Hirdetés

Megérkeztek a hetedik generációs Intel CPU-k!

|

Épp, hogy csak terjedni kezdtek a Skylake processzorok, máris itt a folytatás, a Kaby Lake. Az Intel hetedik generációs platformja tartogat néhány meglepetést, de nem mindegyik kellemes - mindent kiderítettünk.

Hirdetés

Amikor kihagy egy fejlesztési ütemet az Intel, sokan a halálhírét keltik, hogy nem bírja az ARM-nyomását és a PC-s iparág hanyatlását. Amikor azonban tartja a lépést és egy évvel az előző, végfelhasználóknak szánt processzorgeneráció után máris piacra dobja a következő családot, arról lehet hallani, hogy feleslegesen siet az Intel és minek ez a kapkodás, illetve hogy az Office így is jól fut a 2001-es PC-n, minek még egy új platform. A Kaby Lake a Skylake-generációt váltja, de ez a váltás nem lesz túl agresszív és gyors, látványos pedig leginkább a mobil gépeknél lesz. Megmutatjuk, miért.


Hirdetés


Intel Kaby Lake CPU start

A tik-tak fejlesztési stratégiától elszakadva a Kaby Lake inkább egy frissített generációnak tekinthető, nem az alapoktól újraépített forradalmi chipnek. A 14 nm-es gyártástechnológia még mindig fejlettnek számít, ráadásul bejáratott, így kevés a selejt CPU, ami az árak alacsonyan tartásához és az alacsony fogyasztású modellekhez fontos. A microarchitektúra a Skylake-ből érkezett, de természetesen több ponton is javított rajta az Intel. Itt ezúttal egészen apró ráncfelvarrásokra kell gondolni, az egyedüli komolyabb átalakítás a GPU-t érintette.A processzornál a Broadwell-E-nél debütált Turbo Boost Max 3.0 technológiát nem kapjuk meg, bár ez inkább a professzionális felhasználóknál fontos funkció. Helyette azonban egy agresszívebb Turbo Boost dinamikus órajel-szabályzás érkezik az új processzorokkal, amit egy nagyon fontos technológia, a Speed Shift egészít ki. Ez már a Skylake-nél is elérhető volt, de nem minden esetben van aktiválva. A Speed Shift segítségével az eddigi kb. 100 ms-s sebességváltás 5-15 ms-ra rövidül, vagyis amikor egy-egy magra terhelés érkezik és szükség van a nagyobb teljesítményre, nem kell 40-100 ms-t várni a felgyorsulásra, a Kaby Lake processzorok kb. 5 ms alatt az alap 500 MHz-ről 3 GHz-re gyorsulnak, majd még 10 ms alatt a 3500 MHz-es Turbo Boost végsebességet is képesek elérni. Ennek az eredménye még gyorsabb programindítás, rövidebb reakcióidő, érzésre is gyorsabb gép.A másik, fontos újdonság a grafikus chipben keresendő, ám ezúttal nem a 3-4× erősebb 3D-modullal hitegetnek, hanem egy mindenki számára hasznos fejlesztést kapunk. Persze ez nem jelenti azt, hogy nem lett jobb a hetedik generációs Intel HD Graphics, de azért játékra még mindig csak mérsékelten ajánlható.Az iGPU igazi újdonsága az újratervezett videolejátszó modul. A Skylake már hardveresen támogatta a 1080p HEVC kodekkel tömörített videók lejátszását, a hetedik generációs Kaby Lake azonban már a 10 bites, 4k-felbontású, HEVC-kodek kódolását és dekódolását is támogatja, emellett pedig a VP9 hardveres támogatása is megjelent. Ezek fontos újdonságok és a kijelzők, illetve videók felbontásának növekedésével egyre nagyobb szükség is van rá. A hardveres támogatással a processzorterhelés alacsonyan tartható, így a fogyasztás is alig növekszik, vagyis még a 4K-s videók lejátszásakor is maximális, az eddigieknél nagyságrendekkel jobb üzemidőt kapunk.Kevés processzor

A negyedik negyedévben, vagyis a karácsonyi szezonban több mint százféle Kaby Lake gép érkezése várható, ami hatalmas szám. Az Intel főleg 2in1 hibridekre, notebookokra számít, méghozzá az ultrabook-kategóriában. A Kaby Lake-generációs ugyanis mindössze hatféle processzorral indít, és mind 4,5-15 wattos modellek. Az erősebb, négymagos, gyors mobil processzorok csak januárban érkeznek, ezek a gamer notebookokban hoznak majd előrelépést. Az Iris HD Graphics GPU-val szerelt modellekre is várnunk kell még félévet, ahogy az asztali gépekbe szánt Kaby Lake processzorok sem érkeznek meg ennél előbb.Mit hiányolunk?

A Kaby Lake frissített felépítése tetszik, de mi azért ennél egy kicsit több újdonságnak jobban örültünk volna. Ezek között ott van a kétmagos felépítés elhagyása, hogy minden CPU négymagos legyen végre, ahogy a jelentősen erősebb GPU sem ártana már. Nagyon örültünk volna annak, ha végre minden Intel CPU kap lapkára integrált RAM-ot, amit a CPU és a GPU egyaránt felhasználhat (eDRAM, ahogy az Iris Pro iGPU-knál) és a DDR4-vezérlő is léphetett volna feljebb, mondjuk DDR4-2666/2800/3200 szabványra. Egy kis chipkészlet-frissítés sem ártana. Mondjuk integrált Thunderbolt 3 vezérlő illene már minden gépbe, mint az egyik legjobban eltalált csatlakozószabvány.

Komolyabban érdekel az IT? Informatikai, infokommunikációs döntéshozóknak szóló híreinket és elemzéseinket itt találod.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://pcworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.