Hirdetés

Merevlemez lekapcsolása



|

Hirdetés

Vigyázat! A (párhuzamos) ATA HDD-k és vezérlők NEM támogatják a merevlemezek cseréjét a gép bekapcsolt állapotában (hot swap)! A Windows operációs rendszerek - beleértve az XP-t is - szintén nem támogatják ezt a szolgáltatást! Mi több, a korszerű merevlemezeket parkolni sem lehet, mert ha egy program utasítására végre is hajtja a fejparkolást a meghajtó, azonnal vissza is mennek a fejek a kritikus felület fölé, hiszen az ATA meghajtók már nagyon régen autoparkosak, azaz a gép kikapcsolásakor önműködően a leállósávra kormányozzák a fejeket.

A soros ATA már fel van készítve "forrócserére" elektronikailag, mivel azonban az operációs rendszerek még nem, menet közbeni eltávolításuk adatvesztést okozhat. Rossz esetben a működő gépből kiemelt meghajtó mechanikailag és elektronikusan is tönkremehet, hiszen ha túl gyorsan vesszük ki - mondjuk egy fiók segítségével - , és a meghajtóban lévő tányéroknak nincs idejük megállni, akkor a fej bele tud ütni a tányérokon lévő adathordozó felületbe. Ezenkívül a Windows XP-nél létezik a késleltetett írás nevű szolgáltatás. Előfordulhat, hogy a felhasználó már nem látja a "Másolás folyik" ablakot, de az operációs rendszer a háttérben ír valamit a meghajtóra. Ha ilyenkor távolítják el a meghajtót, akkor szintén veszhet el adat. Mindazonáltal elképzelhető, hogy száz "menet közbeni eltávolításból" száz alkalommal gond nélkül fog működni, de hangsúlyozni szeretnénk: sem a hardver, sem a szoftver nincs felkészítve erre. Orosz rulett szintű a dolog.

Léteznek speciális Hot Swap, RAID IDE-vezérlők, amelyek a hozzájuk való IDE-fiókokkal és meghajtójukkal biztonságosan cserélhetőek menet közben. Nyomatékosítanánk: ezek a RAID-funkcióra vannak "kihegyezve" - arra, hogy a tükrözött meghajtókat kicseréljék üzem közben (ha egy meghibásodik a tömbben), és nem pedig arra, hogy hordozható adattárolónak használják. Láttuk már ilyen eszköznek a kezelőfelületét "Hot Swap" programként terjedni az interneten - valóban leállítja a meghajtókat, de az elektronikai és mechanikai sérüléseket nem tudja kivédeni!

A tökéletes megoldást az USB-s "külső fiókok" jelentik; ezekkel menet közben simán és biztonságosan felcsatolhatók, valamint eltávolíthatók a meghajtók -- az USB-nek köszönhetően, mivel az operációs rendszer eleve cserélhető meghajtóként kezeli ezeket, nem pedig merevlemezként, mint az IDE-vezérlőre kötött egységeket. Ha ilyet használunk, akkor is jó, ha betartjuk a következőket: a tálca értesítési területén megjelenő ikon segítségével mindig távolítsuk el a meghajtót, mielőtt lehúzzuk a gépről -- ezzel elkerülhető az adatvesztés. Várjuk meg, míg biztosan megállnak a meghajtóban a lemezek, s csak akkor kezdjük el mozgatni a meghajtót.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.