Hirdetés

Kukoricából fénymásoló



|

A Ricoh új készülékei már fele részben növényi alapú műanyagból állnak

Hirdetés

Az egyelőre csupán Japánban kapható Ricoh imagio Neo 752ec/602ec és az imagio MP C1500-as gépek alkatrészeiben a Ricoh a Mitsui Chemicalsszal együttműködve sikeresen használta fel az új növényi-alapú műanyagokat.


A kukorica alapanyagú termékek közül is kivételesnek számít a Ricoh imagio Neo 752ec/602ec amelynek növényi alapú műanyagtartalma eléri az 50%-ot. Ez azt bizonyítja, hogy a Ricoh ilyen magas arányú környezetbarát anyag felhasználás esetén is biztosítani tudta a piac által megkövetelt hő- és ütésállóságot, illetve formázhatóságot.


A növényi alapú műanyagok használatában elért sikereken felbuzdulva a Ricoh azt tervezi, hogy a közeljövőben egyre több másolóban és alkatrészben fogja felhasználni az új, környezetbarát anyagokat.


A hagyományos, kőolaj alapú műanyagoknak több negatív tulajdonságuk is van. Egyrészt, a felhasználás után elégetésre kerülnek, amely által növekszik a légkör szén-dioxid tartalma, és ez hozzájárul az „üvegház-gázok" felhalmozódásához, illetve a globális felmelegedéshez. Másrészt ezen anyagok előállításához a Föld korlátozottan rendelkezésre álló energiahordozóit használják fel, miközben az ismert kőolajtartalékokat ma kb. 40 évre elegendőnek becsülik.


A növényi alapanyagokból - például kukoricából, burgonyából vagy cukornádból - készült műanyagok fő alkotóeleme a tejsav, amelyet az adott növények keményítőjének erjesztésével állítanak elő. A hagyományos műanyagokkal szemben ezen műanyagok alapanyagai hosszú távon is elérhetők és sokkal inkább környezetbarátok.


A „környezetbarát" műanyagok beépítése nem újdonság az iparágban, pár évvel ezelőtt egy ismert notebook gyártó készített természetes módon lebomló burkolatot gépei számára. A projekt akkor nem sült el túl jól; a burkolat túl korán kezdett „reciklálódni", egyes esetekben még a garanciaidőn belül kezdtek szétporladni a gépházak. A Ricoh és Mitsui Chemicals anyagtechnológiai szakértelme miatt várhatóan nem fognak a kukorica alapú műanyagból készült fénymásolók hamarabb tönkremenni, mint a hagyományos technológiával készült eszközök.


Három évvel ezelőtt a növényi alapú műanyagokat alkalmatlannak ítélték a másolókban történő felhasználásra, a nem megfelelő hő- és ütésállóság, valamint a korlátozott formálhatóság miatt. Mi azonban bebizonyítottuk, hogy mégis lehetséges az ilyen irányú felhasználás" - mondta Tadakatsu Hadara, a Ricoh kutatás-fejlesztési részlegének munkatársa. „Úgy hisszük, hogy ezen új, környezetkímélő alapanyagok használatával a változás katalizátoraként működhetünk. Nagyszerű lenne, ha a növényi alapú műanyagokat beilleszthetnénk a természetes ökológiába."


Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.