Hirdetés

Már 25 éve elképzelték az OLPC XO-2-t



|

Az OLPC egyik alapítója már 1984-ben megálmodta az XO-2-t - több mint 25 évvel később meg is építheti azt.

Hirdetés

 

Az OLPC (One Laptop Per Child) projekt azért indult útjára, hogy kifejlesszenek egy mindössze 100 dolláros laptopot. Később a gép ára már elérte az eredeti összeg dupláját, nem sokkal utána pedig komoly probléma akadt.

 

Nick Negroponte, az egyik alapító, ragaszkodott hozzá, hogy az Intel hagyjon fel a saját változatú olcsó laptopjának a fejlesztésével; azaz, hogy tegyen le a Classmate PC-ről. Negroponte azonban ennyivel nem elégedett meg, ugyanis azt is ultimátumba adta, hogy az Intel semmilyen olcsó noteszgépet készítő vállalattal ne legyen kapcsolatban.

 

xo2.jpg

 

Az Intel ezek után szakított az OLPC-vel, és kiszállt a projektből. Ezt követően újraálmodták az XO noteszgépet, amely már egy teljesen más elképzelésként jelent meg a tervezőasztalon.

 

Az XO-2 mérete csupán a fele az elődjének, és ráadásul billentyűzettel, vagy egérpaddal sem rendelkezik. Helyette két darab érintőképernyőt kapott, amelyek multi-touch-képesek, és még a tíz-ujjas használattól sem riadnak vissza.

 

xo-22.jpg

 

 


Az XO-2, vagy más néven a XOXO kijelzőit a Pixel Qi gyártja majd. A gép egyébként a tervek szerint elképesztően kevés energiát igényel: míg egy normál laptopnak 20-40 watt szükséges, az XO-2 megelégszik majd 1 wattal is. Mindehhez 2010-es megjelenési dátum, és 75 dolláros vételi ár társul.

 

Mindez kiváló elképzelés, ami azonban a legérdekesebb, hogy az XO-2-t Nick Negroponte már több mint 20 éve megálmodta. Mi több, 1984-ben négy jövőre vonatkozó jóslatot tett: ezekből három valóra is vált - többek között az iPhone érintőképernyős interfészét is "előre látta".

 

Az alábbi, 1984 februárjában rögzített 25 perces, ám tanulságos videóban az angolul jól értők meg is hallgathatják Negroponte akkori elméleteit.

 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.