Hirdetés

Megfizethető biztonság a kulcstartón



|

Sokan használunk USB flash meghajtót, de a legritkább esetben vesszük a fáradságot, hogy megvédjük privát adatainkat. Pedig ez létfontosságú is lehet.

Hirdetés

Könnyen gondoskodhatnánk adataink védelméről, e célra fizetős és ingyenes alkalmazások is rendelkezésre állnak. Az ingyenesek között találunk ipari alaposságú megoldásokat is (pl. TrueCrypt), ám ezek nem hozzák a felhőtlen, egy-két gombnyomásos biztonságot. Legjobban akkor járunk, ha meghajtónk eleve nem használható titkosítás nélkül, illetve a mellékelt szoftver azonnal elindul és gondoskodik a be- és kikódolásról.

Tesztünkben főként olyan meghajtókat listázunk, melyek hardveres titkosítást alkalmaznak. Ezt nem pusztán sznobizmusból tesszük, csak egy ok arra, hogy ezek automatikusan a felhasználó elé tolják a felületet (legyen az egy PIN billentyűzet a meghajtón vagy egy automatikusan induló szoftver). Az sem mellékes, hogy a hardver leveszi a nem épp egyszerű titkosítási munka terheit a gép processzoráról, így gyorsabban zajlanak a műveletek. A hardverbe égetett algoritmus ráadásul nem játszható ki szoftversérülékenységek révén, nem kell meghajtóprogramot vagy szoftvert telepíteni hozzá, ugyanakkor nem is lehet általában javítást eszközölni rajta. Emiatt sajnos már több esetben előfordult, hogy a gyakorlatilag feltörhetetlen AES-256-os titkosítást alkalmazó meghajtók beléptető rendszerében maradt hibát kihasználva jutottak illetéktelenek az adatokhoz. Választás előtt érdemes ezért az interneten ellenőrizni, hogy a kiszemelt meghajtóban nem találtak-e már ilyen biztonsági rést.


Freecom Data Bar Secure 


A szokásosnál rövidebb a Data Bar Secure háza, melybe visszacsúsztathatjuk az USB csatlakozót, ha épp szállítani szeretnénk. Ezüst műanyag burkolata letisztult stílusú, ami nem is baj, ahogy az sem jelent problémát, hogy semmiféle zavaróan villogó LED-del nem látták el a készüléket.

A mellékelt, külön virtuális CD-meghajtóként megjelenő Secure alkalmazás első dolga, hogy kérjen tőlünk egy jelszót, ami alapján titkosíthatja a Data Bar tartalmát. A művelettel hamar végzünk, a szoftver közben észrevétlenül felkúszik a rendszertálcára, és ott egy ikont hoz létre. Itt is kérhetjük a leválasztást és azt, hogy kijelentkezéskor figyelmeztessen a program arra, hogy ne felejtsük el magunkkal vinni a kis meghajtót. A Freecom előnye, hogy egyszerűen és könnyen használható, ugyanis szoftverét honosították. Ugyanakkor nem ad tippeket a jelszóhoz és nem is tartja kordában a jelszókészítés folyamatát, nagyon buta kombinációt is elfogad. Sebességét tekintve a középmezőnybe sorolhattuk a Freecom meghajtót, nem egy kapkodó darab, de nem is idegesítően lassú. Árát tekintve kicsit a mezőny fölé lő, és csak Windows XP (az újabb kiadások) alatt megy, ugyanakkor honosított felülete egyszerűen használható.


Kingston Data Traveler Locker+ -


Erős fémpánt alkotja a Data Traveler Locker+ külső burkolatát, ebbe hajtható bele bicskapengeként a műanyag burkolatú meghajtó. Működését, aktivitását egy kis kék LED jelzi, ennek fényét a burkolat résén keresztül átengedhetjük vagy a pántot kissé elfordítva blokkolhatjuk is, ha zavarónak találjuk. Egyébiránt a megjelenésén nem látszik, hogy valószínűleg szupertitkos adatokat hordozunk rajta, átlagos pendrive benyomását kelti. Persze nem az, hiszen az adatokat 256 bites AES titkosítás védi, a kódolást pedig a hardver végzi, és maga a vas is elég kemény, 0 és 60 fok között üzemeltethető, tárolni pedig -20 és 85 fok között lehet.

Ugyancsak USB 2.0 interfésszel rendelkezik a Locker+, de azt nagyon jól optimalizáltan használja pufferelt olvasáskor, maximálisan kitolva a teljesítményt – látszólag – az interfész teljesítménykeretein túlra. Hardveres titkosítást alkalmaz, ami leveszi a terhet a CPU válláról. A mellékelt szoftver a szokásos módon, emulált CD-meghajtóról startol, telepítés nélkül, tálcaalkalmazásként érhető el, kompatibilis Windows és Mac rendszerekkel is. A régebbi verziókban lehetőség volt a titkosított és szabadon elérhető partíciók arányának változtatására, erre itt nem találtunk semmilyen eszközt. Ha elhagynánk a kis készüléket és valaki megtalálja, legfeljebb 10-szer próbálkozhat, utána a meghajtó törli a rajta lévő adatokat.



Tartósság tekintetében jó jel a Kingston 5 éves garanciája, amiért nem kell extrát fizetnünk. A Locker+ fajlagos, 1 gigabájtra jutó ár tekintetében nagyon is versenyképes (8 GB-os változatban még olcsóbb is a versenytársaknál), gyors és minden tekintetben megfelel a személyi biztonsági elvárásoknak, nagyon jó választás.


Corsair Padlock 2


Igazi űreszköznek hat a Corsair Padlock 2, mivel egy hatgombos PIN billentyűzet is helyet kapott rajta: öt gomb szolgál a számok bevitelére (mindegyik gombhoz két számjegy tartozik), és az utolsó gomb az „Enter”. A Corsair célja ezzel nem az, hogy a gombmániás felhasználók elégedettek legyenek, hanem hogy meghajtóprogram nélkül, kívülről kezelhessük a készüléket, bármilyen operációs rendszerrel dolgozzunk is. A szükségszerűen tisztán numerikus titkosítókódot tehát nyomkodással adhatjuk meg, a beépített telep révén nem csatlakoztatott állapotban is, aminek előnye, hogy így kényelmesebb, és közben mechanikailag nem terheljük az USB portot. Sajnos a nyomógombok, valamint egy zöld és egy piros állapotjelző mellett még egy orbitális fényerővel villogó kék LED is elfért a gumírozott hatású burkolaton. A gyártó nyakba akasztáshoz szíjat és USB hosszabbító kábelt mellékel.

Titkosítatlan állapotban is használható a Padlock 2, de akár rejtetjük vele adatainkat, akár nem, meglehetősen lomha működésre számíthatunk, a 13,5 MB/s írási sebesség teljesítmény szempontjából a mezőny végére száműzte az amúgy igen érdekes készüléket. A 4-10 jegyű PIN-kód és a hardveres AES-256 titkosítás személyi alkalmazásra elégséges szintű védelmet ad, és a gumiszerű burkolat is eléggé nyúzhatónak tűnik. Ugyanakkor semmiféle használati utasítást nem találtunk a csomagban (a kézikönyv letölthető a termékoldalról), és bizony a nélkül gyakorlottabbak sem könnyen boldogulnak – főleg nem gyorsan, mert a hibásnak ítélt próbálkozások 2 percre zárolják a készüléket. Ugyan a titkosítás gyakorlatilag feltörhetetlen, de maga a rendszer nem az, a meghajtó szétszerelésével és némi munkával kikerülhető a PIN-védelem és illetéktelenek is hozzájuthatnak az adatokhoz (hopp.pcworld.hu/8790). Ha egzotikus operációs rendszerünk van, akkor számításba vehetjük a Padlock 2-t, ugyanakkor számolnunk kell átlag feletti árával, a kezelés kényelmetlenségével, illetve a védelem korlátaival. 


Hama „Snooty" FlashPen


Zöld, szálcsiszolt alumínium burkolat védi a Snootyt és kicsúsztatható csatlakozóját; a működést egy kék LED jelzi, átvilágítva a termék emblémáját. Stílusosan néz ki a stick, és nincsenek idegesítően nagy vállai sem, ami akadályoztatná a szomszéd meghajtók csatlakoztatását. Élénk színe jól jön, ha nem szúrnánk ki első pillantásra, hol is hagytuk.

Névlegesen 15 MB/s sebességet ígér a gyártó, de azt már nem részletezi, hogy ez írásra vagy olvasásra vonatkozik. Tapasztalataink szerint olvasáskor bőven hozza az ígért szintet (kb. 21 MB/s), de íráskor kicsit gyenge, legfeljebb 7,1 MB/s-mal dolgozik.

Két partíciót helyeztek el gyárilag a Snootyn, egy minimális területen található a PDF formátumú kezelési útmutató, míg a 8 GB kapacitás érdemi része adja az adatterületet. Ide felmásolták az iStar hordozható alkalmazást, ennek segítségével lehet menedzselni a hardvert és formázással felosztani a stick kapacitását az első (csak olvasható) és a második partíció között. Titkosíthatjuk az adatterületet saját jelszóval, és a PC zárolására is tudjuk használni a Hama versenyzőt, ekkor megadott ideig nem lesz hozzáférhető a PC a jelszó ismerete nélkül.

Adatainkat nem őrzi hardveres védelem, viszont a szoftveres röptitkosítás működik. A Hama „Snooty” az egyik legolcsóbb titkosítható pendrive, de tapasztalataink szerint Mac OS X alatt nem használható.


Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.