Hirdetés

Merevlemez + flashmemória = a tárolás jövője



|

Solid State egységek, égig növelt gyorsítótárak, perpendikuláris adattárolás, csak néhány érdekesség a háttértárak közelmúltjából és jelenéből. Vajon mit tartogat a jövő?

Hirdetés

Pontosan 50 éve annak, hogy az IBM elkészítette első mágneses adattároló egységét, és ezzel gyakorlatilag lefektette a merevlemezek készítésének alapkövét. Talán kicsit fals, de mégsem teljesen alaptalan dolog azt mondani, hogy a feltalálásuk óta eltelt idő alatt ezen eszközök gyakorlatilag semmit nem változtak. Természetesen tárolókapacitásuk az újabbnál újabb gyártási eljárásoknak köszönhetően nagymértékben megnőtt, fizikai kiterjedésük pedig jelentősen lecsökkent, gondoljunk itt a mindössze pár centis MicroDrive meghajtókra.

Az adatátviteli sebesség is sokszor duplázódott, de technológiai korlátok miatt még optimális esetben sem lépi túl az átlagos 70-80 megabájt/másodperces értékeket. Ehhez mérten számítógépünk egyéb alkatrészei az idő múltával szinte exponenciálisan gyorsultak, de csak mostanra érkezett el az idő, amikorra lassan szükségessé válik a régi, jól bevált módszerek elhagyása a merevlemezek esetében.

Napjainkban a gyártók körében rendkívül közkedvelt a különböző, úgynevezett "solid state" (magyarul mozgó alkatrészt nem tartalmazó) eszközök használata. Ezek a termékek flash memóriát használnak a háttértárak feljavítására, természetesen nem minőség, hanem sebesség terén. Több változat is létezik: míg bizonyos típusokban a régi és az új technológia kombinálásával úgynevezett hibrid merevlemezt hoznak létre, láthattunk már olyanokat is, amik a mozgó alkatrészekre épülő mágneses tárolást száz százalékig elvetve kizárólag memórialapkákon raktározzák el az információt. Az SSD, azaz a Solid State Disk előtt nagy jövő áll, többek közt a Windows Vista hathatós támogatásának köszönhetően: az új operációs rendszer egyik alkalmazásgyorsító eljárása például a hibrid háttértárakra épül. Ne feledkezzünk meg a napjainkban oly fontos energiatakarékosság kérdéséről sem: a flash lapkák számos előnye között szerepel az alacsony fogyasztás is, amiből főleg a noteszgépek használói kovácsolhatnak előnyt az egy töltéssel elérhető üzemidő kitolásával.

A kifejezetten merevlemezes tárolóegységek gyártására berendezkedett cégek -- mint például a Seagate -- persze a lehető legtovább szeretnék fenntartani a "klasszikus" HDD-k uralmát. Ennek érdekében minden lehetőséget megragadnak: legújabb technológiájuk például a lemeztányérok használat közbeni hevítésére épül: az eljárással állítólag a mostaninál tízszer nagyobb adatsűrűséget lesznek képesek elérni. A lemez felületén lévő "kenőanyag" párolgásának kompenzálására még speciális, nanocsövekre épülő "pumpát" is építenek majd a winchesterbe.


Sok érdekes újítással számolhatunk tehát a közeljövőben, amelyek minden bizonnyal jelentősen megnövelik majd háttértáraink használati értékét. Ettől függetlenül persze nyugodtan letehetjük voksunkat és pénztárcánkat bármely, ma kapható típus mellett is: a hibrid egységek vadászterülete elsősorban csak a csúcsteljesítményű noteszgépek piacára terjed majd ki.
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.