Hirdetés

Megjelent a Commodore OS Beta 9 kiadása



|

A Linux alapú retro OS nem csak Commodore hardveren fut.

Hirdetés

Jack Tramiel sajnos idén elhunyt, de alkotása, a C64 úgy tűnik jóval túléli őt – még ha továbbfejlesztett formában is. Ma is van néhány millió Commodore 64 játékgép a világon, de a 8 bites csodák felett már jócskán eljárt az idő. Többen megpróbálták már más termékekben továbbvinni a nagy nevet, kevés sikerrel, viszont úgy tűnik, hogy a legutóbbi jogtulajdonos, a Commodore USA (LLC) jár a legjobb úton a siker felé. A siker útja pedig egyértelműen a retro, ezért is jelent meg a cég az eredeti C64-re nagyban hasonlító PC-kkel. 2011 nyara óta kapható az első modell, mely kétmagos Intel Atom (D2700) alapokon dolgozik, 4 GB RAM-mal és NVIDIA GeForce 520-al, 1 TB HDD mellett. Idén tavasztól egy Amiga klón is megjelent a piacon, ami mondjuk sokkal inkább hajaz a Mac Mini-re, mint a régi Amigák bármelyikére, de attól még stílusos. Emellett erős is, Core i7, GeForce GT 430, 16 GB DDR-3 RAM duruzsol benne.

 

 

Persze senki nem örülne, ha új retro-erőműve a Microsoft Basic V2.0-val jelentkezne be – ezt az élményt legtöbben meghagynák az emulátorfuttatás idejére. A cég úgy döntött, hogy saját operációs rendszert fejleszt, mely hangulatában és szolgáltatásaiban jobban kiszolgálja a hobbista közönséget, mint egy szimpla Windows. Az alap az Ubuntu-ból leágazott Linux Minth 10, Gnome 2-vel és Compiz/Emerald témákkal.

 

 

Addig is, míg elkészült Ubuntuval szállították a gépeket, amin szintén elérhetők emulátorok, retro játékok és hasonlók, de nincs speciálisan előkészítve. Most egy lépéssel közelebb kerültünk a Commodore OS Vision elkészüléséhez, megjelent a Beta 9 kiadás, melyben javították a Windows-zal való együttműködést (dual-boot), be- és kikapcsolható az animált háttér, több retro freeware játék szerepel a kínálatban és gyarapodott a háttérképek köre is. A Commodore OS Vision 1.0 Beta 9 nem csak a dedikált Commodore utódhardvereken fut, hanem letölthető és kipróbálható virtuális gépen is. Tud magyarul is, érdemes ráengedni a VirtualBoxra és felszerelkezni emulátor ROM-okkal, ezek ugyanis jogi okokból nem részei a disztribuciónak.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.