Hirdetés

Mesterséges intelligencia csökkenti a Google fogyasztását

|

A Google adatközpontjainak a fogyasztását 15 százalékkal tudták csökkenti a mesterséges intelligencia bevetésével.

Hirdetés

A Google-nek sikerült 15 százalékkal csökkentenie az adatközpontjai fogyasztását úgy, hogy a kezelésüket a mesterséges intelligenciára bízta - ami hatékonyabban üzemelteti ezeket, mint az emberek. 

Hirdetés

A milliárdnyi keresést, streamelt filmet és közösségi fiókot kiszolgáló szerverek a világ üvegházgáz-kibocsátásának a 2 százalékát generálják. 

Éppen ezért nagy szó, hogy sikerült a fogyasztást csökkenteni 15 százalékkal - mindez a Deepmind gépi tanulásának köszönhető. A mesterséges intelligenciával foglalkozó brit céget még 2014-ben vette meg a Google. 

Az adatközpontok óriási energiát igényelnek a hűtés miatt, valamint folyamatosan állítani kell a hőmérsékletet, a légnyomást és a páratartalmat. A bonyolult és összetett tényezők miatt egy algoritmus ezek kezelésében jobb, mint egy ember. A gépi tanulási algoritmusok 5 évnyi valós működési feltételből okosodhattak. Az AI olyan adatokat lát és azonosít, amelyre ember nem képes - így a beállításokat is pontosabban tudja vezérelni. 

Mivel az elmúlt években környezetvédelmi szempontból már elég nagy problémát jelentenek az adatközpontok, ezért elengedhetetlen volt, hogy a Google két évvel ezelőtt megkezdje a teszteket. Az eredményeket most globálisan tudják alkalmazni (Észak- és Dél-Amerikában, Európában és Ázsiában). A hűtési energiafelhasználást 40, a teljes energiafelhasználást 15 százalékkal csökkentették. 

Az infrastruktúra a Google szerint tovább optimalizálható, így az algoritmusok további fejlődése mellett más, eltérő létesítményekben is be lehet vetni azokat, hasonló hatékonysággal. 

Komolyabban érdekel az IT? Informatikai, infokommunikációs döntéshozóknak szóló híreinket és elemzéseinket itt találod.

Hirdetés
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://pcworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.

A Project029 Magyarország Kft. közleménye
Bezár