Hirdetés

Livescribe Echo okostoll

|

Papíralapú számítástechnikai platformként definiálhatja eszközét a LiveScribe, ami valójában egy igazi varázsceruzát takar.

Hirdetés

A mesebeli megnevezés nem túlzás, hiszen az eszköz mindent képes rögzíteni, amit leírnak vele, és ami a környezetében elhangzik, ráadásul úgy, hogy a két adatot összeköti a háttérben. Sőt az alapfunkcióin túl lehet vele papíron zongorázni, egy évszámot lefirkantva az Oscar-díjasok adatbázisában keresni, valamint lefordítani angolról kínaira egy leírt szót.

Milliméterenként eltérő papír

Miként lehetséges ez? A technológia lelke egy speciális papír – az úgynevezett „dot paper” –, amely négyzetmilliméterenként több száz, csak mikroszkóppal látható pontot tartalmaz. A trükk az, hogy az oldalakon nincs egy hasonló blokk, így a speciális lapok és füzetek minden része eltérő képpont-információval rendelkezik. A LiveScribe Echo infrakamerája ezeket az elemeket figyelve képes rendszerezni az adatokat, azaz ha leírunk egy szót, akkor az eszköz milliméter pontossággal tárolja a pozícióját, hogy mely füzet mely lapjára csöpögtette oda a felhasználó azt a bizonyos tintafoltot. A beépített diktafonja is ezen adatbázist használja, így a felvett hangokat a mikroszkopikus pontokhoz társítja.

 E képességének hála bekapcsolt diktafon mellett akár hetek múlva is visszatérhetünk egy korábbi jegyzethez, ahol egy karakterre a tollal rábökve azonnal meghallgathatjuk azon szöveget, amely a tintafolt papírra vetése után elhangzott. Sőt a letölthető szótárprogramjával bármikor visszatérhetünk egy adott szóhoz, hogy lefordítsuk azt egy másik nyelvre, anélkül, hogy újra le kellene írnunk a kifejezést. A toll ugyanis emlékezni fog rá, hogy a füzet azon részén korábban mit csináltunk. E tulajdonsága miatt az eszköz akár egy James Bond-filmben is szerepelhetne, egyedül csak amiatt nem alkalmas e szerepre, mert pont a témába vágó aggályok miatt nem lehet teljesen elsötétíteni a kijelzőjét.

Apropó, kijelző: akinek csak odaadnánk a tollat a kezébe, az valószínűleg órákat töltene azzal, hogy miként lehet azt az íráson túl bármire is használni. Az Echo ugyanis mindössze egy bekapcsológombbal rendelkezik, más vezérlő nem található rajta. Az utasítását csak azon speciális jegyzetfüzettel lehet elvégezni, amelyből a kütyü mellé alapból jár egy darab. A mikroszkopikus pontokon túl ugyanis e noteszeknél a papír alján olyan ikonok kaptak helyet, amelyek jelzik, hogy nem egy hagyományos toll–jegyzettömb párossal van dolgunk.

Hirdetés

 

 

 Elsőként ott van az a négyágú navigációs elem, amely a menü vezérlését kezeli, azt követi a felvétel, a pillanatállj és a leállítás ikonja, majd az ugrás, a könyvjelzők, a csúszka, a lejátszás sebességét és hangerejét meghatározó elemek következnek. Ezen gombokkal lehet elindítani a felvételt, illetve kiadni minden fontos műveletet. A speciális notesz elején ráadásul számológép, valamint a főbb beállítások ikonjai is helyet kaptak, így e párossal teljes mértékben kihasználható az okos toll minden tudása.

Pókerezik, fordít és gitározik

Fontos szerep hárul emellett a PC-re és Macre elérhető kliensekre is, amelyek képesek szinkronizálni, illetve egy füzet lezárásakor archiválni a jegyzeteinket és hangjainkat. Természetesen a feltöltött állományoknál is megmarad az audiofájlok összekötése a megfelelő képpontokkal, ami mellett még azt is viszontláthatjuk, hogy miként írtuk le az adott szavakat.

Hirdetés

 

 A kliens mellé egy 30 napig ingyenesen használható MyScript karakterfelismerő is beszerezhető külső beépülőként, amely az írott szövegeinket elég jó hatékonysággal át tudja ültetni nyomtatott formába. Emellett hangsúlyos még a program megosztás funkciója, amely a LiveScribe webes tárhelye mellett a Google Dokumentumokkal, a OneNote és az Evernote jegyzetelővel, valamint a Facebookkal is képes együttműködni. A kliens ezenfelül rendelkezik egy applikációmenedzserrel is, ahol a készülék, valamint az azon lévő szoftverek frissességét felügyelhetjük. Ráadásul a programmal a LiveScribe piacterén is böngészhetünk, ahol számos – cikkünk írásakor 119 – külső fejlesztők által írt alkalmazás érhető el a papíralapú platformra. Van ott például Wikipedia- és Evernote-kliens, valamint Texas Hold’em és amőba játék is.

 

Hirdetés

 

 

A LiveScribe piacterén is böngészhetünk a kliensévelAdatok

- beépített mikrofon, hangszóró és infrakamera
- négy teljesen eltérő speciális jegyzetfüzet
- kinyomtatható, ingyenes „dot paper” lapok
- csak egyedi azonosító mellett tölthető le a toll tartalma
- jobb és balkezes váltás
- 4 GB belső memória
- 500 MB webes tárhely a dokumentum-megosztására
- windowsos, maces kliens és karakterfelismerő
- platformként működik, a piacterén számos alkalmazás található meg
- Forgalmazó: E-Hold Kft.
- Ár: 59 900 Ft
- Web: livescribe.hu
- Kompatibilitás: Windows és Mac

Értékelés

Előny: jegyzetek készítéséhez, digitalizálásához és megosztásához remek megoldás, platformként viselkedik
Hátrány: egyelőre kevés ingyenes alkalmazás érhető el a piacterén, kicsit drága kiegészítők

Teljesítmény: 5
Szolgáltatás: 4,5
Ár/érték: 4

 

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://pcworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.