Hirdetés

Magára haragítja a PC-gyártókat a Microsoft?



|

A Microsoft teljes lendülettel szállt be a hardverpiacra, de ez nem mindenkinek tetszik. Feszült a hangulat, de mi lesz a folytatás?

Hirdetés

Kulcsfontosságú volt a Microsoft októberi bemutatója és nem csupán azért, mert új termékeket mutatott be, hanem azért, mert megmutatta és nyíltan felvállalta, hogy bizony nem fél megcélozni akár a csúcskategóriás hardvert vásárló réteget, a MacBook Airt, a prémium telefonokat, sőt, mindehhez házon belül készíti a hardvereket és többé nem vár a PC-gyártókra, hogy előálljanak valami használhatóval.

Hirdetés


Surface a felszínen

A Surface már évek óta köztünk van és már az első generációról is elmondható volt, hogy szép, jó, gyors, vannak benne érdekes és jó megoldások, de igazán nem tudtak betörni. A harmadik generációval érkező, olcsóbb verziót már sokkal többen vásárolták, de igazán a negyedik, most megjelent Surface az, ami valójában egy kiforrott, kész termék. A Surface Pro 4 szép, akár nagyon-nagyon erős is tud lenni, miközben továbbra is hordozható és szép, de nem is ez okozta a felzúdulást.


A Surface mostantól egy termékcsalád, amelynek rögtön egy új tagja is érkezett. Ez a Surface Book. A hibrid ultrabook, de inkább ultrabook, mintsem a tablet-féleség. Ezidáig a Microsoft megmaradt a tablet+dokkolható billentyűzet-tok felállás mellett, ám a Surface Bookkal oda merészkedett, amit eddig 100%-ban átengedett a PC-gyártóknak. A válaszra nem is kellett várni: a HP, Dell, Lenovo, Asus stb. cégek mostanáig szorosan együtt dolgoztak a Microsofttal, hogy ezt a nagy árréssel kecsegtető szegmenst is meghódítsák generációról generációra, most azonban a Microsoft is beszállt és nem is akármilyen termékkel.


Az alvó oroszlán

Így jellemzi a Microsoftot egy, a nevét titokban tartó szakértő, aki egy OEM-gyártónál dolgozik. A Microsoftot senki nem meri megtámadni a nyílt színen a PC-gyártók közül, mert fél a következményektől. A hivatalos közleményekben mindegyik cég üdvözölte a Microsoftot a 2-in-1-ok világában. Zárt ajtók mögött azonban már kihallatszik a zúgolódás. Az amúgy sem rózsás jövőt festő, épp, hogy csak nyereséges jelent produkáló PC-piacra beszállt egy agresszív, hatalmas tőkével rendelkező, makacs cég. Az Asus vezetője, Jonney Shih volt egyedül olyan bátor, hogy kijelentette: "A két cégnek lesz egymással egy komoly beszélgetése". Persze azt nem tudni, ez pontosan mit is jelent.


A hardvergyártó OEM-ek gondja, hogy Windows nélkül nem igazán tudják eladni gépeiket. Akár tetszik, akár nem, ha PC-re kerül a sor, a döntő többség Windowst használ és ilyen gépet is vásárol. Az egyenlet egészen mostanáig (sőt, még most is) fordítva is igaz: OEM-ek nélkül nagy bajban lenne a Microsoft. A figyelmeztetés azonban megtörtént, az első lépést megtette a Microsoft és ez hatalmas szó, ha a jövőbe tekintünk. A Microsoft ezzel a lépéssel azt demonstrálta a PC-gyártóknak, hogy a jövőképben felderengett egy olyan világ, ahol a Windows és a Windowst futtató hardver is egyetlen cégtől érkezik, ez pedig a Microsoft (lásd Apple). Pár éve még nem létezett Microsoft hardver, mostanra pedig már el is jutottunk oda, hogy az diktál, aki az operációs rendszert is készíti. Igaz, hogy jelenleg a PC-piac felső 1%-át célozzák az új termékek, de ez villámgyorsan megváltozhat, és ha teljes lesz a kínálat, ráadásul jól sikerül, az OEM-ek kihez fordulnak majd, ha a Windows és a Surface világok egybeforrnak?

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.