Hirdetés

Különvélemény: Sony Playstation 3



|

A PlayStation 3 egyesek szerint megváltja a világot, mások szerint eleve bukásra ítéltetett. Lássuk, hogy megérte-e a hosszas várakozást!

Hirdetés

Bizonyára mindenki kíváncsi volt már a Sony következő generációs játékkonzoljára - de nem feltétlenül azért, mert szeretne egyet vásárolni, hanem mert a Sony PR-gépezete évekig kiválóan működött. Ezt bizonyítja, hogy a hatalmas késés ellenére sikerült játékosok millióit várakozó álláspontra kényszeríteniük – amiben nagy szerepe volt a pozitív, illetve a negatív híreknek egyaránt.

 

 

ps3_front_3_k.jpg
 

 

Ígéretes belső, ropogós külsővel

 

Vért és verítéket követelő kínlódás – ne adj’ isten! harakirit elkövető japán mérnökök élete – árán végre elkészült a PlayStation 3, amelyet minden idők legjobb konzolgépének kiáltottak ki. Technológiailag mindenképpen figyelemre méltó a gép, hiszen a nyolc feldolgozóegységet felvonultató Cell processzor, a Blu-ray olvasó és az NVIDIA RSX megjelenítőlapka hármasa erős bázist alkot, amelyben bőven lesz még tartalék, akár évek múlva is. A szolgáltatások listáján megtalálhatjuk a 60 gigabájtos merevlemezt, a kártyaolvasót (Secure Digital, CompactFlash és Sony Memory Stick hordozókkal kompatibilis), illetve az USB-csatlakozókat. A készülék hátulját vizsgálva viszont szomorúan vettük tudomásul, hogy kimenetek tekintetében nem túl gazdag a választék. A HDMI mellől hiányoltuk a komponens kimenetet, helyette a sokkal gyengébb képminőséget kínáló S-Videót fedeztük fel, SCART-átalakítóval.

 

 

ps3_back_k.jpg
 

 

A gépház elegáns, fényes fekete műanyag dobozba került, amely fektetve és állítva egyaránt használható. A legnagyobb problémát az okozza, hogy a műanyag burkolaton minden egyes porszem és ujjlenyomat azonnal meglátszik, így állandó tisztogatásra kényszerülünk. Sokan túlságosan szögletesnek és nagynak találják a házat, amiben van is némi igazság, ráadásul az összeszerelés minőségéről árulkodik, hogy recseg-ropog, ha hozzáérünk.

 

 

Póráz nélkül

 

Ám senkinek se vegyék kedvét az első benyomások, a gép belseje ugyanis kárpótol mindenért, bár kétségkívül vannak még bizonytalan pontok (ezekre később még visszatérünk).

Beüzemelése nem okozhat problémát, nem igényel PC összeszereléséhez hasonló ismereteket. A megjelenítővel (tévével) való összekapcsolás szempontjából a HDMI ideális, hiszen a hang és kép átvitele egyetlen kábelen zajlik. Az előlapon elhelyezett érintőgomb fantasztikus megoldás, akárcsak a slot-in rendszerű Blu-ray optikai egység, amelynek köszönhetően az oldalára állított házba is egyszerűen behelyezhetők a lemezek.

 

sixaxis_k.jpg

 

 

Említésre méltó a távirányító funkciót is ellátó SIXAXIS vezérlőegység (konzolos és játékos berkekben kontroller), amelynek egyik újdonsága, hogy vezeték nélküli – csupán a töltéshez lesz szükség a dobozban található USB-kábelre. Ráadásképpen mozgásérzékelővel is ellátták, amely nemcsak hogy fantasztikus élményt nyújt, de akár egy képességfejlesztő tréningen is beválna. Tartottunk attól, hogy a kontrollert vezeték nélkül használva hamar lemerül, ám a nem is rövid tesztidőszakot simán bírta szuflával. A vezérlőből egyébként hiányoltuk a Sony PlayStation 2-ben megismert vibrációs Dual Shock rendszert, ám bizonyos, részint licencekkel kapcsolatos okok miatt ez nem került bele – viszont a mozgásérzékelő sokkal nagyobb élményt nyújt.

 

A gép, amely nehezen felejt

 

Bekapcsolás után a gép ventilátora felpörög, majd kicsit elhalkul – de néma üzemre senki se számítson: ezt a hardvert hűteni kell! A készülék kiterjedt menürendszert kínál, amely nagyon hamar betöltődik a bekapcsolást követően. Innen érhetjük el a merevlemezt, a kártyaolvasót, az optikai meghajtót, továbbá innen indíthatjuk az alkalmazásokat, filmeket és játékokat is. Jó hír, hogy a gépet végre szoftverből is kikapcsolhatjuk, illetve a játékokból kiléphetünk, nem kell a reset gombot nyomkodni (nincs is ilyen).

 

 

ps3_front_2_k.jpg

Sajnos a teszt során belefutottunk egy problémába, amikor első körben egy 1080p felbontásra alkalmas LCD tévét használtunk a játékok futtatásához, majd egy 720p felbontású – szintén LCD-technológiára épülő, ugyancsak Sony gyártmányú – tévére is rákötöttük a gépet. A csere után a bekapcsolást követően nem volt kép, de még hang sem. Igaz ugyan, játékok elindultak, ha a gépet úgy kapcsoltuk be, hogy előzőleg behelyeztük a lemezt, kilépéskor azonban ismét sötét kép fogadott bennünket. A megoldásra a kézikönyvben leltünk rá: a bekapcsológombot 5 másodpercnél tovább kell lenyomva tartani, ezt követően a gép alapállapotról indul, „elfelejti” a régit, és beállíthatjuk a kijelző paramétereit. Remélhetően ez csak egy szoftveres hiba, hiszen a hasonló problémákat kiküszöbölő VESA DCC szabvány már az 1990-es években létezett, ráadásul a HDMI is kompatibilis vele.

 

 

Az összhatás: megjelenítés és játékok

 

A PlayStation harmadik generációja átveszi az univerzális szórakoztatóközpont szerepét is, ezzel mégsem lehetünk teljesen elégedettek. Míg a Blu-ray filmek lejátszása maradéktalanul kielégít minden vágyat, a DVD minősége hozzá képest VHS-kazettáéra emlékeztet. Főleg, mert a készülék DVD-lejátszó része roppant gyengére sikeredett: egy közepes kategóriájú DVD-lejátszó szintjét is alig éri el (mosott kép, pixeles feliratok stb.), és nem képes a tömörített filmformátumok lejátszására sem (a teszt idején még nem volt elérhető a legújabb FirmWare, amely számos hibajavítást és új funkciót hoz ezen a téren).

 

Kétségkívül a Blu-ray lejátszása, továbbá a játékok képezik a konzol erősségét: bár itthon egyelőre csak 20 játék érhető el hozzá. Ebből mi ötöt kaptunk tesztelésre: Genji – Days Of The Blade, Resistance – Fall Of Man, MotorStorm, F1 Championship Edition, Ridge Racer 7. A felsorolt címek közül egyértelműen a sárdagasztó és porkavaró sivatagi autóverseny, a MotorStorm a legszebb és legélvezetesebb – nagymértékben annak köszönhetően, hogy kiaknázza a mozgásérzékelőben rejlő lehetőségeket. Dicséretet érdemelnek az F1 Championship Editionben látott eső- és vibráló hőeffektek, akárcsak az FPS-kategóriába sorolható Resistance – Fall Of Man grafikája is (ennek ellenére ez a játék egyáltalán nem nyerte el tetszésünket). A Ridge Racer 7 ránézésre régebbi eresztésnek tűnik, míg a Genji külső nézetes kalandjáték, szép grafikával és borzasztóan rossz kamerakezeléssel – de még így is élvezhető.

 

 

f1_k.jpg
 

 

Legnagyobb bánatunkra egyik program sem működött osztott képernyős módban, pedig ez a konzolok egyik legnagyobb varázsa és előnye a PC-vel szemben.

 

 

Konklúzió

 

Egyrészt örülünk, mert a PlayStation 3 elkészült, és már látszik, mekkora erő és mennyi lehetőség lakozik benne. A grafika és hanghatások lenyűgözők, köszönhetően a HD-felbontásnak, a Dolby Digital hangsávnak és a programozók áldásos munkájának. Sőt lesz ez még sokkal jobb is, amint a fejlesztők egyre inkább kiaknázzák a fix hardverelemekben rejlő tartalékokat.

 

Több helyen olvashatunk arról, hogy a Cell programozása nehéz, emiatt a játékok fejlesztése sok időt vesz igénybe. Mi ezzel szemben nem aggódunk, hiszen a PlayStation 2 Emotion Engine-ről ugyanezt állították annak idején, mára pedig (az eladások alapján) kivívta a legjobb konzol címet. Ne feledkezzünk meg arról, hogy a Sony rengeteg pénzt ölt a szerkezet fejlesztésébe, és jelenleg is rengeteget bukik minden egyes eladott példányon. Gondoljunk csak a Blu-ray meghajtóra: egy asztali lejátszó kétszer annyiba kerül, mint a PlayStation 3 – bár ez is egy húzóerő lehet a Sony számára.

 

A költségek megtérülését a játékoktól és Blu-ray filmektől várja a gyártó, egyelőre azonban egyikből sincs túl sok. Mindenesetre a PlayStation 3 már most kiváló szórakozást jelent az egész család számára, mivel az általunk kipróbált öt játékkal akár hetekig is játszhatunk; s ha kedvünk tartja, internetezhetünk (bár ez billentyűzet hiányában körülményes), MP3-zenéket hallgathatunk, vagy gyönyörködhetünk a Blu-ray és HD-filmek kristálytiszta, pengeéles, makulátlan képminőségében. Ám tartsuk szem előtt: ha a kikapcsolódás minden percét élvezni szeretnénk, szükségünk lesz egy legalább 82 centiméter képátlójú HD Ready LCD tv-re és egy jobb hangrendszerre is.

 

Adatok:

 

  • IBM Cell (1 mag + 8 feldolgozó) központi egység
  • NVIDIA RSX grafikus processzor
  • 256 MB XDR és 256 MB GDDR 3 memória
  • 60 gigabájtos merevlemez
  • Blu-ray optikai meghajtó
  • SIXAXIS vezeték nélküli mozgasáérzékelős vezérlő
  • 802.11 b/g Wi-Fi csatoló, 1 gigabites vezetékes hálózati kapu
  • Bluetooth 2.0-s csatlakozás,kártyaolvasó

 

 

Értékelés:

 

Előny: Blu-ray olvasó, vezeték nélküli vezérlő

Hátrány: Kevés analóg kimenet, egyelőre kevés játék és Blu-ray film

 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.