhasználót még ez az érték sem fogja zavarni. Alapjáraton a GPU 30 Celsius fokon dolgozik, de terheléstől függően maximum 55-60-ra hevülhet.

A kártya természetesen támogatja a CrossFire módot, így az alaplapra mellébiggyeszthetünk még egy VGA-t. A csatlakozók zöme az I/O panelen helyezkedik el, melyen a Gigabyte-tól gyakorlatilag megszokott felhozatalt láthatjuk. A DVI port mellett, található itt egy HDMI és két darab MiniDisplay port is. Az energiafröccsöket a kártya hátsó felében ülő a 6-tűs tápcsatlakozó várja és ezzel kapcsolatban már azt is érdemes megjegyezni, hogy a zökkenőmentes működéshez egy 450W-os tápra minimum szükségünk lesz.

A HD 7000-res család megjelenésével az Eyefinity verziója a 2.0-ra ugrott és a DDM Audio is teljesen támogatott. Ezeknek köszönhetően a 7770-es kártyák 5+1 monitort képesek landscape módban kezelni és a hangok is a megfelelő irányból érkeznek.

A 1,5 milliárd tranzisztort tartalmazó Cape Verde GPU 10 Compute Unit-ot kapott, melyek mindegyikében 640 Shader processzort tartalmaz. Az 1 gigabájtnyi (4 modulos) Hynx GDDR5 memória 128-bites memóriabuszra csatlakozik, mely megfelelő sávszélességet biztosít.

A kártya készenléti állapotban körülbelül 43-53 W-ot fogyaszt, melynek értéke normál használat esetén 80 W-ra emelkedik.


Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.