Hirdetés

Megmenti a Zen az AMD-t?



|

Teljes talpra állást remél a Zen processzoroktól az AMD és ezért még az elhalasztott megjelenésre is hajlandó volt. De vajon egyetlen, jól megtervezett architektúra elegendő az Intel Core megszorongatására?

Hirdetés

Mielőtt még valaki Intel-pártinak vagy elfogultnak bélyegez, le kell szögeznünk, hogy mi az egészséges versenynek drukkolunk a leginkább, ahol egyszerre több cég versenyez a felhasználók kegyeiért. Az olyan esetek, mint amilyen manapság a processzorok és GPU-k világában kialakult, nem kedvezőek. Jól látszik az Intel egyeduralma az x86-os processzorok, különösen a mobil példányok piacán, a GPU-knál pedig az Nvidia tett szert óriási előnyre. Ez sajnos kivégzi az árversenyt, a piacvezető cégek pedig nem fejlesztenek feleslegesen túl sokat generációról-generációra, csak éppen annyit, hogy ismét eladhassák ráncfelvarrt termékeiket. Az Intel Core és Xeon processzorok megszorongatása az AMD feladata lenne, azonban az elmúlt években ez maximum a belépőszintű és középkategóriás végfelhasználói PC-k világában sikerült - úgy, ahogy.


Hirdetés


Zen, a megmentő

A Bulldozer microarchitektúra anno egészen forradalmi volt, a moduláris felépítés, a megduplázott fixpontos egységek és a skálázhatóság mind jól hangzottak, de az IPC-mutató, amely az órajelenként végrehajtott műveletek számát adja meg, sajnálatosan alacsonyra sikeredett és a fogyasztás is túl magas volt. Az évek során csak apróbb finomítások, javítások történtek, ami nem volt elegendő ahhoz, hogy a felsőkategóriában is ellenfele legyen az AMD az Intelnek. Az elmúlt négy évben azonban a chipgyártó mérnökei már egy teljesen új microarchitektúrán dolgoztak, amely teljes egészében kukázza az előző generációt és kifejezetten az IPC-mutató növelésére koncentrál.



A Zen egyik legfontosabb ígérete, hogy az előző generációhoz képest 40 százalékkal jobb IPC-t nyújt az előző, Excavator maghoz képest, sőt, már arról is lehetett hallani, hogy innentől nem lesz megállás és röviddel ezután már a Zen+ érkezik, még tovább növelt IPC-vel.



A kérdés azonban, hogy ez elegendő lesz-e ahhoz, hogy az AMD-t újra egyszintre helyezze az Intellel.


Nehéz pálya

A Zen-nek nem lesz egyszerű helyzete. Egyrészt az Intel napokban útjára indított Kaby Lake processzoraival kell felvennie a harcot - azokkal a CPU-kal, amelyeket olcsón gyárt az Intel és nagyon fejlett szolgáltatásokat épített be (pl. hardveres VP9 és HEVC 10 bit modulok). De ez még csak a kisebb akadály: a Zen modellekhez teljesen új platform is kell majd, amit nehezebben lépnek meg a felhasználók egy szimpla CPU-cserével ellentétben, illetve az első tesztek szerint a 8 magos, 16 programszálat kezelő Summit Ridge Zen chip csak kevéssel gyorsabb, mint egy Intel Core i7-6900K processzor - az a CPU, amely akár ma is megvásárolható bármelyik számítástechnikai üzletben.



És akkor még a mobilos oldalról nem is szóltunk, ahol egy-egy chip és platform sikere alapvetően függ a PC-gyártókkal kötött megállapodásokon: ha az AMD-nek sikerül meggyőznie több, nagynevű gyártót, lehet esélye, de ez nem könnyű, tekintve, hogy az Intel is teljes termékcsalád-frissítést vár a gyártóktól a Kaby Lake startját követően. Bármennyire is szeretnénk már végre Zen-alapú gépeket tesztelni és az árlistákban látni, erre még 2017 első feléig várnunk kell.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.