Hirdetés

Lehullott a lepel az ASUS új Haswellre szabott alaplapjairól



|

Az észak velencéjében, Amszterdamban mutatkoztak be az ASUS új Intel "Haswell" processzoraihoz készülő alaplapjai. Ott voltunk.

Hirdetés

Hamarosan megérkeznek az Intel legfrissebb, negyedik generációs Core i processzorai, melyek az Intel ütemtervében a TOCK fázist képviselik. Az előző generációhoz képest ebben a fázisban a csíkszélességen nem változtatnak, de a microarchitektúrát alaposan átdolgozzák. A Haswell processzorok számítási teljesítménye ebből kifolyólag jobb lesz, energiahatékonyabban fognak működni és a grafikus oldal tempó mellett új funkciókat nyer, melyből az egyik legérdekesebb a 4K videoanyagok nativ támogatása. A Tock fázis mást is magával hoz, az alaplapgyártók hihetetlen lendülettel vetik magukat a munkába, hiszen szokás szerint ilyenkor foglalatváltás is történik. A Bridge processzoroknál használt LGA 1155-öt az LGA 1150 búcsúztatja és egyúttal bevezeti az alaplapok következő generációját, melyekből az ASUS jóvoltából, Amszterdamban láthattunk jó párat.

 

 

ASUS Z87

Az ASUS Z77-es alaplapjait leváltó, Z87-es széria amellett, hogy új színsémát kapott, a felhasználói szektor igényeit többféle fejlesztéssel igyekszik kielégíteni. Ezek közül elsősorban a Dual Intelligent Processors 4-et érdemes kiemelni, mely a felhasználók számítógép használati szokásait alapul véve négy utas rendszeroptimalizációt tesz lehetővé. Ehhez az Asus alaplapjai négy chip munkáját hangolják össze, az automatikus tuningért felelős TPU-ét (TurboV Processing Unit), az energihatékonyságért felelős EPU-ét, a hűtésért felelős Fan Xper 2-ét és a digitális tápellátásrét felelős DIGI+ Power Controlét.

 

 

 

A négy utas optimalizáció egy egérkattintással aktiválható, emellett érdemes megjegyezni, hogyha a felhasználó nincs gépközelben, akkor a rendszer automatikusan távoli módra vált, melynek során a gép minimális energiafelhasználás mellett tölt le és föl, végzi a biztonsági mentést, vagy streameli a médiatartalmakat.

 

 

A felhasználói élmény és a teljesítmény fokozása érdekében az alaplapokon további változások is történtek. A gyártó reszelt az UEFI menürendszerén, illetve pár kiegészítő funkciót is kapott a grafikus kezelőfelület. A tuningolók számára hasznos lehet például a korábbi módosítások listája és a gyors jegyzet.

 

 

A gyártó bizonyos aljzatokat és a hozzá tartozó vezérlőket sem hagyta változatlanul. Az integrált alaplapi SATA és USB 3.0 vezérlők túláram, túlfeszültség és túlmelegedés védelmet kaptak. Változott a 4-tűs ventilátorcsatlakozó is. A korábban megszokott 4 tű mellé egy új érzékelő pöcök is felkerült, melynek köszönhetően az alaplap csak akkor táplálja a csatlakozót energiával, ha arra tényleg kötöttünk ventilátort.

TUF

Most kicsit specifikusabban is kitérünk az alaplapokra. A mainstream kategóriának a legtetején a TUF (The Ultimate Force) alaplapok állnak. Ide eddig a Sabertooth alaplapokat sorolhattuk, de idén megjelenik egy új deszka is, a Gryphon. A Z87-es Sabertooth az előd funkciógarmadáját bővíti.

 

 
 
 

 

Az alaplap TUF Fortifier fémhátlap-merevítéssel érkezik, mely véd az alaplap deformációja ellen, nem hajolhat el a deszka, valamint a hátoldalon keletkező hőt is elvezeti. Hamár hűtésről van szó, az Asus igyekezett mindent megtenni, hogy azt is optimalizálja. A tápellátás hűtésért felelős bordázaton levegőáramlást szabályozó szelepet helyeztek el, illetve az alaplaphoz egy opcionális ventilátort is mellékeltek, melynek szerepe a hűs levegő áramoltatásán túl a portalanítás. A porral csak a baj van, nyáron túlmelegszik tőle a gép és ha a csatlakozókra rászáll, az eszközök érzékelése labilissá válik. Ennek elkerülése érdekében az ASUS porvédőkkel látta el az alaplap hátoldalán található összes csatlakozót és az deszkán lévők közül is kapott pár. További és egyben fontos újítás, hogy a kondenzátorok élettartamát 10000 órára tolta ki a gyártó a Black Metallic elnevezésű egységeknek köszönhetően.

 

 

Pár sorral fentebb megemlítettünk egy új alaplapot a titokzatos Gryphont. Ez az alaplap lényegében nem más, mint egy microATX formátumúra zsugorított, minden szaftos funkciót tartalmazó TUF alaplap. Az idei Sabertooth modellekkel ellentétben ez az aprócska megoldás azonban gyárilag nem kapja meg a hővédő pajzsot, a TUF Fortifiert és a porvédőket sem. Ezeket külön lehet majd beszerezni.

 

 

 

Republic Of Gamers (ROG)

A gamerek kedvenc kategóriája, az Asus alaplapjainak csúcsát képviselő ROG sem úszta meg változás nélkül az új generációs Intel processzorokra való készülést. Ahogy a TUF, a ROG is új modellel gazdagodott. Az új alaplap a Hero a Formula alá került az Asus ranglétráján és ezzel a megoldással a cég a mindenki számára elérhető gamer alaplapot teremtett meg. Előzetes pletykák szerint a deszka ára 200-220 dollár körülre fog beállni.

 

 
 

A ROG csúcsán lévő Extreme legnagyobb újdonsága az MPCIE Combo kártya második verziója, mely kétoldalú kiegészítő az egyik oldalán egy LP mini PCIe kártyát a másikon pedig egy M.2 formátumú SSD-t képes fogadni. Az alaplapot emellett felkészítették a 3 Ghz-es DDR 3 memóriamodulok fogadására is, illetve a tuningolás kiváló lehetőségét tovább hangsúlyozandó a gyártó egy új kiegészítővel, az OC panellal kedveskedett. Ezt a felhasználó akár a gépházába az optikai meghajtók helyére is beépítheti. Segítségével a monitorozás mellett egyes értékeket módosíthatunk is.

 

 
 

 

Amszterdamban lehullott a lepel pár újabb funkcióról is, melyek elsősorban egy szűkebb csoportnak lehet hasznos újítás. Ilyen például a Perfect Voice és a Sonic Radar, melyek együttese az online FPS-ek szerelmeseinek játékminőségét hivatott javítani. Ebből a szempontból a két funkció közül a Sonic Radar az érdekesebb, mely hang alapján feltérképezi és egy térképen ábrázolja, merre trappol, illetve honnan lő az ellenfél és társaink.

 

Amiről nem beszélhetünk

Szívesen megosztottunk volna több részletet is az alaplapokkal kapcsolatban, de egyelőre köt a titoktartás. Részletesebb információkkal 2013 közepén jelentkezhetünk, amikor már árazással és teljesítményadatokkal is tudunk szolgálni.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.