Hirdetés

Megállt a fejlődésben - Galaxy Tab 3 10.1 tablet teszt



|

A Samsung látszólag megújította a 10 hüvelykes táblagépét, a burkolat alatt azonban nem sok meglepetés vár minket.

Hirdetés

Tavaly év elején találkoztunk a Galaxy Tab 2 10.1 verziójával és azóta elég sok víz lefolyt a Dunán, hogy izgatottan várhassuk a következő generációs, immár hármassal kezdődő folytatást. Az akkor csak középkategóriásnak értékelt gép mégis sok szempontból jól sikerült és komoly piaci részesedést tudott kiszorítani magának, még népszerűbbé téve ezzel a Tab családot. Azóta viszont változtak a dolgok, főként fejlődött a konkurencia, és persze a vásárlói igények is leginkább ehhez igazodtak. A Tab 3 éppen ezért furcsa mód nem sok technikai újítást kínál első ránézésre, és már a sajtóbejelentés is szokatlanul csöndes és szerény volt a Samsunghoz képest.

 

 

A készüléket kézbe véve rögtön feltűnik, hogy a jelenlegi Galaxy S4 telefon aktuális dizájn jegyeit hordozza magán. Fehér műanyag ház, lekerekített formák, szolíd fémperem, és a szokásos méretű és alakú érintő gombok a kijelző hosszanti oldala alatt. Előrelépés viszont, hogy a Tab 3 jelentősen lefogyott az elődmodellhez képest, körülbelül 80 grammal könnyebb, majdnem 0,2 centivel vékonyabb lett és három valós gombot is kapott. Furcsa mód a technikai paraméterek nem adják vissza azt az érzést, amikor először vesszük kézbe a Tab 3-at. Nagyon könnyűnek hat és meglepő módon ennek ellenére igen masszívnak, nem lehet csavargatni és deformálni, egyszerűen jól meg van építve. A vékony 7,9 milliméteres ház szélén hangerőszabályzót, egy 3,5 milliméteres kis jack aljzatot, microSD kártyaolvasót, sim foglalatot és microUSB portot találunk. A hátulján egy 3 megapixeles kamera kapott helyet, ennek minősége villanófény és touch fókusz hiányában igen gyenge, a 720p-s videókat is lepipálja egy jobb telefon. A gyártó kiadott viszont egy tokot is a gép mellé, amit természetesen plusz pénzért vásárolhatunk meg. Felépítését tekintve hasonlít az iPad Smart Coverhez, szállításhoz viszont érdemes beszerezni, mert alapvetően elég könnyen karcolódik a műanyag borítás.

 

A kijelző nem fejlődött
A 10.1 hüvelykes kijelző az elődhöz képest nem változott, sajnos csak 1280 x 800 pixel felbontást kapunk most is, ami ekkora méretben már elég kevés. Főként azóta, mióta a szemünk a Retina-kijelzővel találkozott, és a Samsung is meglebegtette a HD-nál is nagyobb felbontást kínáló Tab lehetőségét. A 149 PPI a konkurenciához képest tényleg gyengének tűnhet, de általános használatra még így is tökéletesen megfelelő. Nem szép pixelmentesek ugyan a grafikák élei, de kevésbé sas szemű felhasználóknak ez is tökéletesen megteszi. A fényerő viszont rendben van, az automata szenzor is egész jól képes vezérelni. A betekintési szögei korrektek, és mintha nem is tükröződne a kijelző annyira, mint anno a Tab 2 esetében. Az érintés érzékeny panel viszont itt is jól működik, pontosan és gyorsan reagál, kötözködni nehéz lenne vele.

 

 

Szerény hardveres változások
Amennyiben a dizájntól és a fizikai paraméterektől eltekintünk, változásról igazán csak hardver fronton beszélhetünk. A Samsung szakított a korábbi szokásokkal és teljesen Intel alapokra helyezte a gépét. A korábbi két magos, 1 GHz-en ketyegő Texas Instruments OMAP 4430 processzor és PowerVR SGX540-es GPU-t felváltja a szintén két magos, 1,6 GHz-es Intel Atom Z2560-as processzor és a PowerVR SXG544-es grafikus chip. A változás számokban is kifejezhető, AnTuTu Benchmark alatt a korábbi 5052 pont helyett itt már 24 236 pontot mutat a számláló, de a Quadrant tesztprogram is növekedést jelez, itt 2700 pontról 5864 pontra híztak az értékek. Ez igazából gyakorlatban nehezen észrevehető, a Xvid, DivX, WMV, MP4 és az MKV,1080p videók szépen futnak, és viszonylag gyorsan mozog az Android 4.2-es változata is, ami szintén megkapta a Samsung egyedi TouchWiz UI-t. Ami érezhetően gyenge pontja a rendszernek, az nem a processzor, vagy a GPU. A mindössze 1 GB RAM, az, ami már a korábbi modellben is kevésnek tűnt, 2013 vége felé pedig tényleg csekély mennyiség ez, főként hogy nem is áll a gép rendelkezésére az egész. A Full HD-s A 16, vagy 32 GB-os tárhely opció szintén nem változott, szerencsére bővítésre itt is van lehetőség, szokás szerint microSD kártyával.

 

 

Az akkumulátort is módosították a Samsung mérnökei, ami sejthető volt, hiszen a készülék 80 grammos fogyása és karcsúsítása áldozatokkal kellett, hogy járjon. Míg a Tab 2-ben egy 7000 mAh kapacitású aksit találtunk, addig a Tab 3-ban már csak 6800 mAh van. A korábbi modell 2 napig is bírta spórolós üzemmódban, az új változatról kb. hasonló tapasztalataink vannak. Ha nagyon nyúzzuk, akkor egy nap alatt is lemeríthető, ha spórolósan használjuk, közepes fényerővel két napig is bírja töltés nélkül. Szoftver tekintetében itt már nem Android 4.0 Ice Cream Sandwich, hanem Jelly Bean verzió fut a gépen, ennek érdekességeit már jó párszor kiveséztük, erre most nem is térnénk ki külön. Az előre telepített funkciók elég gazdagok, gyakorlatilag mindent megkapunk, amit mostanság a 4.2-vel szerelt Samsung gépekre szokás felpakolni. Extra funkcióként érdemes talán megemlíteni a pislogás érzékelést, ami az előlapi kamerával nyomon követi a tekintetünket és próbálja kitalálni, mikor nézzük a kijelzőt, ezzel is értékes energiát takarítva meg a készülék számára.

 

 

Elég lesz a ráncfelvarrás?
A Tab 3. 10.1 nem hozott túl nagy áttörést, igazából megkérdőjelezhető a léte is. A vásárlóknak a hardveres változások biztosan nem fognak feltűnni, látványos teljesítménynövekedésről mi sem tudunk beszámolni, a kevés RAM pedig itt is visszafogja a gépet. Nem fejlődött a kamera, a háttértár, a kijelző felbontása, nincs 4G, csak HSPA+, viszont kétségtelenül vékonyabb és tetszetősebb lett a ház. Ezt leszámítva egyedül szoftveres verzióban és appokban tud többet az elődnél, amiből hétköznapi használat során profitálhatunk. Elgondolkodtató azonban, hogy 120 ezerért már megkapjuk a gyorsabb, Quad Core rendszerre épülő 10.1 Note-ot, amihez viszont cerka is jár és így rengeteg extra felhasználási mód üti a markunkat. A Tab 10.1 WiFi-vel 110 000 forintért vihető haza, a 3G-s modell pedig 140-150 000 körül, ami túl sok pénz érte. Aki maximalista és nem elégszik meg egy középkategóriás trendi tablettel, az inkább várjon picit, mert közeleg a Galaxy Tab 3 Plus bejelentése, ami 2560 x 1600 felbontású kijelzőt és vélhetően erősebb hardverkörítést fog kínálni.

 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.