Hirdetés

Mi az a kvantumpontos kijelző?

|

A kvantumpontos kijelzőjű tévék olcsón képesek szép színeket előállítani.

Hirdetés

Minden egyes évben hangzatos ígéreteket hallunk a televíziók gyártóitól a Consumer Electronics Shown-n, az elmúlt években a 3D-s kijelzővel, a hajlított panellel és 4K (Ultra HD) felbontással kampányoltak az érintettek. Az idei kiállításon már nem ezek voltak a fő témák, a vállalatok sajtósai széles mosollyal az arcukon a kvantumpontos kijelzőket kívánták eladni a nagyérdeműnek. Nagyon tudományosan hangzik a fejlesztés, de miről is van szó?
 

Hirdetés


Középút a minőség és ár közt

Elsőként azt érdemes megvizsgálnunk, hogy jelenleg milyen panelek találhatóak a televíziókban. A LED-es háttérvilágítású LCD panel a legelterjedtebb típus, hiszen a könnyű gyárthatósága miatt rendkívül olcsóvá vált. A pixelek színeit az LCD panel szabályozza, a képpontok a LED-es háttérvilágítás hatására válnak láthatóvá. A LED alapvetően kék színű fényt bocsát ki, azonban a világításhoz fehérre van szükség, így a fényt először át kell ereszteni egy nem feltétlenül zseniális hatékonyságú szűrőn. Ennek negatív mellékhatása, a színek nem lesznek tökéletesek, meggyőző feketét nagyon nehéz előállítani LED-es háttérvilágítás esetén.


A plazma és OLED panelek sokkal szebb színek és fekete előállítására képesek, azonban az előbbi típusú paneleket már senki sem gyártja (a rivális panelek képminőségének fejlődése, továbbá a magas ár végezték ki), a nagy méretű OLED kijelzők előállítása pedig jelenleg szintén nagyon költséges. Itt jönnek a képbe a kvantum pontok: ezek fénykibocsátásra alkalmas nanokristályok, amelyek képesek elnyelni bizonyos hullámhosszú fényeket, átalakítani azokat másikakká.
 


A kvantumpontos kijelzők lényegében LED-es háttérvilágítású LCD panelek. A technológia olcsón integrálható a jelenlegi LCD kijelzőtechnológiával, továbbá a gyártása sem jelent óriási extra anyagi terhet. A kvantumpontos televízió paneljének kék színű háttérvilágítását a megszokott szűrő helyett kvantum pontos réteg változtatja fehérré, méghozzá a megszokottnál sokkal szélesebb spektrumú fehérré.


Ennek köszönhetően a kvantum pontos kijelzők sokkal gazdagabb színek, sötétebb fekete megjelenítésére alkalmasak. A kvantumpontos kijelzőjű tévék a hagyományos LED-es LCD-t használóknál jobb képminőséget nyújtanak, de ezen a téren a plazmához és OLED-hez képest azért van még hova fejlődniük.


Egyelőre drága lesz

A fenti leírás jogosan kelthette azt a benyomást, hogy a kvantumpontos kijelzők a megfizethetőbb tévékben is aránylag gyorsan elérhetővé válhatnak. Sajnos a jelek szerint ez nem így lesz, de nem feltétlenül technikai okokból: a tudomány jelenlegi állása alapján gyártók – például TCL, Samsung, LG, Sony – elsőként csak a 4K felbontású csúcstelevízióikban tervezik bevetni, a sajtósok reményei szerint ugyanis kvantumokkal egyszerűbb lesz eladni a sok ezer dolláros holmikat.

Komolyabban érdekel az IT? Informatikai, infokommunikációs döntéshozóknak szóló híreinket és elemzéseinket itt találod.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://pcworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.