Hirdetés

Sencor SLE 39F09M4 teszt: olcsó Full HD



|

Egy méteres Full HD kép százezer alatt, de vajon miről kell lemondanunk, ha egy jó olcsó tévét választunk?

Hirdetés

Nem követi az anorexiás tévék divatirányzatát a Sencor 39 hüvelykes LED háttérvilágítású készüléke, mely teljesen hagyományos burkolatot és állványt mondhat magáénak és éppenséggel még vékonynak se nevezhetnénk. Megvan viszont az a hatalmas előnye, hogy közel egy méteres képet (39”, azaz 99,06 centiméter) ad százezer forint alatti áron és mindemellett Full HD felbontással dicsekedhet. Aki tehát divatcikket szeretne és oldalról nézné a tévéjét, mert az karcsú, az bizonyosan nem ezt a modellt és még csak nem is ezt a gyártót fogja választani, mi viszont továbbra is hiszünk benne, hogy a tévét legcélszerűbb szemből nézni, így inkább a praktikus részletekkel foglalkoznánk a továbbiakban.

 

Sencor SLE 39F09M4
Sencor SLE 39F09M4

 

Célszerű a Sencor SLE 39F09M4 kialakítása, úgy teszi lehetővé a falra szerelést (200×200-as VESA illesztés), hogy minden egyes csatlakozó alulra vagy balra néz. Ezekből van bőven, 3 HDMI is elfér és akad Scart, sőt a PC kedvéért a VGA bemenet is adott, így ha méteres monitort szeretnénk, akkor adhatunk az érzésnek (persze ezt nem igazán javasoljuk). A digitális hangkimenet viszont hiányzik és a jó öreg komponens is, utóbbi egyes régebbi szórakoztató elektronikai kütyük és konzolok megléte esetén tudna hasznos lenni. A tévé amúgy igen könnyű, nincs kilenc kilogramm, így gyakorlatilag egy falba fúrt tipli is elbírná, a VESA állvány lehetősége szinte túlzásnak tűnik.

Hirdetés

Egy RF antenna bemenetén analóg vagy DVB-T adásokat vesz a készülék, a CI aljzat révén egy dekóder modulal fizetős csatornákat is nézhetünk anélkül, hogy set top boxot kellene vásárolnunk, csak a Conax modulra és ügyfélkártyára lesz szükség. (Az analóg lekapcsolás csak a földfelszíni, tető- és szobaantennás vételre vonatkozik, a kábelszolgáltatók jelenleg is üzemeltetik az analóg műsorszórást saját hálózataikon.)

Igen élénk színeket, nagy fényerőt és elég jó kontrasztot produkál a tévé a Dinamikus sablonnal, amit nem igazán érdemes használni, mert egyszerűen fáj a szemnek. Érdemes áttérni saját beállításra és mértéktartó kontrasztot és fényerőt alkalmazni, de a „finomkodásnak” ilyenkor sem mestere a készülék, a 90 százalékos feketénél sötétebb árnyalatokat nemigen különböztethetjük meg a képen. A színek beállítása esélytelen, erre nem kínál finomhangoló eszközöket a menü. Nézőszöge vízszintes irányban kiváló, függőlegesen kicsit kevésbé, érdemes szemmagasságban elhelyezni.

Sencor SLE 39F09M4
Sencor SLE 39F09M4

Az árkategóriához képest viszonylag egyenletes a háttérvilágítás, ebben az egy képjellemzőben a másfélszeres vagy kétszeres árú készülékek is gyakran elmaradnak ettől az olcsó Sencor modelltől. Igen hasznos a digitális zajszűrés, ha épp analóg forrásból dolgozunk, de egyébiránt nem sok képjavító eljárás dolgozik a képen, extra mozgássimításnak nem láttuk nyomát sem. Összességében a kép minőségéről elmondható, több hiányossággal is küzd, de azt azért hozza, amit ebben az árban remélhetünk. A hang egy más kérdés, a menü ugyan kínál e néhány hangzás sablont, de felesleges szenvednünk vele, minden beállítással csapnivaló marad, csak a híradó nézéséhez elég jó.

Sencor SLE 39F09M4
Sencor SLE 39F09M4

 

Egyszerű, magyar nyelvű menüt építettek a tévébe, egy közepesen jól kezelhető USB médialejátszóval kiegészítve, mely közel sem mindent, leginkább AVI-t (DivX) és MKV-t játszik, de válthatjuk vele a hangsávokat és feliratokat is. Természetesen érti a digitális adásokból saját maga által felvett anyagokat (M2TS) is, és ennek révén néhány MPEG-2 és MPEG-4 videokamera felvételeit is lejátssza (AVCHD támogatás nincs benne). Okostévé funkciókról szó sincs.

 

Sencor SLE 39F09M4
Sencor SLE 39F09M4

Egy szokásos méretű lakásban éppen elég lehet a 39 hüvelykes kép, melyet egészen jó áron kaphatunk meg, élénk színekkel és erős kontraszttal. Ha nincsenek extra igények és a hangot külön erősítővel oldjuk meg, akkor egy igen jó ár-érték arányú alapmodell lehet a Sencor 39 hüvelykes kis fogyasztású LED tévéje, de kizárólag alapszintű igényekhez. A tesztkészüléket a FAST Hungary Kft bocsátotta rendelkezésünkre.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.