Hirdetés

Lufi vagy hasznos őrület a HDMI stick PC-k világa?



|

Messziről USB kulcsnak nézné az ember, pedig valójában HDMI-s és komplett PC. De kinek jöhet ez jól és mire lehet használni?

Hirdetés

Bámulatos, hol tart már a tudomány: nem is olyan régen még az USB kulcsoktól ámuldoztak az MFM merevlemezen cseperedett felhasználók, ma pedig már ott tartunk, hogy egy ugyanekkora eszközben egy komplett PC elfér. A PC alatt ráadásul nem holmi agyonbutított, szuperlassú és nagyjából semmire sem alkalmas beágyazott minigépet értünk, hanem egy teljes értékű x86-os PC-t. De vajon mi a titok és van-e jövője mindennek?
 

Hirdetés


HDMI-PC kulcs

Nem mai találmány a HDMI csatlakozóval felszerelt, kulcsméretű minigép: már évekkel ezelőtt találkoztunk a tesztlaborban hasonló eszközökkel, de azok egytől egyik botrányosan rosszak voltak. Végtelenül egyszerű SoC minimális körítéssel és borzalmasan elrontott Android operációs rendszerrel. Aki lelkes volt és belekóstolt, az biztosan sok rosszat tud mesélni, de szerencsére a cégek nem hagyták annyiban a témát és mára egészen használható eszközöket készítettek. Nézzük a két legfontosabbat.


Google Chromebit

A Google már nagyjából két éve is nekifutott a témának egy hasonló eszközzel és az olcsó Chromecast valóban sikeres is lett, de csak mérsékelten. A legújabb kísérlet ennél nagyobb népszerűségre számíthat, ugyanis a streaming és a korlátozott szolgáltatások helyett egy komplett Chromebook+Chrome OS szolgáltatáscsomagot kapunk. A 100 dollárnál olcsóbb, Asus gyártósoron készülő, USB kulcs-méretű eszköz szíve egy Rockchip 3288 SoC, amelyhez elegendő, 2 GB RAM és 16 GB flash tárhely kapcsolódik. Kapunk még egy USB 2.0 portot, Wi-Fi 802.11ac vevőt, Bluetooth 4.0-t és egy ARM Mali 760 GPU-t.


A szerény tárhely ne bizonytalanítson el senkit, a Chrome OS amúgy is a felhőszolgáltatásokra összpontosít, ezért is fontos, hogy nagyon jó WLAN vezérlő legyen az eszközben. A Chromebit nyáron lesz kapható, de azt már az előzetesből tudni lehet, hogy a HDMI portnál 90 fokban elforgatható, így falra szerelt tévékbe is könnyedén beilleszthető.


Intel Compute Stick

Az Intel sem maradhatott ki a szuper-miniatűr PC-k világából, ezért elkészítette a Compute Stick eszközt, természetesen „Wintel”-alapokon. A HDMI-s eszköz valamivel nagyobb, mint a Google Chromebit, cserébe erősebb is nála. A központi egység egy Intel Atom CPU négy maggal: feltehetőleg a Z3735-ös modell, amely 1,33 GHz-es alapórajelen dolgozik. Ehhez 2 GB RAM és 32 GB flash tárhely csatlakozik, továbbá WiFi N vevő, Bluetooth és extra USB port. Az operációs rendszer a Windows 8.1, mely előre telepítve érkezik az eszközön. Ezt már csak egy monitorhoz kell csatlakoztatnunk és készen is van a komplett, windowsos PC-nk, csak éppen a gépház már csupán egy kis eszköz a monitor hátulján.
 


Az Intel pontos árat még nem közölt, de várhatóan 150-180 dollár környékén érkezik ez a modell, viszont lesz egy kisebb, linuxos kivitel is 1 GB RAM-mal és 8 GB flash tárhellyel 100-130 dollárért.


Kinek éri meg?

Mindkét HDMI-s minigép használható teljes értékű PC-ként, hiszen futnak rajtuk programjaink, a kijelző kellően nagy és bármilyen perifériát csatlakoztathatunk. Ugyanakkor fontos kiemelni, hogy szigorúan átlagos, vagy még annál is egyszerűbb feladatokkal érdemes traktálni ezeket a gépeket, mert egyik sem kimondottan erős. Az Intel Compute Stick ugyan még nem járt tesztlaborunkban, de a beharangozott árát már most sokalljuk: ennyiért kapunk egy hasonló teljesítményű, mHDMI porttal felszerelt Windows 8.1 tabletet, amelyet szintén egyszerűen kapcsolhatunk a tévéhez vagy monitorhoz, ha pedig elmennénk otthonról, csak felkapjuk és tabletként tovább használjuk.


Sokaknak a tévé felokosítása, esetleg egy házi mozi PC alkalmazás jut eszébe és ezzel nem is lőtt mellé. Ezekre kiválóan alkalmasak ezek a mini eszközök, arról nem is beszélve, hogy legyen szó bármelyik okostévé platformról, ezek a megoldások jobbak, rugalmasabbak mindnél.


Ugyanakkor nem szabad elfelejteni, hogy elérhető a Raspberry Pi 2 is, amely ezeknél a szerintünk kissé túlárazott eszközöknél sokkal olcsóbb, mégis van olyan erős, hogy például egy Linux-alapú HTPC rendszert elfuttasson, adjon böngészőt és lejátsszon bármilyen videót.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.