Hirdetés

Megmentettük a leöntött notebookot



|

Sikerült a lehetetlen - megmentettünk egy nem „kakaóbiztos” számítógépet. Megmutatjuk, a szerencse mellett mi kellett ehhez.

Hirdetés

A sajnálatos eset egészen hétköznapi módon történt: adott volt a notebook, esetünkben egy Lenovo Thinkpad Edge E420s, valamint fél liter meleg kakaó. Sajnos azonban ahogy nyúltam az asztalon heverő számítógépért, beleakadt a kezem a kanálba és a kakaó a hátsó portokon, LAN-on, SIM-en, D-SUB-on és eSATA-n, valamint a sarokban lévő tápcsatlakozón keresztül behatolt az alvó módban várakozó notebookba.

 

Hirdetés

 

Ezt kell tenni azonnal

Az első, amit ilyenkor ajánlott tenni, az az áramtalanítás – ezzel megelőzhetjük, hogy zárlat alakuljon ki. Sajnos ez esetünkben nem volt kivitelezhető, mivel az E420s beépített akkumulátort tartalmaz, ráadásul a gép azonnal újraindult és nem is töltötte be a Windowst (folyton, véletlenszerűen újraindult). Azért azonnal kikapcsoltam a gépet és az élére állítottam a gépet úgy, hogy ahol befolyt, az legyen alul – ezzel megakadályoztam, hogy beljebb jusson a gépbe a kakaó. Miközben csöpögött ki a folyadék a notebookból, eltakarítottam a katasztrófát az asztalról, földről, székről (ez jó nehéz feladat volt, ha nem is a legizgalmasabb).

 

Robbantás

A következő lépés kulcsfontosságú, a kikapcsolt, nagyjából lecsöpögtetett géphez megkerestem a Lenovo támogatási oldalán a szerelési útmutatót – szerencsére ez a gyártó (legalábbis ehhez a modellhez) nagyon részletes, lépésről-lépésre bemutatott szerelési útmutatót is biztosít a weboldalon. Ez alapján kiszereltem az SSD-t, eltávolítottam a billentyűzetet, a csuklótámaszt, majd végre a beépített akkumulátort és az optikai meghajtót is.

 

A beépített akkumulátort csak a gép szétszedése után tudtam lehúzni

 

Ebben az állapotban egy notebooknál már sok minden látható – például az, hogy merre folyt be és meddig jutott a kakaó. Ennél a balesetnél a tápcsatlakozó és a nyáklap arrafelé eső része kapta a legtöbb folyadékot, valamint a D-SUB-ból csöpögött még némi frissítő.

 

A nyáklap szerencsére nem igazán, viszont a sarki alkatrészek jó sok kakaót kaptak. Szó szerint kakaót


Ennek nagy részét felitattam papírtörlővel, majd a csatlakozókat eltávolítottam. A kábelek szerelésénél nagyon kell rá vigyázni, hogy a szalagkábelek rögzítőjénél előbb a leszorítót kell felhajtani, ezután lehet csak kihúzni a kábelt a helyéről. A csatlakoztatásnál fontos, hogy ne erőltessük és pontosan a helyére csúsztassuk vissza a kábeleket, amik notebookoknál mindig pontosan méretre vannak szabva, tehát amennyiben lógó vagy túl feszes kábel van, valamint rosszul szereltünk vissza.
A felitatás után szerencsére desztillált vízzel nem kellett átmosni az alkatrészeket, helyette a sűrített levegő következett, amivel sikerült az apró résekből is kifújni a maradék kakaót. A végén összeszerelés helyett maradt az egész éjszakás kiszárítás.

 

A gép aljában még akadt némi kakaó, de szerencsére a nyáklapra szerelt komponensek megmenekültek

 

Újra van gépünk!

Reggel még egy biztonsági törlés, átnézés következett, majd szépen, sorrendben mindent visszaszereltem a gépbe. Még mielőtt a végső rögzítéseket elvégeztem volna, csatlakoztattam a külső tápellátást és elindítottam a gépet. Esetemben hatalmas volt a szerencse, mert azonnal indult a gép és minden tökéletesen működött.

 

Happy End: A gép működik (akkumulátorról is), sőt, ez a cikk is ezen a gépen készült

 

Ha nem így lett volna, szép sorban leszedtem volna minden, az alap futáshoz szükséges csatlakozót és komponenst, hogy kiderítsem, mi hibásodott meg. Ha a végén az alaplapig jutok, az a gép legdrágább eleme – akár 50-80 ezer forint is lehetett volna ennél a 3 éves gépnél. Szerencsére azonban a gép megmenekült és tökéletesen működik (ezt a cikket is ezen írom éppen), amiben azért a szerencsén kívül a gyors és szakszerű intézkedéseknek is komoly szerepe volt.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.