Hirdetés

Megérkeztek a hetedik generációs Intel CPU-k!



|

Épp, hogy csak terjedni kezdtek a Skylake processzorok, máris itt a folytatás, a Kaby Lake. Az Intel hetedik generációs platformja tartogat néhány meglepetést, de nem mindegyik kellemes - mindent kiderítettünk.

Hirdetés

Amikor kihagy egy fejlesztési ütemet az Intel, sokan a halálhírét keltik, hogy nem bírja az ARM-nyomását és a PC-s iparág hanyatlását. Amikor azonban tartja a lépést és egy évvel az előző, végfelhasználóknak szánt processzorgeneráció után máris piacra dobja a következő családot, arról lehet hallani, hogy feleslegesen siet az Intel és minek ez a kapkodás, illetve hogy az Office így is jól fut a 2001-es PC-n, minek még egy új platform. A Kaby Lake a Skylake-generációt váltja, de ez a váltás nem lesz túl agresszív és gyors, látványos pedig leginkább a mobil gépeknél lesz. Megmutatjuk, miért.


Hirdetés


Intel Kaby Lake CPU start

A tik-tak fejlesztési stratégiától elszakadva a Kaby Lake inkább egy frissített generációnak tekinthető, nem az alapoktól újraépített forradalmi chipnek. A 14 nm-es gyártástechnológia még mindig fejlettnek számít, ráadásul bejáratott, így kevés a selejt CPU, ami az árak alacsonyan tartásához és az alacsony fogyasztású modellekhez fontos. A microarchitektúra a Skylake-ből érkezett, de természetesen több ponton is javított rajta az Intel. Itt ezúttal egészen apró ráncfelvarrásokra kell gondolni, az egyedüli komolyabb átalakítás a GPU-t érintette.



A processzornál a Broadwell-E-nél debütált Turbo Boost Max 3.0 technológiát nem kapjuk meg, bár ez inkább a professzionális felhasználóknál fontos funkció. Helyette azonban egy agresszívebb Turbo Boost dinamikus órajel-szabályzás érkezik az új processzorokkal, amit egy nagyon fontos technológia, a Speed Shift egészít ki. Ez már a Skylake-nél is elérhető volt, de nem minden esetben van aktiválva. A Speed Shift segítségével az eddigi kb. 100 ms-s sebességváltás 5-15 ms-ra rövidül, vagyis amikor egy-egy magra terhelés érkezik és szükség van a nagyobb teljesítményre, nem kell 40-100 ms-t várni a felgyorsulásra, a Kaby Lake processzorok kb. 5 ms alatt az alap 500 MHz-ről 3 GHz-re gyorsulnak, majd még 10 ms alatt a 3500 MHz-es Turbo Boost végsebességet is képesek elérni. Ennek az eredménye még gyorsabb programindítás, rövidebb reakcióidő, érzésre is gyorsabb gép.



A másik, fontos újdonság a grafikus chipben keresendő, ám ezúttal nem a 3-4× erősebb 3D-modullal hitegetnek, hanem egy mindenki számára hasznos fejlesztést kapunk. Persze ez nem jelenti azt, hogy nem lett jobb a hetedik generációs Intel HD Graphics, de azért játékra még mindig csak mérsékelten ajánlható.



Az iGPU igazi újdonsága az újratervezett videolejátszó modul. A Skylake már hardveresen támogatta a 1080p HEVC kodekkel tömörített videók lejátszását, a hetedik generációs Kaby Lake azonban már a 10 bites, 4k-felbontású, HEVC-kodek kódolását és dekódolását is támogatja, emellett pedig a VP9 hardveres támogatása is megjelent. Ezek fontos újdonságok és a kijelzők, illetve videók felbontásának növekedésével egyre nagyobb szükség is van rá. A hardveres támogatással a processzorterhelés alacsonyan tartható, így a fogyasztás is alig növekszik, vagyis még a 4K-s videók lejátszásakor is maximális, az eddigieknél nagyságrendekkel jobb üzemidőt kapunk.



Kevés processzor

A negyedik negyedévben, vagyis a karácsonyi szezonban több mint százféle Kaby Lake gép érkezése várható, ami hatalmas szám. Az Intel főleg 2in1 hibridekre, notebookokra számít, méghozzá az ultrabook-kategóriában. A Kaby Lake-generációs ugyanis mindössze hatféle processzorral indít, és mind 4,5-15 wattos modellek. Az erősebb, négymagos, gyors mobil processzorok csak januárban érkeznek, ezek a gamer notebookokban hoznak majd előrelépést. Az Iris HD Graphics GPU-val szerelt modellekre is várnunk kell még félévet, ahogy az asztali gépekbe szánt Kaby Lake processzorok sem érkeznek meg ennél előbb.



Mit hiányolunk?

A Kaby Lake frissített felépítése tetszik, de mi azért ennél egy kicsit több újdonságnak jobban örültünk volna. Ezek között ott van a kétmagos felépítés elhagyása, hogy minden CPU négymagos legyen végre, ahogy a jelentősen erősebb GPU sem ártana már. Nagyon örültünk volna annak, ha végre minden Intel CPU kap lapkára integrált RAM-ot, amit a CPU és a GPU egyaránt felhasználhat (eDRAM, ahogy az Iris Pro iGPU-knál) és a DDR4-vezérlő is léphetett volna feljebb, mondjuk DDR4-2666/2800/3200 szabványra. Egy kis chipkészlet-frissítés sem ártana. Mondjuk integrált Thunderbolt 3 vezérlő illene már minden gépbe, mint az egyik legjobban eltalált csatlakozószabvány.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.