Hirdetés

Másképp tekint az USB-C-re az Apple és a Google

|

A Google prémium laptopja nem alkalmaz annyira radikális megközelítést, mint a MacBook.

Hirdetés

Az Apple és a Google egyaránt rendelkezik olyan új laptoppal, amely már teljes mértékben ki tudja használni az USB-C típusú port előnyeit. Az Apple azonban nem csak a régi USB csatlakozókkal számolt le, hanem a MagSafe töltőporttal is. 

Az eredetileg még 2013-ban bemutatkozott új szabvány egyébként annyiban egyezik az Apple Lightning portjával, hogy szintén megfordítható a csatlakozója. Még jobb azonban, hogy ez már a kiegészítők csatlakoztatása mellett okostelefonok és maga a gép töltésére is közvetlenül alkalmas, vagy akár kijelző hozzáadására. Az új szabvány akár 100 wattot is átad, maximálisan 20 Gpbs-os átvitelt garantálhat, és kompatibilis a DisplayPorttal, a HDMI-vel és a VGA-val. Hogyan lehet akkor eltérően felhasználni? A MacBook és az új Pixel jó példa minderre. 

 

A töltést is erről kell megoldani
Hirdetés

 

Radikális egyszerűség az Apple-től

Az Apple a karcsú trendiség jegyében úgy döntött, legyen minden vezeték nélküli, és oldjunk meg mindent egyetlen portról. Aki így a töltésen kívül másra is használná a MacBook egyetlen USB-C portját, annak hubokra, adapterekre és toldókábelekre lesz szüksége, mindenhez - akár 79 dollárért darabonként. 

Egyelőre sajnos úgy tűnik, hogy a hordozhatóság és a lapos külső nem feltétlen ellensúlyozza azt a tényt, hogy egy csomó adaptert kell a laptoppal cipelni, ráadásul ezeket külön kell megvenni az 1299 dolláros vételáron felül. Ugyanakkor az Apple már sokszor bizonyította, hogy képes a riválisok előtt járni - és könnyen lehet, hogy most is az első nagy lépcsőt tették le a piacon az új MacBookkal, egy vezeték nélküli világ közeledtét jelezve. 

 

Itt azért több port van
Hirdetés

 

A Google Pixelen bőven akad csatlakozó

Míg a MacBook egyetlen csatlakozója mellé csak egy fejhallgató-aljzat jutott, addig a 2015-ös Chromebook Pixelre mindkét oldalra tettek USB-C portot. Ezen felül került rá még két USB 3.0-ás csatlakozó, illetve egy SD-kártyaolvasó is. 

Ezeknek hála nem gond tölteni a Pixelt, csatlakoztatni egy külső monitort és még az okostelefont is feltölteni, egyszerre, plusz hubok nélkül. Persze a helyzet itt sem felhőtlen, ugyanis míg hubokra nem, adapterekre azért szükség lesz - és ezeket itt is külön kell megvenni. 

 

Megfordítható a kábel
Hirdetés

 

A két megközelítésből jól látszik, hogy az Apple egy trendi, vezetékektől mentes és egyszerű jövőt szeretne megalkotni, míg a Google egyelőre lassabb átmenetben és több lehetőségben gondolkozik. Az USB-C-vel kapcsolatban annyi egyébként biztos, hogy a jövőbeli androidos eszközbe ilyen port kerül, na és persze a Chromebookokba is. Az iPhone-ok és az iPadek esetében még nem tudni, hogy az USB-C vagy a Lightning lesz a befutó. 

Nektek az Apple vagy a Google megvalósítása szimpatikusabb?

Ügyfélszolgálati változás!
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://pcworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.