Hirdetés

Menekül a HP a PC piacról



|

Nincs elég baja a PC piacnak, még a HP, a legnagyobb gyártó is kiszáll az üzletágból.

Hirdetés

A mai napon már beszámoltunk a HP WebOS-hez fűzött "terveiről", miszerint abbahagyják az ezzel szerelt termékek forgalmazását, illetve fejlesztését. A történetnek itt még nincs vége, ugyanis a világ legnagyobb számítógépgyártója nem csak a táblagépek és az okostelefonok világát kívánja maga mögött hagyni, hanem a teljes PC ipart is, melynek értelmében nem kívánnak több eszközt gyártani. Ez azt eredményezheti rövid időn belül, hogy a boltok polcairól eltűnnek a HP noteszgépek, illetve konfigurációk - ami még önmagában csak egy dolog, mivel a nagyobb dilemma azokat a vállalatokat sújtja, akik a HP termékpalettájából építették gépparkjukat. Nekik hamarosan új alternatívát kell kutatniuk, ami a kisebb gyártóknak lehet kedvező végkimenetelű.

 

 

 

A Personal System Group néven futó részlegüktől, mely ezekkel az eszközökkel foglalkoztak, meg akarnak szabadulni teljes mértékben, így jelenleg ennek kivitelezésére keresnek megoldást. Jó példa erre az IBM néhány évvel ezelőtti manővere, amikor sikeresen eladták a hasonló területen mozgó részlegüket a kínai Lenovonak, akik azóta is pozitív eredményekkel teljesítik a negyedéveket.

 

Vészjósló azt látni, hogy a világ legnagyobb számítógépgyártója is észt vesztett módon menekül a PC-k piacáról, mely szinte az összes elemző által "halálra" lett ítélve. Időközben megérkezett a HP Magyarország közleménye is, amit változtatás nélkül közlünk:

 

A HP ma bejelentette, hogy igazgatósága felhatalmazást adott a Personal Systems Group (PSG) jövőjére vonatkozó alternatív stratégiák értékelésére, beleértve a PC üzletág külön társaságba történő szervezésének lehetőségét kiválás (spin-off) vagy más tranzakció útján.

A PSG hagyományosan innovatív, élvonalbeli technológiai pozícióval rendelkező, hatékonyan és nyereségesen működő iparágvezető szervezet. A világ első számú PC-gyártója, a 2010-es pénzügyi évben mintegy 41 milliárd dolláros árbevételt ért el. Az üzleti és otthoni PC-k szegmensében is globális piacvezető pozícióval rendelkezik.

A HP alapjaiban kívánja átalakítani a divíziót. A terv fontos része, hogy a beruházásokat, az erőforrásokat és a vezetőség figyelmét olyan megoldások kidolgozására összpontosítsa, amelyek nagyobb értékhez juttatják a kis-, közép- és nagyvállalati, valamint a kormányzati ügyfeleket. A HP meggyőződése, hogy a PSG alternatíváinak értékelése hozzásegíti a vállalatot stratégiai céljai teljesítéséhez, a nyereséges növekedéshez és a részvényesi érték növeléséhez. Nyomtatási megoldásokat, szoftvereket, szolgáltatásokat, szervereket, tárolókat és hálózati megoldásokat tartalmazó portfóliójával a HP a tranzakció után is tovább segíti ügyfeleit az információrobbanás és kritikus szükségleteik kezelésében.

„A PSG-t érintő alternatívák keresésével demonstráljuk elkötelezettségünket a részvényesi érték növelése és a koncentráltabb stratégiai illetve pénzügyi figyelem iránt” – jelentette ki Léo Apotheker, a HP elnök-vezérigazgatója. „A HP márciusban felvázolt stratégiája a számítási felhőt, valamint az ügyfeleink változó igényeire reagáló megoldásokat és szoftvereket állítja a középpontba, igazodva a technológia fogyasztásának és alkalmazásának módját gyökeresen átformáló, általános piaci trendekhez. Azóta ezek a trendek tovább gyorsultak, ezért újabb lépéseket kell tennünk a HP átalakítására, ha ki akarjuk használni az új lehetőségeket. Úgy gondoljuk, hogy az Autonomy felvásárlásával és a PSG-t érintő alternatívák felderítésével képessé tehetjük a HP-t az eredményesebb versenyzésre és célzott stratégiájának pontosabb végrehajtására.”

A személyi számítógépek piaca gyorsan fejlődik. Új formai megoldások és alkalmazáskörnyezetek jelennek meg. Erre a reagálva, és a vállalat illetve részvényesei érdekeit szem előtt tartva a HP megvizsgálja annak lehetőségét, miként pozicionálhatná magát a PSG úgy, hogy jobban kövesse a gyors változásokat, és megőrizze technológiai és piacvezető szerepét.

„Meggyőződésünk, hogy a számára kidolgozott alternatívákkal a PSG fokozni tudja teljesítményét, sikeresebben versenyezhet és nagyobb értéket teremthet a HP részvényesei számára”– nyilatkozta Apotheker. „A PSG világszínvonalú szervezet, piacvezető pozícióval, rendkívül hatékony ellátási lánccal, széles körű jelenléttel és értékesítési képességekkel. Nyilvánvalóan léteznek olyan alternatívák, amelyek nagyobb önállóságot és rugalmasságot kínálnak a PSG számára a stratégiai beruházási döntések meghozatalában, és lehetővé teszik a divízió jobb pozicionálását az ügyfelek, a partnerek és a dolgozók szempontjából.”

Következő lépések
A HP vezetősége a pénzügyi és jogi tanácsadókkal együtt megvizsgálja az alternatív stratégiákat, beleértve a PC divízió külön vállalatba történő szervezésének lehetőségét kiválás (spin-off), vagy más, az USA-beli részvényesek számára lehetőleg adómentes tranzakció útján. A HP számításai szerint a tranzakció egy-másfél éven belül lezárulhat. Addig viszont a termékek köre, az ügyfelek kiszolgálása, a szervezeti felépítés változatlan marad.

A vállalatnak nem áll szándékában tájékoztatást adni az alternatív stratégiák kidolgozásának folyamatáról addig, amíg az igazgatóság jóvá nem hagyja vagy végre nem hajtja a tranzakciót, illetve egyéb módon időszerűnek nem ítéli a nyilvános közlést.

Apotheker hozzátette: „A PSG alternatíváinak értékelésekor olyan utat kívánunk követni, amely a HP részvényeseinek nyújtott érték növelésén túl dolgozóink, üzletágaink, partnereink és ügyfeleink számára is kedvezőbb lehetőségeket kínál. E folyamat során továbbra is üzletágaink működtetésére összpontosítunk. A PSG ereje igazolja világszínvonalú munkatársi csapatunk kiválóságát, és innováció, valamint ügyfeleink és partnereink iránti elkötelezettségét.”

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.