Hirdetés

LCD 2.0 - plusz 45 perc üzemidő



|

Egy új LCD technológia alacsony fogyasztást és nagyobb fényerőt ígér.

Hirdetés

0721lcd.jpg
A folyadékkristályos (LCD) monitorok sikere nem véletlen: a jelenleg rendelkezésre állók megoldások közül ez a technológia adja a képminőség, ár és fogyasztás legjobb kombinációját. Ugyanakkor lenne még mit fejleszteni rajta, hiszen az LCD panelek mindössze 5-10 százalékát engedik át a háttérvilágítás teljes fényerejének, ugyanakkor egy noteszgép fogyasztásának 30 százalékáért felelősek.

A Microsoft és a Washington Egyetem kutatói most ismertették a "telescopic pixel" elnevezésű technológiát, mely a háttérvilágítás fényének 36 százalékát átengedi. (Hosszasan ízlelgettük a "teleszkópos pixel" és "távcsöves pixel" magyarításokat, de ezeket pont olyan frappánsnak találtuk, mint például a "rugós nyalókát", így inkább maradtunk az eredetinél.)

 

Az új technológia egy másik, jól bevált megoldásra épít: az optikai távcsőre. Minden pixel két, egymással szemben álló tükröt tartalmaz, ahol az elsődleges tükör elektromos áram hatására képes megváltoztatni a formáját. Amikor a pixel kikapcsolt állapotban van - vagyis fekete -, az elsődleges és a másodlagos tükrök párhuzamosak, és visszaverik a bejövő fényt a fényforrás felé. Amikor a pixel bekapcsolt állapotban van, akkor az elsődleges tükör parabola formájúra deformálódik, és a fényt a másodlagos tükörre fókuszálja, utóbbi pedig visszaveri a fényt az elsődleges tükrön található lyukra - és ezzel a képernyőre.


Minden egyes pixel két félből tevődik össze, amelyeket szabványos fotólitográfiai és maratási eljárással készítenek. A másodlagos tükör nem más, mint litográfiai eljárással elrendezett alumínium szigetecskék mintázata az üvegen, az elsődleges tükör azonban sokkal összetettebb. Először is egy indium-ón oxid (indium tin oxide - ITO) elektródot visznek fel üveg alaprétegre, és az poliamid bevonatot kap. A poliamid a másodlagos tükör talapzataként, ugyanakkor elektromos szigetelésként is szolgál. A poliamidra ezután alumíniumréteget szórnak, és fotolitográfiai eljárással 20 mikrométeres átmérőjű lyukak mintázatát alakítják ki benne, mely végső fokon egy sorban áll a másodlagos tükrökkel.


A technológia további részletei >>>

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.