Hirdetés

Külső HDD teszt - a legjobb USB 3 tárolók



|

Melyik a legjobb külső HDD? Mi is erre voltunk kíváncsiak, ezért le is teszteltük párat.

Hirdetés

A csökkenő merevlemez-árak mellett ma már nem ritka egy számítógépben – legyen az laptop vagy asztali PC – az 500 vagy akár 1000 GB-os tárhely. A helyzetünk akkor bonyolódik, ha szeretnénk ezeket az adatokat átmozgatni, esetleg archiválni egy biztos helyre. Vagy gondoljunk az egyre elterjedtebb multimédia-lejátszókra, melyek számára jól jön az extra tárhely, hiszen egy kedvenc sorozat, a full HD-s MKV-k elég komoly tárhelyet és megfelelő sebességet igényelnek. Az SSD technológia még megfizethetetlen erre a célra, egy átlagfelhasználó számára marad tehát a jó öreg mechanikus HDD, abból is a kicsi és könnyű, 2,5” notebook-winchesterrel szerelt változat.

Ezeknek az apró, 15-20 dekás külső meghajtóknak a fő előnyük, hogy kicsik, nem igényelnek külön tápellátást, valamint elég olcsók ahhoz, hogy komolyabb adatmennyiséget megfizethető áron tárolhassunk rajtuk. Az új USB 3.0-s szabvány ráadásul elég elterjedt, ezért elsősorban ezeket a modelleket érdemes keresni, az USB 2.0 amúgy is kikopóban van már. A legtöbb mai szórakoztató és informatikai eszközön már megtalálható ez a szabvány, de ha nincs a gépünkön, akkor is működik USB 2.0 sebességgel, vagy pár ezer forintból bővítőkártyával megoldható az átállás.

Hirdetés

HDD tesztünkben négy ma kapható USB 3.0-val felszerelt apró merevlemezt vizsgáltunk, melyeket a HardverKER bocsátott rendelkezésünkre. A termékek mindegyike 1 TB tárkapacitást kínál, márkától és szolgáltatásoktól függően nagyjából 20-30 ezer forintot kell kiadnunk értük.

WD My Passport 1TB HDD

A nagy tapasztalattal és komoly múlttal rendelkező Western Digitalnak (WD) nem kell ötletekért a szomszédba mennie. A Passport sorozat évek óta a piacon van, és kellően kiforrott az adattárolást tekintve, ehhez a modellhez is jár automatikus backup szoftver, jelszóvédelem, hardveres kódolás.

A My Passport 1 TB-os változata az elődök megbízhatóságát és minőségét hozza. A tetszetős kialakítás bármelyik színben jól mutat, anyaga szállításra sem érzékeny, az összeépítés elég masszív, és minőségi érzetet kelt. A mezőny „legsúlyosabb” példánya ez, ami 194 grammjával és kis méretével még így is jól szállítható. Apró gumitalpai miatt stabilan áll az asztalon, a minimális rezgéseket szépen elnyeli, hangja egyáltalán nem zavaró, a remek hangszigetelés miatt fülelni kell, hogy tudjuk, életben van-e. Az állapotjelzésről szerencsére egy fehér LED gondoskodik, ami az USB 3 csatlakozó mellett található. A mellékelt rövidke kábel speciális kialakítású, egyik végén a szabványos kék csatlakozófej található, a másikon egy speciálisan lapított megoldás.
A WD a tesztek alatt megbízhatóan teljesített, a szintetikus tesztekben második lett, éles másolási tesztünkben és a Crystal Disk szerint is a mezőny leggyorsabb tagja. Nagy fájlok esetében alig mérhető az előnye, de 10 GB-nyi fénykép másolási tesztünkben majdnem három percet rávert az utolsóra.

A-Data DashDrive Elite HE720 1 TB HDD

Az A-Data meghajtója világrekordernek számít vékonyságát tekintve, hiszen mindössze 8,9 milliméter keskeny. Ennek köszönhetően a DashDrive Elite HE720 akár egy ingzsebben is kényelmesen elfér, de farzsebben is nyugodtan hordható, szálhúzott fémháza miatt igen strapabíró. Az USB 2.0-nál háromszor gyorsabb USB 3.0 szabványt e modell is támogatja, ráadásul hasonló méretű kábel is jár hozzá, mint a WD-hez.

Működése csöndes, és a melegedésre sem panaszkodhatunk, egy kék LED ad visszajelzést a merevlemez állapotáról. Extra szolgáltatás a One Touch Backup megoldás, amit egy dedikált gomb segít, a csatlakozó melletti funkciógomb lenyomásával azonnal indíthatjuk az archiválást. A meghajtón extra programok is találhatók, ilyen az OStoGo, ami például a gépünkön tárolt dokumentumok átmásolására szolgál, de készíthetünk Windows-telepítő lemezt a HDDtoGO-val, és kapunk Norton Internet Security próbaverziót is. A Windows 8- és Mac-komaptibilis meghajtó sebessége nem rossz, az előkelő harmadik helyet sikerült megszereznie.

A nagy méretű MKV és AVI fájlok másolásában nem sok különbséget lehet tapasztalni, de amint kisebb méretű fájlokat, képeket, dokumentumokat szeretnénk ráhelyezni, a tesztgyőzteshez képest is jó másfél perccel lemaradt. 111,0 MB/s írási és 111,0 MB/s olvasási értéke nem rossz, a tesztekből is látszik, hogy komoly különbséget tényleg csak akkor tapasztalhatunk, ha vegyes fájlösszetétellel másolunk rá sok-sok gigát.

Toshiba StorE Basics 1 TB HDD

Összeállításunk második legolcsóbb tagját a Toshiba küldte ringbe, 22 000 forintos árcédulával ez a modell igen jó ár/érték aránnyal rendelkezik a piacot nézve. A StoreE Basics alapkoncepciója is hasonló a többi cég meghajtójához. Adott egy 5400 rpm sebességű notebook-merevlemez, amit bepakoltak egy szolid, 118×79 milliméter méretű műanyag dobozba, valamint elláttak egy USB 3-as csatolófelülettel.

A rázkódás elleni védelem, a gumitalpak és a jó hangszigetelés miatt ez a meghajtó is ajánlható a hétköznapokra. Különösebb melegedést nem tapasztaltunk, még félórás másolgatás után is kellemesen hűvös volt az alja és teteje, így notebookkal, de akár útközben is jól használható. Sebessége meglepően jó az árához képest, 10 GB-os fénykép- és 10 GB-os filmállományunkat pikk-pakk a HDD-re repítette, ezzel pedig második helyet szerzett az összesített ranglétrán.
Egyedül az apróbb fájlok akasztották meg, a WD csúcseredményéhez képest a Toshiba 38 másodperccel maradt le a My Passport mögött, ami a többi meghajtót nézve is elég szép teljesítmény. Szintetikus tesztek közül a HD Tune Pro kedvezően nyilatkozott róla, itt egy hajszállal a tesztgyőztesünket is sikerült megvernie. A korrekt kialakítás és a jó teljesítmény miatt ajánlható ez a meghajtó, az extrák hiányát az alacsony ár némileg kompenzálni is tudja.

Hitachi Touro Mobile 1 TB HDD

A gép dobozán olvasható HGST jelzés elsőre talán ismeretlenül csenghet a merevlemezek piacán, ám ha eláruljuk, hogy a Western Digital által felvásárolt Hitachi Global Storage Technologies név rövidítéséről van szó akkor már érhetővé válhat a néveltérés. Habár a HGST márkanév kevésbé felkapott, olyan fejlesztések fűződnek hozzájuk, mint például az első héliummal töltött hat terabájtos merevlemez elkészítése.

A gyártó legolcsóbb családjával közel 20 százalékkal kevesebb pénzért jutunk 1 TB tárterülethez, mint a WD esetében. A mezőny legolcsóbb tagja egyszerű kialakítást kapott, a dizájnerek sem erőltették túl agytekervényeiket, a felhasznált műanyag minősége pedig csak átlagos. A spórolás áldozata lett a csomagolás is, nem kapunk csinos kis bőrtokot, mint az A-Data esetében, de mellékelt extra backup-szoftverek és hároméves garancia sem jár. Cserébe kapunk 1000 MB-ot, amit egy közepesen lassú HDD tányérjain helyezhetünk el. A nagyméretű fájlok másolása itt sem okozott problémát, a 10 GB-nyi tesztmappa mozgatása viszont óriási lemaradást mutatott, 7:12 perc alatt sikerült ezt a műveletet teljesítenie, míg a WD My Passportnak ugyanehhez elég volt 4:49 perc. HD Tune Próban is majdnem 5 MB/s értékkel volt lemaradva átlag olvasási és írási értéket nézve, de a kevésbé látványos Crystal Mark is utolsó helyre jelezte. Akinek nem szükséges a csúcsteljesítmény, és ráér a másolással, annak nem feltétlenül éri meg drágább és fürgébb modellt választania, árban ez az egyik legolcsóbb a piacon.

 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.