Hirdetés

Lencsevégen az ASUS Core i5-ös alaplapjai



|

A tajvani gyártó bemutatta az új P55-ös lapkakészletre épülő első megoldásait.

Hirdetés

Még január közepén röppent fel a hír, hogy az Intel kénytelen az új Core i5 néven emlegetett Lynfield kódnevű processzorait és a hozzá fejlesztett P55-ös lapkakészlet kiadását egy kissé elcsúsztatni, ez év júliusáról augusztus végére vagy szeptember elejére.

 

Ennek az oka elsősorban az, hogy a legtöbb gyártónál tetemes mennyiségű 4× szériás chipset torlódott fel, amelyeket feltétlenül el kell adni, mielőtt elkezdenék az ezeket leváltó P55-ös chipsettel szerelt alaplapok sorozatgyártását.

 

asus-p7u-1.jpg

(Forrás: http://www.pcgameshardware.de)

 

Mint említettük, a P55-ös chipkészlet a Core i5-höz van tervezve, amely a Core i7 butított változata. A kettő közti alapvető különbség abban nyilvánul meg, hogy az új processzorcsalád 1160, míg a Core i7 1366 helyen érintkezik a CPU-aljzattal; illetve a Core i5 memóriavezérlője csak kétcsatornás.

 

A CeBIT-en most bemutatkozott két, az új P55 architektúrára épülő ASUS alaplap, a P7U és a P7U PRO.

 

Mindkettőn négy darab memóriaaljzat kapott helyett, az alaplapok legfeljebb 16 gigabájt 1333 megahertzen üzemelő DDR3 típusú memóriát képesek fogadni.

 

asus-p7u-2.jpg

(Forrás: http://www.pcgameshardware.de)

 

Integrált videochip nem kapott helyet semelyiken sem, a P7U-ra egy, míg a PRO változatra két darab PCI Express x16 aljzat lett elhelyezve.

 

A meghajtók szempontjából átlagosnak mondható a felszereltség: mindkettőre került egy eSATA és 5 darab SATA 3.0 port, egy floppy és egy IDE csatoló. Természetesen ellátták őket egy 8 csatornás audiochippel, illetve 6 darab USB porttal is.

 

Az alaplapok feltehetően év végén érkeznek, amennyiben az Intel nem csúsztatja tovább a P55 és a Core i5 megjelenését.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.