Hirdetés

Megtorpant a piac a Sandy Bridge lapkakészlet hibájától



|

Máris reagáltak a gyártók a hírre és leállították az Intel H67 és P67 vezérlőkkel készült termékek forgalmazást. Probléma csak hosszú idő során jelentkezhet és kikerülhető, de már gyártásban a javított változat. Tudta, hogy az első Pentium processzor sorozatok is hibásak voltak?

Hirdetés

A mai napon az Intel elismerte, hogy legújabb, Intel 6 sorozatú (Cougar Point fantázianevű) és C200-as lapkakészleteibe hiba csúszott. Máris leállították a gyártást és szilícium szinten javították a problémát, de máig már mintegy hatmillió darab hibás vezérlőlapka készlet került kiszállításra a gyártókhoz. Ezek a lapkák szolgálják ki a legújabb Sandy Bridge processzor generációt - a hiba nem a CPU-ban, hanem csak a vezérlőben keresendő.

 

Az Intel késő februárra ígéri, hogy megkezdi a javított lapkák kiszállítását, várhatóan áprilisra lesz képes minden igényt kielégíteni. Közleményében hangsúlyozta a cég, hogy nem csak az érintett gyártók, de közvetve a felhasználók is számíthatnak az elvárható támogatásra, a gyártó javítja vagy cseréli az érintett elemeket. Rövid idő telt még csak el a szállítások megkezdése óta, így a hiba azokat a felhasználókat érinti, akik idei, második generációs (Sandy Bridge) Core i5 vagy Core i7 processzorra épülő rendszert vásároltak. A felhasználók nem közvetlenül az Intelnél, hanem a PC gyártónál találhatnak majd gyógyírt. Hogy ez pontosan egy új firmware frissítésig terjed majd, vagy alaplap cseréig, azt egyelőre nem lehet tudni.

 

Fogyasztói oldalról az Intel H67-es és P67-es vezérlőlapkákkal felszerelt alaplapok érintettek. Az AnandTech szerint a négy 3 Gbps sebességű SATA port dőlhet ki, ha csak a 6 Gbps sebességű csatlakozásokat vesszük igénybe, akkor nincs mitől tartanunk (ezek az alaplap SATA 0 és 1 kapui). A 3 Gbps sebességű vezérlővel viszont egy mikrotranzisztor túlterheltre tervezése miatt - 3 év használati idő során 5% valószínűséggel - előfordulhat teljesítménycsökkenés vagy funkció kiesés, így a kapcsolt optikai meghajtók és merevlemezek egy idő után lassabban vagy egyáltalán nem lesznek elérhetőek. A hiba esetleges, azonban lehetősége fennáll.

 

A GigaByte mai közleményében felhívta a figyelmet a helyzetre és leszögezte, hogy csak az új, javított lapkakészleteket engedi ismét gyártásba - erre valamikor áprilisig fog sor kerülni. A gyártó azt ígéri, hogy igyekszik úgy kezelni a helyzetet, hogy az minimális kényelmetlenséget okozzon ügyfeleinek, vásárlóinak.

 

Az MSI jelenleg vizsgálja a probléma kihatását termékeire és egyeztet az Intellel a megoldást illetően, de addig is felfüggesztette az érintett termékek szállítását és partnereit is arra kéri, hogy átmenetileg tartsák vissza a H67-es é P67-es vezérlőket tartalmazó konfigurációk, alaplapok és noteszgépek eladását.

 

 

Természetesen aki dolgozik, az téved is és nem először fordult elő ilyesmi az Intel történetében. Nem igazi hiba, de közismert tény, hogy annak idején az Intel 486SX processzorsorozat annak köszönhette létét, hogy a 486DX szériában sok példány esetében le kellett tiltani a lebegőpontos egységet (FPU), mert az nem működött. A gyártó így kihozta a válogatott és igen olcsó SX szériát, melyet sokan vettek, mert akkoriban a lebegőpontos egység - mely ma minden processzornak része - leginkább csak a CAD- és egyéb mérnöki számításokkal dolgozó szoftverek számára volt nélkülözhetetlen. Számos márkás modell is megjelent az Acer, a Packard Bell, a Compaq, az IBM és egyéb gyártók kínálatában.

 

 

Sokkal emlékezetesebb az első Pentium proceszor sorozatok (Pentium P5 és Pentium P54C) hibája, mely itt is az FPU-ban jelentkezett. Az 1994-ben megjelent processzorról csakhamar kiderült, hogy lebegőpontos osztásnál esetenként nagyot hibázik, a művelethez használt ugrótáblázat néhány hiányzó eleme miatt. Az Intel először úgy foglalt állást, hogy a legtöbbek számára a probléma nem fog jelentkezni, így akkor cseréli a processzort, ha a felhasználó igazolni tudja, hogy a hiba számára problémát okoz. Később a köznyomás - melyet nem kis mértékben táplált a processzor vonalon akkoriban konkurens IBM kárhoztatása is - hatására belátóbbnak bizonyult és a puszta igényre hajlandó volt cserélni a processzorokat.

 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.