Hirdetés

Meddig marad életben egy SSD?



|

Kétségtelen, hogy sok adat tárolására jobbak a HDD-k, de nem kell tartani az SSD-ktől sem.

Hirdetés

Az adataink tárolására és a rendszernek ma már nem csak merevlemezt használhatunk, hiszen egyre elérhetőbb és jobb alternatívák az SSD-k. Ezek hosszútávú megbízhatóságával bár úgy tűnik, nem lesznek komoly problémák, biztosat nehéz jósolni, elvégre nincsenek még olyan régen a piacon a mozgó alkatrész nélküli meghajtók, mint a merevlemezek. 

Hirdetés

 

Mivel az SSD-kben nincs forgó tányér és fejegység sem, a flash lapkáknak köszönhetően jóval strapabíróbb ez a felépítés, és ellenállóbb a fizikai behatásokkal, zordabb környezeti elemekkel szemben. Ugyan a mágneses kihatásoktól sem kell ezeknél tartani, azért az effajta adattárolók is tönkremehetnek, ráadásul a hirtelen áramszünetekre is érzékenyek lehetnek. Igazság szerint még szüksége van az iparágnak néhány évre ahhoz, hogy biztosabb választ adjon az SSD-k hosszú távú tartósságára. 

 

Samsung 850 EVO

 

Elhasználódik?

Az SSD memóriablokkjai meghatározott számú írási ciklust képesek elviselni, és ezek száma a legtöbb meghajtón alig pár ezer. Bár ez ijesztőnek hangzik, a modern SSD-knél mindez nem jelent problémát. A merevlemezekkel szemben ezek nem a legközelebbi üres blokkot veszik célba, hanem megbizonyosodnak róla, hogy minden memóriablokkot elhasználtak, mielőtt újra az elsőnél kezdenének. 

A mai SSD-knél csupán annak van félnivalója, aki naponta több tíz gigabájtnyi adatot ír a meghajtójára, minden egyes napon, éveken keresztül. Ha nem így használjuk az SSD-t, akkor a közelébe sem kerülünk ennek a korlátnak. Ha ez mégis megtörténne, katasztrófa akkor sincs, ugyanis olvasható maradna minden, tehát az adatok a problémás helyzetben is hozzáférhetőek. 

 

Belülről

 

Adattárolásra még mindig jobb a HDD

Miközben az SSD nagyszerű választás a mindennapos használatra, addig a merevlemez jobb alternatíva, ha nem a teljesítmény, hanem a kapacitás a lényeg. A tárhely méretét tekintve az SSD-k még mindig nem tudnak versenyezni a HDD-kkel, ráadásul a mozgó alkatrész nélküli meghajtók az adatok igazán hosszú idejű eltárolására sem ideálisak. 

Azt, hogy egy SSD energia nélkül mennyi ideig tárolja a rajta lévő adatokat, számos tényező befolyásolja: az eddigi írási ciklusok mennyisége, a flash memória típusa és a tárolás körülményei is. A Dell korábbi becslései szerint ezektől függően az időtartam 3 hónap és 10 év között változhat. 

 

Nektek van SSD a gépetekben?

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.