Hirdetés

Maximum tükörreflex alatt



|

A Panasonic FZ18-al itt az eszméletlen nagy, 18-szoros optikai zoom és az eddigieknél is okosabb automatika.

Hirdetés

Tekinthetjük talán az FZ8 utódjának a Panasonic zoombajnokát, amely komoly szemműtéten és alapos továbbképzésen esett át. Megjelenésében nem sok eltérést mutat: legszembetűnőbb újítása a 18-szoros optikai közelítésre képes, aszférikus lencsetaggal is rendelkező Leica objektív, amely tele állásban csak minimálisan áll ki a gépházból. A széles látószög ugyan mérsékli a közelítés hatását a gyakorlatban, de még így is jelentős előrelépést tapasztalhatunk egy 12-szeres zoommal ellátott, nem nagy látószögű objektívhez képest. Ha további közelítést szeretnénk, az extra zoom funkcióval a felbontás csökkentésével közelebbi képet kaphatunk. 3 megapixeles EZ módban már olyan hatást érhetünk el, mintha 28-szoros optikánk lenne. Itt érdemes kitérni arra, hogy nem arról van szó, hogy digitálisan kivágja a gép a kép közepét. Valóban optikai zoomról van szó, csak éppen ilyen fókusztávolság mellett a kép mér nem fedi a teljes érzékelőt, hanem annak a középső részére esik, ezért lesz csupán 3 megapixeles. A tisztán digitálás megoldásnál jobb fényerőt nyújt az extra zoom, így mi nem csak marketing fogásként, hanem használható vívmányként értékeltük.

 

 

panafz18_.jpg

Beleszólhatunk a kép JPEG-tömörítésének és a zaj szűrésének beállításaiba is, és nemcsak hogy használhatunk RAW formátumot is, de készülhet RAW- és JPEG-kép is párhuzamosan. A Panasonic Venus képkorrekciós motorja igen hatékonyan tolja ki a hardver korlátait a JPEG-képeken. Messze a várt mérték alatt marad a színszórás, a hasonló objektíveknél várható hordótorzítás és a képszélek sötétedése is minimális, ugyanakkor saroktáji élességveszteség azért jelentkezik. Az FZ8-hoz képest 1 millió képponttal gazdagabb érzékelő elvileg zajosabb képet kellene, hogy eredményezzen, de a továbbfejlesztett zajszűrés még jobb végeredményt is ad, mint az előd. Az ISO-beállítás tartományát feljebb tolták, nagy érzékenységű módban egészen 6400 ISO-értékig, de a kevés fényben készült fotókról így is hiányoznak a részletek.

 

Kezdők számára különösen jól jön majd az intelligens auto mód, ahol az eddigi modellekben is hasznos optikai képstabilizálás és az intelligens ISO-érzékenységbeállítás mellett az automatikus üzemmódválasztás és az arcfelismerés is része az automatikának. Ennek nemcsak a manuális élességgel, beállításokkal pepecselő haladók örülhetnek, hanem az egygombos fényképezőgépekről áttérők is, hiszen minden eddigi modellnél jobb automatikával dicsekedhet az FZ18-as.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.