Hirdetés

Mi jön a 4K-s OLED-tévék után?



|

Vajon mit lehetne még hozzáadni egy 4K-s felbontású OLED-televízióhoz?

Hirdetés

Bár még mindig elég nehéz beszerezni őket (főleg a vételáruk miatt), az OLED-tévék egyértelműen a létező legjobb képminőséget, kontrasztarányt és feketét kínálják - az LCD mellett még a plazmát is a földbe döngölve. Az is kiderült az elmúlt hónapok során, hogy bár a technológia drága, a piacon élen járó LG mindent megtesz, hogy az átlagemberek otthonába is eljusson lassan az ilyen, 4K-s OLED-televízió

Hirdetés

Azonban felmerül a kérdés, hogy mivel ez már egy elérhető technológia, mi jön ezután? Van még tovább a tökéletes kontraszt és az Ultra HD után? Elvégre egy átlagos üléspozícióból az emberi szem már így sem képes kiélvezni a panelek nyújtotta előnyöket. Vajon mivel lehetne akkor javítani ezeken a készülékeken? Nézzünk meg pár lehetőséget. 

 

Egyre nagyobbak

 

OLED, HDR és tartalmak

Bár az OLED-tévék már a piacon vannak, igazából csak az LG merült bele igazán komolyan ebbe a kategóriába. A 2015-es CES alkalmából remélhetőleg a riválisok is aktivizálják magukat. Így nem csak a választék lenne nagyobb, de a gyártóknak versenyeznie kellene funkciók és vételár terén is. Természetesen magán a technológián is lehet még fejleszteni, hogy olcsóbb legyen az előállítás vagy éppen kevesebbet fogyasszanak a panelek. 

Az egyik érdekes fejlesztési irányt a tévék esetében a HDR képviseli. A Dolby például a Dolby Vision keretében próbálkozik ezt a technológiát beépíteni a mindennapokba. Az ötletük szerint a szemünk jóval nagyobb kontrasztarányt is képes megkülönböztetni, mint amit a mai tévék megjelenítenek. A hatékonyabb OLED technológia nagyobb fényerőt tehet lehetővé, és így később a HDR használata sem lehet gond. 

 

Az LG-n kívül csak kevesen próbálkoznak

 

Vitathatatlan, hogy a jövőbeli csúcstévék képességeinek a kiaknázásához jobb tartalmakra van szükség - ez gyakorlatilag már ma is elmondható. A panelek a gyakorlatban sokkal többre képesek, mint amit meg lehet velük valósítani, mégpedig azért, mert a kihasználásukhoz még a Blu-ray is kevés. A jövőre érkező 4K-s Blu-ray szabvány valamit javít ezen a helyzeten, de persze az elterjedése sem jelenti azt, hogy minden eddigi tartalomból csúcsminőség lesz. A kábeles, műholdas és streamelt tartalmakkal pedig továbbra is komoly gondok lehetnek, hiszen sokszor még a jó felbontás ellenére is problémás a túl nagy fokú tömörítés. Mit érünk egy 4K-s OLED-tévével, ha a streamelt anyag alig szebb egy DVD-s műsornál? 

 

3D és holofedélzet

A 3D-s tévék óriásit buktak, a legtöbben azóta sem igazán használják ezt a funkciót. Sokan még a 3D-s moziról is letettek, méghozzá a plusz szemüveg miatt. Így ha 3D-fronton forradalmat akarunk, ahhoz szemüveg nélküli 3D-re lesz szükség. A technológia adott, és néhány cég próbálkozott is ilyen téren, de a megoldásaik elég kezdetlegesek voltak. Általában mozdulatlanul kellett tartani a fejünket, és csak bizonyos helyekre lehetett leülni. Az, hogy a valódi 3D-s képet szemüvegek és mindenféle egyebek nélkül elérjük az átlagos otthonokban, egyelőre nagy falatnak tűnik. 

 

Az LG kezében a tévépiac jövője?

 

Ha már a 3D-nél tartunk, és ehhez hozzáadjuk az irdatlan, sokszor falméretű OLED-tévéket és a többezerszeres felbontásukat, akkor egy idő után a Star Trek és a holofedélzet is az eszünkbe jut. Ez persze még igen távoli álom, de addig is ott van mondjuk az Oculus Rift, ami kicsit közelebb hozza a virtuális valóságot is. 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.