Hirdetés

Megateszt: 14 DirectX 10 grafikus kártya



|

Joggal merülhet fel bennünk, hogy – ha még nem tettük meg – érdemes lenne grafikus kártyánkat egy újabb, a jövőre jobban felkészültre cserélni.

Hirdetés

A grafikus kártya számítógépünk egyik legfontosabb alkatrésze. Ezen keresztül jelenik meg a kép, dolgozzunk akár két dimenzióban, Windows alatt, vagy futtassuk épp kedvenc, háromdimenziós játékunkat. A képminőség, a fogyasztás, a zajszint és a játékteljesítmény egyáltalán nem utolsó szempont. A jelenleg kapható termékskála legújabb tagjai a DirectX 10-es bővítők. Bár egyesével már bemutattunk bizonyos példányokat vagy kisebb csoportokat (például AMD Radeon HD középkategória és a komplett DX 10 középkategória), csak mostanra nyílt lehetőségünk a létező típusok mindegyikét tesztelni és összehasonlítani.

 

Első csoportunk a belépőszintű kártyáké. A kategóriát az NVIDIA-nál a GeForce 8400 és 8500, az ATI-nál pedig a Radeon HD2400 sorozat képviseli. Alacsony fogyasztás, mérsékelt teljesítmény és minimális hőtermelés jellemzi ezeket a típusokat. Játékok tekintetében joggal nevezhetjük használhatatlannak őket, lévén, hogy a legújabb szoftverek még átlagos felbontásban és néhány esetben maximálisan lebutítva sem futtathatók velük kimondottan élvezhetően.

 

Elsősorban azoknak a vásárlóknak tudjuk őket ajánlani, akik szeretnék birtokolni a jelenlegi legújabb technológiát, esetleg néha – kipróbálás szintjén – futtatni egy-két újabb játékot, de alapvetően inkább az ár a meghatározó szempontjuk vásárláskor.

 

Második csoportunk a legnépszerűbb: a középkategória. Ezek a grafikus kártyák költséghatékony kompromisszumot jelentenek a legújabb technológiára vágyó, játékokat kedvelő közönségnek. A különböző altípusok erősségeit részletezzük azok számára, akik viszonylag kevés pénzből szeretnének univerzális, modern alrendszert számítógépükbe. Itt elmondhatjuk, hogy nem minden esetben az adott kategória legdrágább modellje bír a legjobb ár-érték aránnyal, ám a teszteredmények mindent elárulnak.

 

A felső kategória a kemény játékosok vadászterülete: ők azok, akik, ha nem is szívesen, de szükségből akár több pénzt is hajlandóak fizetni az élményért. A szórás itt is óriási, 70 ezer forinttól 170 ezerig sokféle típusból válogathatunk. Mint minden csúcskategóriás termékre, ezekre is érvényes a szabály: a teljesítmény lineáris növekedéséhez az ár exponenciális emelkedése társul. Ha a csúcskategóriát választjuk, óriási értékeséssel kell számolnunk: akár fél év alatt is kemény tízezresekkel lesz olcsóbb a típus, cserébe viszont a maximumot kapjuk minden tekintetben. Természetesen ebben a csoportban is vannak buktatók – ezekre minden kártya esetében igyekszünk felhívni a figyelmet.

 

 

Tesztünkben igyekeztünk a jelenlegi átlagfelhasználók igényeit figyelembe venni: régebbi, DirectX 9-es, valamint újabb, DirectX 10-es játékok egyaránt szerepelne. Utóbbiak miatt - úgymond – kénytelenek voltunk Windows Vistát használni. AMD grafikus kártyákhoz a Catalyst 7.9 verzióját, NVIDIA típusokhoz pedig a ForceWare béta-állapotú 163.69-es kiadását használtuk. A Windows Vistából a 32 bites, magyar nyelvű Home Premium alváltozatot telepítettük a tesztgépre.

 

Az elemek összeköttetéséről az Intel P35-alapú ASUS Blitz Extreme gondoskodott, Intel Core 2 Quad QX6850 processzorral, 2 gigabájt Samsung DDR3 memória kíséretében, így nem kell szűk keresztmetszettől tartani.

 

Hat népszerű játékot választottunk ki a mérésekhez: kettő közülük még csak demó változatban létezett a tesztelés időszakában.

A DirectX 10-es mérésekhez a Company of Heroes és a World Of Conflict, míg a DirectX 9-eshez a Colin McRae Rally:Dirt, a S.T.A.L.K.E.R, a Medal of Honor: Airborne, az Enemy Territory: Quake Wars játékokat használtuk.

 

Fontos, hogy a beállításokat a grafikus kártya kategóriájának függvényében választottuk ki, így a különböző kategóriába eső kártyák mérési eredménye nem hasonlítható össze! Nem korlátoztuk a grafikai részleteket a felső kategóriában, azaz mindent a maximumra állítottunk, míg a kisebb kártyák esetében kategóriánként próbálkozással meghatároztunk minimum- és maximumeffekteket (például az élsimítást és egyéb szűrőket) egyaránt – ezek mértéke minden játéknál egyedi volt.

 

Bár sokszor írtunk már a Vistával beköszöntő DirectX 10-ről, a kérdés még mindig jogos: a látható – vagy időnként épphogy nem túl jól látható - különbségeken kívül pontosan miben is tud többet? Arról már értekeztünk, hogy használata a jelenlegi tesztekben gyakran jelentős teljesítménycsökkenéssel jár. A Microsoft által egy időben sokat népszerűsített, DirectX 9 és 10 közötti összehasonlításról a Flight Simulator X alapján kiderült, hogy hamisítvány: valójában nem több, mint egy kikozmetikázott koncepciófestmény.

 

Alaposan utánanézve a részleteknek kiderül, hogy a DirectX 10, valamint az általa bevezetett Shader Model 4.0 inkább a meglévő eljárások finomhangolását és optimalizálását jelenti, mintsem vadonatúj technológiákat. Ez persze számos változtatást igényel hardverszinten. Megszűntek például a külön pixel- és vertexárnyaló egységek: a szükséges számításokat az egyesített, úgynevezett stream processzorok végzik.

 

Tehát a DirectX 10 – bár jóval több lehetőséget ad a programozók kezébe a meglévő képességek jobb kiaknázásával – összességében nem képvisel akkora fejlődésbeli ugrást, amekkorát például a DirectX 8-ról a 9-re történő váltás hozott.

 

Érdekes, hogy megjelenéséhez képest kifejezetten lassan érkeznek az első DirectX 10-et használó játékok.

 

dx10_new_k.jpg

A hírhedt Flight Simulator és a DirectX 10 esete

 

Ennek oka egyebek mellett a Microsoft azon döntése, melynek értelmében ez az alkalmazásprogramozási felület kizárólag a Vistához való, vagyis Windows XP-hez mind a mai napig nem létezik telepítőcsomag. Ennek kereskedelmi indokok mellett más okai is vannak: a DirectX 10 – bár mint említettük, grafikus megjelenítés terén nem jelent akkora előrelépést, mint bizonyos elődei – számos más technológiai újítást tartalmaz. A grafikus mag feladatváltási és memóriakezelési funkcióinak megvalósítása a Windows XP-ben komoly, kernelszintű változtatásokat igényelt volna – a programozók állítása szerint gyakorlatilag Vistára kellett volna átprogramozni.

 

Számos játék kapott utólagos frissítést a DirectX 10 kiaknázására, például a tesztben szereplő Company of Heroes is.

 

 

Gigabyte NX84G256H

 

Bár a 8400GS nem a leggyengébb DirectX 10-kompatibilis NVIDIA grafikus kártya, ennél lejjebb már nem szabad adnunk (a 8300-as kártyák amúgy sem kaphatók, valószínűleg kizárólag a brand PC-t gyártók kapnak belőle). Az NX84G256H a HD2400 Próhoz hasonlóan teljesen egyedi építésű modell, passzív hűtéssel kiegészítve, így tehát gépünkben némán teszi a dolgát. A technikai adatokból hamar kiderül, hogy ez a kártya a már említett HD2400 Pro ellenfele, ráadásul áruk is majdnem megegyezik.

 

 

gf8400gs_k.jpg

 

 

Kimenetek tekintetében ugyanaz a helyzet, mint belépőszintű riválisainál, ám a 8400GS lapkára épülő Gigabyte NX84G256H dobozában is megtalálhatjuk a kiegészítő dobozt, amelyen az S-Video mellett komponens kimenet is található.

 

Bár ugyanannyiba kerül, a 8400GS picivel gyorsabb, mint a HD2400Pro, de ha a HD-videók megjelenítése a cél, akkor az AMD kártyája mindenképpen előnyt élvez.

 

Forgalmazó: Go-Run Kft.

Ár: 14 361 Ft

Web: http://hopp.pcworld.hu/3575

 

 

ASUS EN8500GT Silent/HTP/256M/A

 

Szintén egyedi gyártású, passzív hűtéssel ellátott kártyát kapunk, ha az ASUS EN8500 mellett voksolunk.
Ára alapján joggal hihetnénk, hogy az ASUS EN8500GT a kategória ásza, ám a mérési eredményeket nézve rájövünk, hogy ez bizony nem így van: DirectX 9- és DirectX 10-alkalmazásokban sem képes legyőzni a jóval olcsóbb HD2400 XT-t, sőt a World in Conflictban az AMD kártyája némi előnyre tesz szert.

 

 

gf8500gt_k.jpg

 

 

Történik mindez annak ellenére, hogy az NVIDIA 8500GT memóriavezérlője 128 bites, szemben a 2400 XT-vel, melyen csak 64 bites dolgozik. A kiegyenlített küzdelem oka a memóriák típusában és a memória-, illetve magórajelekben keresendő, ugyanis ebben a tekintetben egyértelműen az ATI-nál van az előny.

 

Az ASUS grafikus kártyák minőségére nem lehet panasz, ám ez most kevésnek bizonyult. A tesztelt 8500GT nem mutat fel olyan extra képességeket vagy kiegészítőket, amelyek alapján azt mondhatnánk, hogy érdemes ezt választanunk a rivális ATI HD2400 XT helyett.

 

Forgalmazó: ASUS Magyarország

Ár: 22 836 Ft

Web: http://hopp.pcworld.hu/3581

 

 

Gigabyte RX24P256H

 

A Gigabyte alapszintű, 256 megabájtos HD2400-as kártyát kínál, amelynek érdekessége, hogy teljesen egyedi felépítésű, tehát nem a referencia NYÁK-ra épül. A passzív Screen-Cooling hűtéssel ellátott vezérlő mérete valójában csalóka, mivel a nagyméretű fekete hűtőborda egy félmagas kártyát takar. Belépőszintű eszköz lévén teljesítményben nem sokat várhatunk tőle, ám ára és fogyasztása egyaránt alacsony, ráadásul megkapjuk a legújabb technológiákat, mint például a DirectX 10-támogatást és a HDCP-másolásvédelemmel ellátott kimenetet.

 

 

hd2400pro_k.jpg

 

 

Sajnos a dobozban nem találtunk DVI–HDMI átalakítót, ezt – sovány vigaszként – egy komponens és S-Video kimenettel ellátott külső doboz váltotta fel, és emellett még DVI és analóg kimenet áll rendelkezésünkre. Amennyiben néha játszani is szeretnénk, érdemes inkább a picit drágább XT-változatot választani, mivel a Pro nem képes megfelelően támogatni ilyen irányú tevékenységünket.

 

Forgalmazó: Cédrus Kft.

Ár: 13 807 Ft

Web: http://hopp.pcworld.hu/3576

 

 

AMD Radeon HD2400 XT

 

Úgy tűnik, a hazai felhasználók már azt megelőzően megfogadták a Gigabyte HD2400 Próval kapcsolatban megfogalmazott jó tanácsunkat, hogy e cikk elkészült volna. Ennek bizonyítéka, hogy nem sikerült AIB (tehát az AMD partnerei, vagyis az MSI vagy az ASUS által gyártott) HD2400 XT kártyát szereznünk, mivel a teszt ideje alatt elérhetetlen volt. Éppen ezért a BBA referenciakártya szerepelt, amely külön nem vásárolható meg, csupán készre szerelt márkás gépekben találkozhatunk vele – ám ettől függetlenül teljes értékű kártyának számít.

 

 

hd2400xt_k.jpg

 

 

A csúcs belépőszintű 2400-as Radeon ára picivel magasabb, mint a Pro változaté, ám teljesítménye határozottan jobb annál, ami a GDDR3 memóriának és az ebből adódó magasabb órajelnek köszönhető. Csodát azonban ne várjunk: ha rendszeresen játszunk, ennél több pénzt kell áldoznunk a cél érdekében.

 

Forgalmazó: -

Ár: 16 000 Ft

Web: http://hopp.pcworld.hu/3585

 

 

MSI NX8600GT-T2D256E-OC/D3

 

Noha középkategóriás modell, az MSI GeForce 8600 GT-je rendkívül jól felszerelt példány. Mint nevéből is sejthető, az NVIDIA GeForce 8600 GT lapkát kapta 256 megabájt memória kíséretében: az OC Edition révén órajelei némiképp magasabbak a gyári, OEM-kártyáéinál. Mint manapság azt már megszokhattuk a számítógép-alkatrészek piacán, itt is óriási hangsúlyt fektetnek a jobb minőségű kondenzátorok alkalmazásának hangsúlyozására, az új alaplapokhoz hasonlóan ugyanis ez a kártya is kizárólag a kiszáradásnak jobban ellenálló, fémkupakos alkatrészekkel készül.

 

 

gf8600gt_oc_k.jpg

 

 

Az MSI termékekhez járó Live Update szolgáltatáson kívül itt is rendelkezésre áll az alaplapokon már megszokott D.O.T. Express, amely beállításaink szerint a játékok futtatása esetén automatikusan megnöveli a kártya órajeleit, ezzel javítva a teljesítményt. Hasznos szolgáltatás még a StarOSD, amely az általunk előre konfigurált szín- és gamma-beállításokra állítja a profilt – mindezt egy könnyen elérhető menüből.

 

Forgalmazó: BestByte

Ár: 33 224 Ft

Web: http://hopp.pcworld.hu/3572

 

 

Gigabyte GV-NX86S256H

 

A GeForce 8600 GTS technikailag tökéletesen megegyezik a GT-vel, órajelei azonban már gyárilag lényegesen magasabbak. Ezúttal a Gigabyte előadásában tekinthetjük meg, ennek minden hasznos velejárójával együtt. A kártya különlegessége a gigantikus, eloxált alumínium hűtőborda, amelyre még ventilátor sem szükséges a működéshez – ám itt hívnánk fel minden lelkes tuningoló figyelmét, hogy a speciális tervezésű eszköz csak gépházba beszerelve, megfelelő szellőzéssel együtt dolgozik igazán hatékonyan. Fedetlen tesztkonfigurációnkban a „Silent-Pipe 3” hamar átforrósodott, és bár ez a működésben semmilyen fennakadást nem okozott, jobbnak láttuk ezt külön kiemelni.

 

 

gf8600gts_k.jpg

 

 

Kissé szomorú, hogy fejlesztései ellenére a Gigabyte semmilyen speciális szoftvert nem mellékel a kártyához – legfeljebb egy-egy nevesebb játékot találhatunk a meghajtóprogramokat tartalmazó CD mellett. Mindazonáltal egyedi hűtése okán külön dicséretet érdemel.

 

Forgalmazó: Go-Run

Ár: 44 022 Ft

Web: http://hopp.pcworld.hu/3574

 

 

Sapphire HD2600 Pro DDR2 256 MB

 

Minthogy az AMD HD2600 Pro grafikus vezérlők kétfajta (DDR2 és GDDR3) memóriával kerülnek forgalomba, ezért vásárlásnál érdemes odafigyelni arra, hogy melyiket is választjuk. Ez a Sapphire kínálatára is igaz, hiszen a gyártó mindkét memóriatípussal készít HD2600 Pro kártyákat, így érdemes különösen körültekintőnek lenni. Az árkülönbség ugyan nem különösebben jelentős, de előnyünkre válhat, ha tisztában vagyunk a teljesítménybeli eltérésekkel.

 

 

hd2600pro_ddr2_k.jpg

 

 

Már első ránézésre feltűnik, hogy egy középkategóriás kártyával van dolgunk, erről a dupla DVI és az aktív hűtés árulkodik. Ami a grafikai részletességet illeti, a HD2600 Pro esetében már kedvenc játékainknál is feljebb léphetünk egy fokkal, de nem árt okosan beosztani a kártya erőforrásait. Nem szabad megfeledkezni arról, hogy a DDR2 memóriával felvértezett HD2600 Pro változat még csak a középkategória legalsó szintje, amely alacsony órajelekkel párosul, ez pedig markánsan tükröződik a teljesítményben.

 

Forgalmazó: BestByte

Ár: 22 047 Ft

Web: http://hopp.pcworld.hu/3582

 

 

MSI RX2600 Pro T2D256EZ/D3 DDR3

 

A középkategória folytatásában a szintén AMD HD2600 Pro lapkakészletre épülő DDR3 memóriával felszerelt MSI RX2600 Prót vettük górcső alá. A kártyán található hőcsöves passzív hűtés helypazarló, de ez nem róható fel valós hátrányként, mivel ugyanez a kártya megvásárolható aktív hűtéssel is – bár tegyük hozzá, hogy a passzív változat némi plusz helyigény fejében némán és hatékonyan végzi a dolgát.
Amint az a teszteredmények alapján jól látható, a GDDR3 többletórajele nem hoz jelentős változást a DDR2-höz képest, és minekutána árban sincs túlságosan nagy különbség a két kártya között, így szinte mindegy is, melyiket választjuk.

 

 

hd2600pro_ddr3_k.jpg

 

 

Érdekes módon ehhez sem jár DVI–HDMI átalakító, annak ellenére, hogy egy középkategóriás kártyánál ez már elvárható lenne – főleg annak tükrében, hogy ez utólag már nem is szerezhető be, mivel nem egyezik meg a kereskedelmi forgalomban kapható szabványos DVI–HDMI átalakítókkal.

 

Forgalmazó: BestByte

Ár: 24 000 Ft

Web: http://hopp.pcworld.hu/3573

 

 

ASUS EAH2600XT D4/HTD/256M/A

 

Az ASUS megalkotta az igényesség mintapéldáját – már ami a középkategóriás kártyák minőségét illeti. Hatalmas, ízléses csomagolás, amely minden szükséges kiegészítőt magában foglal (DVI–HDMI átalakító, DVI–analóg átalakító, komponens kábel, belső CrossFire összekötő kábel), bónuszként pedig egy műbőr DVD-tokot is kapunk. A dobozban egy referenciakártya található ASUS feliratú referenciahűtővel, egyéni extra megoldásokra tehát nemigen számíthatunk. A D4 feliratú kártya az erősebb, GDDR4 típusú memóriával szerelt XT változatot takarja, ez pedig körülbelül 6000 forinttal kóstál többet, mint a sima EAH2600XT/HTD típus.

 

 

hd2600xt_ddr4_k.jpg

 

 

Ám ez a pluszkiadás nem feltétlenül éri meg! Tesztünkben ugyan nem található GDDR3 memóriával szerelt 2600XT, ám a tapasztalatok azt mutatják, hogy a teljesítménybeli különbség maximum 3-4 százalék a GDDR4 javára, ráadásul a tuningkedvelőknek a GDDR3 tartogathat még némi többletteljesítményt.

 

Forgalmazó: ASUS Magyarország

Ár: 36 000 Ft

Web: http://hopp.pcworld.hu/3579

 

 

BFG 8800 GTS OC 320 MB

 

Saját mottója szerint a BFG „a játékosok választása”, és ennek az állításnak a gyárilag tuningolt GeForce 8800 GTS 320 is igyekszik megfelelni. Mind a memória, mind a mag órajele kissé magasabb a gyárinál – továbbá maga a grafikus kártya is látványos, így plexi oldallappal felszerelt házakban ugyancsak jól mutat.

 

 

gf8800gts_320_oc_k.jpg

 

 

Kategóriájához képest kellemes árfekvésével, csendes, de hatékony hűtésével, valamint remek teljesítményével kiváló kompromisszum lehet azok számára, akik nem szívesen áldoznának százezer forint feletti összeget grafikus kártyára, és pénzükért a lehető legjobbat szeretnék kapni. A referenciakártyára épülő BFG jó választás lehet azoknak, akik esetleg még moziznának is, hiszen az ehhez szükséges HDCP-támogatással kiegészített HDMI-kimenet ennél a terméknél adott.

 

Forgalmazó: OHS

Ár: 94 380 Ft

Web: http://hopp.pcworld.hu/3578

 

 

ASUS EN8800GTS/HTDP/640M/A

 

Az ASUS mindig is azok közé a gyártók közé tartozott, amelyek szeretik vásárlóikat extrák sokaságával kényeztetni. Nincs ez másképp a 8800 GTS 640 esetében sem: a kártyához a GTI Racing nevű, kevésbé ismert játék mellé megkapjuk a kifejezetten neves és népszerű Ghost Recont is. Ha ismerőseinknek rögtön pontos teszteredményekkel együtt szeretnénk elújságolni a kártya megvásárlását, kényelmesen megtehetjük, hiszen mindezek mellett még a 3Dmark06-ot is ajándékba adják, természetesen teljes verzióban.

 

 

gf8800gts_640_k.jpg

 

 

Az ASUS-nak számos olyan segédprogramja van, amelyet előszeretettel mellékel játékosokat célzó termékei mellé: ilyen a GameFace messenger, a GameLive Show, valamint a GameReplay. Ha aggódunk lakásunk biztonsága miatt, hasznunkra válhat a Video Security Online, amely webkameránk segítségével betekintést enged bármely más, internetre csatlakoztatott számítógépről. Végezetül pedig ott van az OnScreenDisplay, amellyel a monitor beállításait változtathatjuk, akár játék közben is.

 

Forgalmazó: ASUS Magyarország

Ár: 108 636 Ft

Web: http://hopp.pcworld.hu/3580

 

 

BFG 8800 GTX OC

 

A BFG minden keze ügyébe kerülő kártyát tuningol: így tett az Ultra megjelenéséig zászlóshajói címmel rendelkező GeForce 8800 GTX-szel is. Csakúgy, mint az általunk is tesztelt GeForce 8800 GTS 320 esetében, itt is megnövelték a mag és a memória órajeleit, némi pluszteljesítményt sajtolva ki az amúgy sem éppen lassú grafikus kártyából. A felszereltség bősége és színvonala egy az egyben megegyezik a BFG 8800 GTS 320 OC típuséval, és ahhoz a termékhez hasonlóan ez is referenciamegoldásokra épül.

 

 

gf8800gtx_oc_k.jpg

 

 

Némi vigaszt ad az áttervezett tápellátó áramkör, amelynek köszönhetően a tuningra éhes felhasználók az egekig tornázhatják az órajeleket – bár ennyi pénzért ezt már jogosan el is várhatják. A pluszköltségeket leginkább az ár-érték arány sínyli meg, hiszen mint említettük, gyakorlatilag semmit nem mellékelnek a dobozban. Valamelyest indokolja a gyártó hozzáállását, hogy sokan vannak, akik többre értékelnek egy ruhadarabot, mint egy egyedi fejlesztésű tuningszoftvert.

 

Forgalmazó: BestByte

Ár: 143 748 Ft

Web: http://hopp.pcworld.hu/3577

 

 


Gainward Bliss 8800 Ultra

 

Megjelenése óta a GeForce 8800 Ultra semmit nem vesztett vérmességéből. A szaksajtó belső körökben joggal nevezi „Schwartzenegger Edition”-nek, hiszen az eszköz már puszta fizikai kiterjedésében is bármilyen konkurenciát lesöpör a pályáról. De félretéve a cinizmust, valóban érdemes komolyan venni a kártyát, hiszen jelenleg a leggyorsabb, amit csak pénzért megvásárolhatunk. Érdekesség, hogy fogyasztása egyáltalán nem vészes, ha mondjuk a Radeon HD2900 XT-vel hasonlítjuk össze.

 

 

gf8800ultra_k.jpg

 

 

Az pedig már csak hab a tortán, hogy a gigantikus méretű, jól tervezett hűtőrendszernek köszönhetően teljes terhelés alatt sem csap hallható zajt a kártya. A Gainward – bár neves gyártó – gyakorlatilag semmilyen extrát nem ad termékéhez. Persze nem mintha ez a teljesítmény nem lenne elég ahhoz, hogy az egyéb igényeket elfeledtessék az emberrel. Ár-érték arányban ugyan szinte utolsó, de teljesítményben mindenképpen egyértelmű győztes az NVIDIA legnagyobbja.

 

Forgalmazó: Mercury

Ár: 162 990 Ft

Web: http://hopp.pcworld.hu/3583

 

 

HIS H290XT512DV-R

 

Tesztünkben a HIS a kapható legerősebb ATI lapkakészlettel szerelt kártyájával képviselteti magát – olvasóink számára ismerős is lehet, hiszen nem sokkal ezelőtt szerepelt újságunk hasábjain. A legerősebb Radeon HD specifikációi és teljesítménye jól ismert – a HIS megoldása azonban különleges. Bár látszólag megegyezik a referenciakártyákkal, a mérnökök némiképp átdolgozták azt, és nem csak a matricát ragasztották fel a ventilátorra.

 

 

hd2900xt_k.jpg

 

 

Ennek köszönhetően sikerült kiiktatni a HD2900 XT talán egyik legszembetűnőbb problémáját: az üresjárat közben is fel-felvonyító, játék közben pedig egyenesen ordító ventilátort. A mellékletek átlagosnak tekinthetők: a CyberLink csomag mellé egy Valve Black Box kupont kapunk. Hála az AMD megoldásának, itt nincs szükség külön kiegészítőkre, a beépített rendszernek köszönhetően a kártya HDMI-kimenetén közvetlenül tud hangsávot továbbítani a rá kötött eszköz felé.

 

Forgalmazó: Mercury Magyarország Kft.

Ár: 95 900 Ft

Web: http://hopp.pcworld.hu/3584

 

 

Mesésen szép és áttekinthetetlen grafikonok helyett egy komplett táblázatban adjuk meg a teszeredményeket, melyet a képre kattintva érhetnek el. Mégegyszer felhívnánk a figyelmet, hogy a különböző kategóriákban mért eredmények az eltérő megjelenítési beállítások miatt nem hasonlíthatók össze!

 

 

vga_chart_all_1_k.jpg

 

Teszteredményekért klikk a képre!

 

Tesztünkben egyértelműen a Gainward Bliss 8800 Ultra volt a leggyorsabb, így joggal viseli ezt a megtisztelő címet – majdnem 170 ezer forintos vételára azonban nyomban elgondolkodtatja bármelyik potenciális vásárlót. Ez pedig még akkor is igaz, ha ezért az árért kétségtelenül a jelenlegi legjobbat kapjuk. Iszonyú erő lakozik a kártyában, amely remélhetőleg még sokáig elég lesz, ám ne feledjük, hogy amennyiben ezt a modellt választjuk, óhatatlanul számolnunk kell a gyors értékcsökkenéssel. Az is kérdéses továbbá, hogy mikor érkezik az ATI/AMD válasza a nagy rivális kihívására – már ha érkezik egyáltalán. A legjobb felszereltség díját vitathatatlanul az ASUS EN8800GTS/HTDP/640M/A érdemelte ki, hála a teljes játékprogramoknak (GTI Racing és Ghost Recon), valamint az igen remek, egyedi szoftverkörítésnek.

 

Technológiai díjunkat ismét (ahogy már egy korábbi tesztünkben is) a Gigabyte NX86S256H zsebelte be a hőcsövekkel megtámogatott Silent-Pipe III passzív hűtésének köszönhetően. Fontos azonban megemlítenünk, hogy a passzív rendszerek csak abban az esetben hatékonyak, ha kellő szellőzést biztosítunk számukra a számítógépházban, mert szinte kivétel nélkül hajlamosak túlmelegedni. Ennek megfelelően a Silent-Pipe III rendszer is igényel némi légáramlatot, különben képes lehet olyannyira felforrósodni, hogy megégeti a kezünket, ha hozzáérünk – legyünk tehát körültekintők, ha a ventilátorok kiiktatásával igyekszünk csendesíteni.

 

Ajánlott díjunkat a referencia AMD Radeon 2400XT kapta ugyan, de számos gyártó kínálatában megtalálhatjuk ezt a kártyát 16 ezer forint körüli vételáron, ugyanezzel a teljesítménnyel. Ez az összeg igen jutányosnak tekinthető a kapott sebességért és funkciókért. Belépőszinten semmiképp sem érdemes lejjebb adni, hiszen e szint alatt teljesen értelmét veszti a DirectX 10-támogatás, mert az ezt igénylő programok egyáltalán nem lesznek képesek élvezhetően futni.

 

Tesztgyőztes díjunkat az MSI NX8600GT-T2D256E-OC/D3 nyerte, amely ára és felszereltsége mellett teljesítményével is kivívta elismerésünket. A gyárilag feltuningolt órajelű kártya képes volt lépést tartani – sőt néhány tesztben megelőzni – a jóval drágább (nem mellékesen technológiai díjjal jutalmazott) Gigabyte 8600GTS modellt – márpedig ebben a kategóriában ez igencsak dicséretre méltó teljesítmény. A 33 000 forintos bruttó végfelhasználói vételár igazán nem sokallható. Ha játszani szeretnénk, ezért az összegért egy olyan kártyát kapunk, amellyel a régebbi és újabb játékokat egyaránt futtathatjuk – ha nem is mindig maximális felbontásban és részletességben, de mindenképpen élvezhető minőségben.

 

Mindenki számára elérhető közelségbe kerültek a DirectX 10 grafikus kártyák. Legyen szó belépő-, közép- vagy felső kategóriáról, bárki megtalálhatja az ízlésének megfelelő modellt, amelyért már nem sajnálja kiadni a szóban forgó összeget. Jelen pillanatban – még jó fél évig – modellfrissítés nem várható, ezért most még megéri fejleszteni, és a vásárlásnál elfelejteni a régebbi típusokat, melyek csak az előző DirectX-változatokat képesek kezelni.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.