Hirdetés

Közeleg a holografikus adattárolás korszaka



|

Még idén megjelenhetnek az első holografikus adattárolásra alkalmas lemezek, melyek kapacitása 300 gigabájttól egészen 1,6 terrabájtig terjed, emellett élettartamuk messze meghaladja a CD és DVD lemezekét.

Hirdetés

Pár évvel ezelőtt még elképzelhetetlen volt a holografikus adattárolás, mi több, már maga az elképzelés is igen merésznek számított. A technológia fejlődésével azonban mindez mára valósággá vált, és az idei CES-en az InPhase már bemutatta saját holografikus médiáját, valamint a hozzá szükséges meghajtót.

A holografikus rögzítési technológia az optikai jelek lézeres szétválasztásán alapul. Mivel ez a tárolási módszer három dimenzióban több rétegre dolgozik, egyetlen apró ponton több száz bit tárolható. A holografikus optikai lemez akár 150 millió réteget is tartalmazhat, ami rettentő nagy tárkapacitást eredményez. A holografikus technológiának van még egy előnye: a lemezre többféle hullámhosszú lézersugárral (vörös, zöld, kék) rögzíthetünk, ráadásul egyidejűleg több réteg olvasható vagy írható, ezzel növelve az adatátviteli sebességet.

Az első generáció 300 gigabájtos tárkapacitása még csak a kezdet. A második generáció az előrejelzések szerint képes elérni a 800 gigabájtot, de a csúcsot a harmadik generiáció 1,6 terrabájtos kapacitása jelenti majd, amely 2010-ben jelenhet meg.

Rich D'Ambrise a Maxell technikai marketing vezetője szerint semmi akadálya sincs az idei megjelenésnek, a meghajtó és a média gyártása rendben halad. Egyelőre azonban a technológia csak a nagyvállati ügyfelek részére érhető el, de a Maxell ígérete szerint hamarosan az otthoni fogyasztók is kiélvezhetik a holografikus adattárolás előnyeit. Számukra a cég 75-100 gigabájt tárkapacitású lemezeket készít majd az első fázisban, elterjedésüket követően pedig a nagyobbak is megjelenhetnek.

A Maxell többféle méretű és formájú holografikus adattárolóval kísérletezik: a szokványos 120 milliméter átmérőjű korong mellett a bélyeg- és hitelkártya méretű médiák is felbukkanhatnak nemsokára.
Az ígéretek szerint az új 300 gigabájtos médiát az első meghajtók 20 megabájt / másodperces sebességgel képesek olvasni, de a technológia előrehaladtával minden bizonnyal gyorsabb átvitelre is számíthatunk majd.

A CD és DVD lemezek esetében az élettartam mindig kritikus szempont volt, de már most látszik, hogy a beígért 50-100 év tejesíthetetlen -- az ideális, laboratóriumi körülményeket figyelmen kívül hagyva.
A holografikus adattárolók élettartamát 50 évben határozta meg a gyártó, mely szintén irreálisnak tűnik, bár ezek a tárolók sokkal inkább védettek a külső behatásokkal szemben -- ellenben a CD és DVD lemezekkel, amelyek tokozás híján teljesen védtelenek voltak.
Az elemzők szerint nagy jövő áll még a holografikus adattárolás előtt, ugyanis a jóval fejlettebb, volumterikus adatrögzítési eljáráson alapszik, szemben a HD DVD és Blu-ray lemezek felületi írási technikájával.

Mint minden technológia, kezdetekben ez is drága lesz: a meghajtó ára 15 ezer dollár (több, mint 3 millió forint), míg egy lemez 120-180 dollár (26-40 ezer forint) között kapható majd. Várhatóan az otthoni felhasználók számára készített eszközök és lemezek ennél jóval olcsóbbak lesznek, de erre még várnunk kell egy keveset.
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.